Archief (VTF)

Agent uit politieauto getrokken en in elkaar geslagen: Amstelvener (47) aangehouden

Amstelveen - De politie heeft een 47-jarige Amstelvener aangehouden die ervan wordt verdacht gisterenavond bij het cellencomplex in Amsterdam Zuidoost (waar diverse demonstranten zich hadden verzameld) een agent uit een politieauto te hebben getrokken en hem zwaar te hebben mishandeld.

Een groep demonstranten hield zich gisteravond enige tijd op bij het cellencomplex in Amsterdam Zuidoost aan de Flierbosdreef. Zij waren daar aanwezig omdat ze vrijlating eisten van een verdachte. In het cellencomplex zaten meerdere verdachten ingesloten die eerder op de dag waren aangehouden tijdens de verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. 

Laat ze vrij

De groep demonstranten eiste in eerste instantie vrijlating van een specifieke verdachte. Deze verdachte was volgens de politie een 'zelfbenoemde veteraan' die vast zat voor de mishandeling van twee ME-ers tijdens de verboden demonstratie op het Museumplein. Maar al snel ging de groep over tot leuzen als 'Laat ze vrij.' Er zouden zich zo'n 30 tot 35 personen hebben gemeld bij het cellencomplex. 

Op sociale media deed de groep een oproep om meer aanhang te creëren. In overleg met het Openbaar Ministerie en de gemeente  was een plan gemaakt om de openbare orde verstoring te beëindigen. Toen diverse politie-eenheden onderweg waren naar het cellencomplex aan de Flierbosdreef besloten de demonstranten snel te vertrekken, maar de agent kreeg de rekening gepresenteerd.

Agent zwaar mishandeld

De bewuste agent (in uniform) wilde aan het einde van zijn dienst in een politieauto stappen om naar zijn eigen bureau te rijden, waarbij hij in eerste instantie werd bedreigd door een vrouw met paraplu. Maar vervolgens liepen de gemoederen zeer hoog op: de agent werd door een demonstrant hardhandig uit de politieauto getrokken, waarop hij in elkaar werd geslagen. De agent kreeg diverse slagen en schoppen te verwerken en moest per ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht. Een 47-jarige Amstelvener die daar voor verantwoordelijk wordt gehouden, is aangehouden.

De politie meldt dat de agent inmiddels uit het ziekenhuis is ontslagen, maar op dit moment met zwaar letsel thuis zit. 'Als hij daar lichamelijk toe in staat is zal hij aangifte doen tegen de 47-jarige verdachte', meldt de politie. De Amstelvener zit op dit moment nog vast en wordt vandaag gehoord door de recherche.

Verboden demonstratie

Tijdens de verboden demonstratie op zondag 2 januari op het Museumplein werden in totaal 30 verdachten aangehouden voor diverse strafbare feiten. Ook hier raakten vier agenten gewond door geweld dat tegen hen werd gebruikt. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.