Amstelveen gaat alle ondergrondse papier- en kartoncontainers aanpassen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen treft maatregelen om de forse toename van papier- en kartonafval het hoofd te kunnen bieden. De ondergrondse papier- en kartoncontainers worden allemaal aangepast en voorzien van een gladde metalen inworpbuis om daarme het grote aantal verstoppingen te reduceren. Daarnaast switcht de gemeente per 1 augustus van inzamelaar en ook wordt bekeken of huiscontainers vaker geleegd kunnen worden.

In 2019 werd nog 43 kilo papier- en karton per Amstelvener ingezameld: in 2020 was dat liefst 56 kilo per persoon, een toename van 30 procent.

De gemeente meldt dat die stijging vooral wordt veroorzaakt door de toename in online winkelen. Zowel via de ondergrondse papier/kartoncontainers die bij hoogbouw en bijvoorbeeld winkelcentra staan, als via rolcontainers van laagbouwbewoners wordt (veel) meer papier en karton ingezameld.

Aanpassingen ondergrondse papiercontainers

 Bij ondergrondse containers ontstaan nu veel problemen met verstoppingen in het bovengrondse deel van de container. Dozen die openklappen of niet goed klein gemaakt zijn, leiden vaak tot verstoppingen. De volgende bewoner die papier en karton wil weggooien, staat dan voor een ‘volle’ papiercontainer. De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld voor  aanpassingen aan de ondergrondse papiercontainers om vooral het aantal verstoppingen te verminderen.

Ergernis

Wethouder Floor Gordon (afvalbeheer, D66) meldt dat verstopte containers ergernis opwekken, maar vaak ook in afval dat dan maar naast de container wordt gedumpt. 'En dat willen we met maatregelen die de inzameling van papier en karton verbeteren gaan verminderen. Dit jaar bereiden we die voor zodat we volgend jaar de effecten kunnen meten.'

Inworpbuis

In 2020 testte de gemeente, naast een aparte kartonklep, het effect van een gladde metalen inworpbuis in een ondergrondse papier/kartoncontainer om vastzittend papier en karton te verminderen. De resultaten van de buis zijn goed. De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld om na voorbereidingen in alle containers volgend jaar zo’n buis aan te brengen.

Grotere en extra containers

Ook vergroot de gemeente dan enkele ondergrondse containers waardoor er meer capaciteit is. Daarnaast plaatst de gemeente extra ondergrondse papiercontainers op plekken waar veel papier en karton wordt aangeboden. Bij tweederde van de papiercontainers is een pictogram op de grond gespoten om inwoners te helpen bij het goed aanbieden van dozen. De verf verdwijnt naar circa zes maanden, afhankelijk van het weer.

Nieuw contract inzamelaar

Met ingang van 1 augustus leegt een nieuwe inzamelaar het papier en karton uit ondergrondse containers. Contractueel is afgesproken dat de inzamelaar verantwoordelijk is voor het tijdig en extra legen van ondergrondse containers die, naast de reguliere leging, snel vol zijn. Het doel is volle containers te verminderen.  Met de switch wil de gemeente de dienstverlening verhogen.

Tot slot onderzoekt de gemeente de kosten voor het opvoeren van de frequentie van het legen van rolcontainers voor papier en karton. Het legen hiervan doet de gemeente in eigen beheer.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.