Wethouder Floor Gordon (D66) roept Amstelveners op geen afval naast ondergrondse containers te zetten.

Afvalscheiding in Amstelveen gaat de goede kant op: 62kg minder restafval per inwoner

Amstelveen – Volgens gemeente Amstelveen is het aantal kilo’s restafval per inwoner in de afgelopen twee jaar met 40 procent afgenomen. 

De gemeente vergeleek de cijfers van 2017 en 2019. Uit de cijfers is gebleken dat de hoeveelheid restafval per inwoner is gedaald van 201 kilo in 2017 naar 139 kilo in 2019.

Goed
De gemeente spreekt in een persbericht van goede afvalprestaties.  Om de hoeveelheid restafval per huishouden te verlagen, is in 2018 geleidelijk ‘Anders Inzamelen' van afval ingevoerd.  Zo moesten bewoners van laagbouw hun restafval wegbrengen naar ondergrondse afvalcontainers.  In 2019 zijn alle wijken overgegaan.

Naar 75 procent
Alle gemeenten moeten het percentage gescheiden huishoudelijk afval verhogen. Het doel is dat iedereen in 2021 75% van het afval scheidt. Op dit moment is dat percentage in Amstelveen 63%. In 2017 was dat nog 54%.

Wethouder tevreden
Wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer, D66): 'Na een periode van gewenning zien we dat onze inwoners hun afval steeds beter sorteren. Het wegbrengen van restafval met een afvalpas is ingeburgerd zo lijkt het. Ik ben heel tevreden met de behaalde resultaten.'

Gescheiden inzameling grondstoffen
In 2019 is 29,2 kilo PMD per inwoner ingezameld. Dit is maar liefst drie keer zoveel als in 2017. De hoeveelheid ingezameld GFT was 49 kilo per inwoner. In 2017 was dit nog 45 kilo: een toename van 10%.

Minder kg papier & karton
In gewicht is het ingezameld papier en karton iets afgenomen: van 48 kilo per inwoner in 2017 naar 43 kilo per inwoner in 2019. Dit komt volgens de gemeente doordat er relatief meer karton in de ondergrondse containers en (mini)containers wordt gedaan. Karton heeft minder gewicht. De toename van karton komt onder andere door het groeiend aantal aankopen bij webwinkels.

Meer textiel
Tot slot is in 2019 30% meer textiel ingeleverd. Gemiddeld één kilo per inwoner meer dan in 2017. Floor Gordon: 'Dankzij onze inwoners gaat ons afvalscheidingspercentage omhoog en de hoeveelheid restafval omlaag. Ik bedank Amstelveners voor hun inzet en hoop dat deze trend zich doorzet'.

Groente en Fruit-afval inzameling bij hoogbouw
Om het afvalscheidingspercentage nog verder te verhogen en de hoeveelheid restafval te verlagen, plaatst de gemeente dit voorjaar nog eens 20 GFT-containers bij de hoogbouw. Op 27 locaties kunnen bewoners van de hoogbouw hun groente- en fruitafval scheiden en apart houden van het restafval.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.