Herman Tusveld bij de Amstelveense poel. [Foto: Vivian Tusveld]

‘Amstelveen gaat een heel bijzondere politieman missen’

Amstelveen – ‘Amstelveen gaat een heel bijzondere politieman missen’. De reacties op het pensioenvertrek van brigadier Herman Tusveld bij de Amstelveense politie na 40 dienstjaren geven een goed beeld van zijn rol, betekenis en verdiensten voor de lokale samenleving.

Tusveld was een van Amstelveens bekendste politieagenten en had zelfs de officieuze schaduwtitel ‘burgemeester’ omdat hij veel zichtbaar aanwezig was. Niet zo gek dat ook de echte burgemeester (Tjapko Poppens) hem het beste kwam wensen bij zijn indrukwekkende afscheid.

De politie gaf Tusveld het afscheid dat hij verdiende. Onder begeleiding van politiemotoren kreeg hij een cabrio-rondrit door Amstelveen en op het bureau aan de Gerard Doulaan wachtte een erehaag van collega’s. In Silversant wachtten meer dan honderd bekenden uit alle lagen van de samenleving; het tekent de persoon die Herman Tusveld is.

Loftuitingen 

Op de Facebookpagina van Politie Amstelveen krijgt Tusveld de ene na de ander loftuiting na een publicatie over zijn afscheidstour door Amstelveen - en afscheidsreceptie in Silversant - afgelopen donderdag. ‘Het wordt een groot gemis als jij weg bent’, meldt Paul Jonker van EHBO Amstelveen, aangevuld door Lisa van Andel 'Amstelveen gaat een heel bijzondere politieman missen'. Winkelcentrum Van der Hooplaan laat weten ‘Geniet volop van je pensioen, van je gezin en van het leven, in een goede gezondheid’. Een ander zegt: ‘Herman en pensioen? Die horen eigenlijk niet bij elkaar’. Ook zijn dochter, de bekende fotografe Vivian Tusveld, is trots en dankbaar.

Zelf sprak een overdonderde Tusveld van een onvergetelijk afscheid; anderen spreken liever van zijn onvergetelijke carrìere. Tusveld begon ooit bij de Gemeentepolitie Amstelveen en bleef zijn hele carrière werkzaam in 'zijn Amstelveen' waar hij vermoedelijk elke kier en stoeptegel kent.

Verkeer

Zijn ware specialisatie was Verkeer en daarin toonde hij een grote betrokkenheid. ‘Hij was dé man als het ging over verkeer,’ meldt Politie Amstelveen. Nog voor de invoering van de Nationale Politie kreeg Tusveld bijzonder veel te maken met ongelukken en daaruit voortvloeiend verkeersleed: dat moet soms zwaar geweest zijn, maar Tusveld gebruikte zijn kennis om het verkeer in Amstelveen veiliger te maken.

Zijn betrokkenheid was zo groot dat hij vroeger ook geregeld raadsvergaderingen bijwoonde en gemeente Amstelveen in de loop der jaren gevraagd en ongevraagd advies gaf over verkeerszaken die hem aan het hart gingen. Tusveld leidde, met een vracht aan ervaring, verkeersbrigadiers op en maakte onder andere deel uit van het destijds nieuwe wijkteam Amstelveen-Zuid. De laatste jaren (sinds 2014) was hij weer actief op het vertrouwde politiebureau aan de Gerard Doulaan in het Stadshart.

De politie sluit treffend af: 'Herman, your watch ends here. We''ll take it over.' 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.

Corona Amstelveen gisteren 14:33

Corona-virus vastgesteld bij leerkracht Amstelveense basisschool

Amstelveen - Op de Amstelveense basisschool 'School of Understanding' blijkt een leerkracht positief te hebben getest op corona. Alle leerlingen zijn per direct overgestapt op thuisonderwijs en teamleden die binnen anderhalve meter contact hebben gehad met de leerkracht zijn in quarantaine gegaan en getest.

Politiek gisteren 11:49

Burgerbelangen: te weinig ruimte op Amstelveense fietspaden

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) hoort vaak van inwoners dat er te weinig ruimte is op de fietspaden in Amstelveen. Soms ontstaan daardoor onveilige situaties. Sinds de corona-crisis zijn mensen meer gaan fietsen en ook steeds meer op elektrische fietsen. Daarom wil bbA dat het gemeentebestuur de fietspaden van Amstelveen aan een nieuwe beoordeling onderwerpt. 

Amstelveen van voorheen 24 mei 2020 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.