Pixabay.com (ter illustratie)

Amstelveen heft Advies Commissie Wonen (ACW) op: nauwelijks van toegevoegde waarde

Amstelveen - De Advies Commissie Wonen (ACW), een commissie die beoordeelt of woningen en woonomgevingen in Amstelveen voldoen aan diverse normen, houdt op te bestaan.

De adviescommissie bekijkt aan de hand van woonkwaliteitswijzer of indelingen van woningen aan bepaalde normen voldoen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om draairichtingen van deuren, de bereikbaarheid van stopcontacten en zaken als opbergruimte. Ook kijkt de commissie naar sociale veiligheid, bereikbaarheid, duurzaamheid en de mate waarin woningen en woonomgevingen levensloopbestendig zijn.

Nauwelijks toegvoegde waarde

In de praktijk blijkt dat het advies van de commissie nauwelijks nog van toegevoegde waarde is. Dit komt omdat de zaken waar de ACW op let vaak al zijn vastgelegd in regels en beleid, bijvoorbeeld in het bouwbesluit. Uit een enquête en gesprekken met de leden van de ACW is gebleken dat zij zelf ook inzien dat het vasthouden aan de huidige rol niet meer houdbaar is.

Andere rol: participatieprocessen

In overleg met ACW is gekeken naar een andere rol, bijvoorbeeld als commissie die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan de gemeente over participatieprocessen bij ruimtelijke projecten. Nadat deze mogelijkheid verkend is, wordt voorgesteld om de ACW in eerste instantie op te heffen. 

Onderzoek nieuw rol

Er wordt in een nieuw op te starten proces bekeken wat er nodig is om advies vanuit de samenleving op participatieprocessen goed te organiseren. Er komt een nader onderzoek om te kijken welke behoefte er is vanuit de samenleving om advies te geven op participatieprocessen over ruimtelijke projecten.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.