Urbanuskerk oranje uitgelicht [2019, AmstelveenZ]

Amstelveen kleurt oranje in strijd tegen vrouwengeweld

Amstelveen - Om aandacht te vragen voor de internationale campagne ‘Orange the World’ die in het teken staat van ‘Stop Geweld tegen Vrouwen’, hijst gemeente Amstelveen woensdag 25 november een speciale vlag bij het raadhuis en verschillende wijkcentra en worden de Annakerk, de Dorpskerk en de Urbanuskerk net als vorig jaar oranje uitgelicht.

De gemeente roept organisaties op de internationale campagne te steunen en schaart zich daarmee achter de soroptimisten, een serviceclub met een wereldwijd netwerk met duizenden leden die opkomen voor meisjes en vrouwen.

Taboe doorbreken

Wethouder Floor Gordon (Emancipatie & Discriminatie, D66): 'We steunen de campagne om het taboe van geweld tegen vrouwen en meisjes te doorbreken. Slachtoffers van geweld moeten dit melden om de hulp te krijgen die nodig is. Indien nodig zelfs anoniem. Niet alleen voor geweld achter de voordeur maar ook voor bijvoorbeeld seksuele intimidatie op het werk of op straat.'

Orange the World 2020

Wereldwijd vragen meer dan 90 landen op 25 november aandacht voor geweld tegen vrouwen en voor slachtofferhulp. 45% van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld. Naar schatting meldt slechts 40% dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie en maar 10% gaat naar de politie. De overgrote meerderheid blijft dus uit beeld en krijgt geen hulp.

Meldpunt

Bij een acuut dreigende situatie kan 112 worden gebeld. Slachtoffers en getuigen van huiselijk geweld kunnen het advies- en meldpunt Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland dag en nacht bellen op 0800-2000. Een hupverlener biedt een luisterend oor en kan advies geven of professionele hulp helpen zoeken. Het centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) biedt een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Ook het CSG is 24/7 bereikbaar: 0800–0188.

Break the silence

De soroptimisten gaan chocoladerepen met de boodschap ‘break the silence’ uitdelen op de vrijdagmarkt in Amstelveen. Zo willen ze het onderwerp bespreekbaar maken. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Kijk voor meer info over de campagne op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.