Amstelveen & Eigen Haard: Geen groei sociale woningvoorraad, wel meer aanbod in middensegment

Amstelveen – Uit nieuwe afspraken die gemeente Amstelveen heeft gemaakt voor de periode 20201-2024 met woningcorporatie Eigen Haard blijkt onder andere dat de sociale voorraad aan huurwoningen van Eigen Haard de komende jaren niet verder zal groeien, maar gelijk blijft. Anderzijds wordt wel ingezet op een toename van het huuraanbod in het middensegment.

Dat blijkt uit een persbericht van de gemeente, waarin wordt gesteld dat Amstelveen de komende jaren de doorstroming op de woningmarkt een extra impuls wil geven.

'Meer kansen voor jongeren en starters'

De gemeente stelt in het bericht dat er daarbij vooral gekeken wordt naar ouderen die nu niet meer passend wonen. Amstelveense jongeren en starters krijgen volgens de gemeente meer kansen, evenals kwetsbare inwoners. Er wordt daarbij  gewezen op voorrangsregelingen voor specifieke doelgroepen, zoals jongeren, onderwijzers en zorgmedewerkers. 

In de zogenoemde prestatieafspraken 2021-2024, die tot stand kwamen na besprekingen tussen gemeente, Eigen Haard en de Bewonersraad Amstelveen, staat ook te lezen dat er de komende jaren aandacht blijft voor kwaliteitsverbetering van woningen en goede communicatie met huurders. Eveneens is afgesproken dat woningen sneller worden verduurzaamd 'om milieu, woongenot en betaalbaarheid voor de huurder te verbeteren'. Problemen met tocht, vocht en schimmel krijgen daarbij prioriteit.

Legmeer

De gemeente en Eigen Haard (dat zo'n elfduizend woningen in Amstelveen bezit) gaan het eerste halfjaar van 2021 wel in gesprek met grondeigenaren in Legmeer (waar een woonwerkwijk moet verrijzen) over de bouw van nieuwe sociale huurwoningen, maar anderzijds worden andere huurwoningen weer verkocht zo blijkt. Aan de Lindenlaan, waar wordt ingezet op stedelijke vernieuwing en kwaliteitsverbetering van woningen, biedt Eigen Haard in twee complexen waar al woningen zijn verkocht, meer woningen te koop aan zittende huurders aan.

Smeenklaan

In het eerste halfjaar van 2021 zal besloten worden of het appartementencomplex aan de Smeenklaan wordt gerenoveerd of opnieuw wordt gebouwd. Voor de periode 2021/2022 hebben Eigen Haard en de gemeente ook de intentie om elf grondgebonden huurwoningen in het middensegment te realiseren aan de Appellaan-Notenlaan.

Woonagenda

De gemaakte prestatie-afspraken met de woningcorporatie en de Bewonersraad Amstelveen zijn in lijn met de Woonagenda van het College van B en W, waarin het woonbeleid voor de komende jaren is vastgelegd.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.