Amstelveen gaat in toekomst naast fietswrakken ook weesfietsen wegknippen

Amstelveen – Omdat het in Amstelveen steeds drukker wordt in de fietsenstallingen, bij met name ov-haltes, haalt de gemeente geregeld fietswrakken weg om plaats te maken. Jaarlijks gaat het nu om zo'n 800 stuks, maar in de toekomst gaat Amstelveen naast wrakken ook zogenoemde 'weesfietsen' weghalen.  

Dat stelt wethouder Rob Ellermeijer. Hij legt uit dat nu alleen fietswrakken worden weggehaald, maar dat in de toekomst ook zogenoemde 'weesfietsen' aan de beurt zijn. 'Een fietswrak kan overduidelijk niet meer worden gebruikt, deze halen we weg. Weesfietsen staan soms weken op één plek en worden niet meer opgehaald. Door in de toekomst ook deze fietsen op te ruimen krijgen we meer fietsparkeerplekken.'

Ook meer nieuwe stallingplaatsen bij R-Nethaltes
Het weghalen van fietswrakken (en weesfietsen) noemt de wethouder slechts een gedeeltelijke oplossing. 'Er moeten ook meer plekken komen waar mensen hun fiets kwijt kunnen. Hier zijn we vorig jaar al mee begonnen', zegt Ellermeijer.

Van 115 naar 320 fiestrekken bij Ouderkerkerlaan
Zo zijn er meer stallingsplaatsen gekomen bij de R-nethaltes zoals Poortwachter, Van der Hooplaan, halte Sportlaan, halte Startbaan en Westwijkplein. Ook worden fietsenstallingen uitgebreid langs de nieuwe Amsteltram. Op het knooppunt Ouderkerkerlaan – dat momenteel wordt verbouwd - wordt het aantal fietsparkeerplekken fors uitgebreid van 115 naar 320 fietsrekken. 'Dit wordt een zeer belangrijk knooppunt in Amstelveen. Het is goed dat we hier zo’n grote uitbreiding hebben kunnen realiseren.'

800 fietswrakken
De gemeente Amstelveen haalt nu nog jaarlijks zo’n achthonderd fietswrakken weg bij ov-haltes. “Het zijn gerichte acties zodat  de rekken kunnen worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk het stallen van fietsen”, zegt wethouder Rob Ellermeijer die afgelopen vrijdag aanwezig was bij een ophaalactie bij het busstation Amstelveen. Handhavers gaan maandelijks op pad. De laatste ronde zijn zo’n honderd fietswrakken gestickerd in Amstelveen. De sticker zit er twee weken op alvorens de fiets wordt opgehaald.

Tweede leven bij Ons Tweede Thuis
Fietswrakken worden eerst opgeslagen, maar daarna worden ze naar stichting Ons Tweede Thuis gebracht, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met onderdelen van bijvoorbeeld drie wrakken kan daar een hele fiets worden gemaakt. De fiets wordt verkocht en de opbrengt komt ten goede aan Ons Tweede Thuis.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.