De ingang van het afvalbrengstation in Amstelveen [Beeld: AmstelveenZ]

Afvalbrengstation Amstelveen scherpt regels aan: betalen bij komst met bedrijfswagen

Amstelveen – Amstelveners die privé afval komen brengen naar het Afvalbrengstation in een bedrijfsbus die op naam van een bedrijf staat, kunnen niet langer gratis hun afval storten. De gemeente heeft de regels aangescherpt omdat steeds meer afval met bedrijfsvoertuigen werd gebracht.

Dat stelt de gemeente desgevraagd, nadat de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) vragen had gesteld aan het College van B en W over gewijzigde regelgeving.

Ondernemers

‘Voor het wegbrengen van afval naar het afvalbrengstation geldt dat voor inwoners van Amstelveen het inleveren van huishoudelijk afval en verbouwingsafval tot 1m3 per maand gratis is. Inwoners betalen daarvoor via hun afvalstoffenheffing. ‘Ondernemers regelen het afvoeren van bedrijfsafval met commerciële afvalinzamelaars en betalen geen afvalstoffenheffing. Voor bedrijfsafval dat naar het afvalbrengstation gebracht wordt moet worden betaald’,meldt een woordvoerder van de gemeente op vragen van AmstelveenZ.

Kantoor-, winkel- en dienstenafval

Het bedrijfsafval dat tegen betaling op het afvalbrengstation wordt ingeleverd, is volgens de gemeente veelal kantoor-, winkel- en dienstenafval. 'Dat is vergelijkbaar met huishoudelijk afval. De meeste bedrijven die dit komen brengen, hebben hiervoor een contract afgesloten. Zij hebben een speciale weegpas en krijgen achteraf een rekening.'

Oneigenlijk gebruik tegengaan

Medewerkers van Afvalbeheer zagen dat er steeds meer afval met bedrijfsvoertuigen werd gebracht. Met name bedrijfsafval en soms gemengd met huishoudelijk afval. Het is dan niet altijd duidelijk of het afval afkomstig is van een huishouden of van een bedrijf. Dat leverde vaak discussie op het perron op. Daarom heeft b en w op 6 mei jl. de regel ingevoerd dat afval in een bedrijfsbus die op naam van een bedrijf staat als bedrijfsafval wordt gezien om oneigenlijk gebruik tegen te gaan. 

Praktijk

De gemeente meldt aanvullend: 'We kijken hoe deze regel in de praktijk uitpakt. We bemerken dat inwoners die privé afval komen brengen met een auto op grijs kenteken met deze maatregel worden benadeeld. Klantgerichtheid naar onze inwoners en ondernemers is een belangrijk uitgangspunt. Daarom bekijken we nu of we er voor kunnen zorgen dat maatwerk mogelijk wordt voor inwoners die aantoonbaar privé afval met een bedrijfsvoertuig brengen.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.