Herman Tusveld bij de Amstelveense poel. [Foto: Vivian Tusveld]

‘Amstelveen gaat een heel bijzondere politieman missen’

Amstelveen – ‘Amstelveen gaat een heel bijzondere politieman missen’. De reacties op het pensioenvertrek van brigadier Herman Tusveld bij de Amstelveense politie na 40 dienstjaren geven een goed beeld van zijn rol, betekenis en verdiensten voor de lokale samenleving.

Tusveld was een van Amstelveens bekendste politieagenten en had zelfs de officieuze schaduwtitel ‘burgemeester’ omdat hij veel zichtbaar aanwezig was. Niet zo gek dat ook de echte burgemeester (Tjapko Poppens) hem het beste kwam wensen bij zijn indrukwekkende afscheid.

De politie gaf Tusveld het afscheid dat hij verdiende. Onder begeleiding van politiemotoren kreeg hij een cabrio-rondrit door Amstelveen en op het bureau aan de Gerard Doulaan wachtte een erehaag van collega’s. In Silversant wachtten meer dan honderd bekenden uit alle lagen van de samenleving; het tekent de persoon die Herman Tusveld is.

Loftuitingen 

Op de Facebookpagina van Politie Amstelveen krijgt Tusveld de ene na de ander loftuiting na een publicatie over zijn afscheidstour door Amstelveen - en afscheidsreceptie in Silversant - afgelopen donderdag. ‘Het wordt een groot gemis als jij weg bent’, meldt Paul Jonker van EHBO Amstelveen, aangevuld door Lisa van Andel 'Amstelveen gaat een heel bijzondere politieman missen'. Winkelcentrum Van der Hooplaan laat weten ‘Geniet volop van je pensioen, van je gezin en van het leven, in een goede gezondheid’. Een ander zegt: ‘Herman en pensioen? Die horen eigenlijk niet bij elkaar’. Ook zijn dochter, de bekende fotografe Vivian Tusveld, is trots en dankbaar.

Zelf sprak een overdonderde Tusveld van een onvergetelijk afscheid; anderen spreken liever van zijn onvergetelijke carrìere. Tusveld begon ooit bij de Gemeentepolitie Amstelveen en bleef zijn hele carrière werkzaam in 'zijn Amstelveen' waar hij vermoedelijk elke kier en stoeptegel kent.

Verkeer

Zijn ware specialisatie was Verkeer en daarin toonde hij een grote betrokkenheid. ‘Hij was dé man als het ging over verkeer,’ meldt Politie Amstelveen. Nog voor de invoering van de Nationale Politie kreeg Tusveld bijzonder veel te maken met ongelukken en daaruit voortvloeiend verkeersleed: dat moet soms zwaar geweest zijn, maar Tusveld gebruikte zijn kennis om het verkeer in Amstelveen veiliger te maken.

Zijn betrokkenheid was zo groot dat hij vroeger ook geregeld raadsvergaderingen bijwoonde en gemeente Amstelveen in de loop der jaren gevraagd en ongevraagd advies gaf over verkeerszaken die hem aan het hart gingen. Tusveld leidde, met een vracht aan ervaring, verkeersbrigadiers op en maakte onder andere deel uit van het destijds nieuwe wijkteam Amstelveen-Zuid. De laatste jaren (sinds 2014) was hij weer actief op het vertrouwde politiebureau aan de Gerard Doulaan in het Stadshart.

De politie sluit treffend af: 'Herman, your watch ends here. We''ll take it over.' 


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:50

Amstelveen van voorheen (214)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 214 een fraaie historische prentbriefkaart van de Amsterdamseweg van voor 1940.

112 gisteren 18:44

Vrachtwagen en personenauto in botsing

Aalsmeer/Amstelveen - Op de Legmeerdijk (N231), ter hoogte van de kruising met de N196, zijn zondagavond een vrachtwagen en een personenauto in botsing gekomen. 

Politiek gisteren 13:05

Amstelveense jongeren verdienen meer en betere ontmoetingsplekken

Amstelveen – Omdat Amstelveense jongeren in de huidige coronaperiode worden getroffen door tal van preventieve maatregelen, beperking van bewegingsvrijheid en gebrek aan sociale contacten, heeft de gemeenteraad besloten om te bekijken hoe de Jongeren Ontmoetings Plekken (JOP’s) in Amstelveen verbeterd en of mogelijk uitgebreid kunnen worden.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:00

Maak kans op kaarten voor de film Jackie en Oopjen

Amstelveen - Op zondag 11 oktober 2020 draait de film 'Jackie en Oopjen' in Cinema Amstelveen. AmstelveenZ mag 2 kaartjes verloten voor de Little Ladies Morning!