Urbanuskerk oranje uitgelicht [2019, AmstelveenZ]

Amstelveen kleurt oranje in strijd tegen vrouwengeweld

Amstelveen - Om aandacht te vragen voor de internationale campagne ‘Orange the World’ die in het teken staat van ‘Stop Geweld tegen Vrouwen’, hijst gemeente Amstelveen woensdag 25 november een speciale vlag bij het raadhuis en verschillende wijkcentra en worden de Annakerk, de Dorpskerk en de Urbanuskerk net als vorig jaar oranje uitgelicht.

De gemeente roept organisaties op de internationale campagne te steunen en schaart zich daarmee achter de soroptimisten, een serviceclub met een wereldwijd netwerk met duizenden leden die opkomen voor meisjes en vrouwen.

Taboe doorbreken

Wethouder Floor Gordon (Emancipatie & Discriminatie, D66): 'We steunen de campagne om het taboe van geweld tegen vrouwen en meisjes te doorbreken. Slachtoffers van geweld moeten dit melden om de hulp te krijgen die nodig is. Indien nodig zelfs anoniem. Niet alleen voor geweld achter de voordeur maar ook voor bijvoorbeeld seksuele intimidatie op het werk of op straat.'

Orange the World 2020

Wereldwijd vragen meer dan 90 landen op 25 november aandacht voor geweld tegen vrouwen en voor slachtofferhulp. 45% van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld. Naar schatting meldt slechts 40% dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie en maar 10% gaat naar de politie. De overgrote meerderheid blijft dus uit beeld en krijgt geen hulp.

Meldpunt

Bij een acuut dreigende situatie kan 112 worden gebeld. Slachtoffers en getuigen van huiselijk geweld kunnen het advies- en meldpunt Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland dag en nacht bellen op 0800-2000. Een hupverlener biedt een luisterend oor en kan advies geven of professionele hulp helpen zoeken. Het centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) biedt een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Ook het CSG is 24/7 bereikbaar: 0800–0188.

Break the silence

De soroptimisten gaan chocoladerepen met de boodschap ‘break the silence’ uitdelen op de vrijdagmarkt in Amstelveen. Zo willen ze het onderwerp bespreekbaar maken. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Kijk voor meer info over de campagne op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:37

Amstelveen van voorheen (223)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 223 weer eens een fraaie ansichtkaart van Plein 1960, genomen in de richting van de Rembrandtweg.

112 gisteren 17:07

Jonge straatrover gepakt dankzij hulp buurtbewoner; mes gevonden

Amstelveen - De politie heeft zondag aan het einde van de middag mede dankzij een alerte buurtbewoner een verdachte van een straatroof gearresteerd in Amstelveen Zuid. De politie vond ook een mes dat de verdachte had weggegooid op een schoolplein aan Orion. 

Algemeen 28 nov. 2020 11:06

Kinderen betuigen spijt na brandje in papiercontainer

Amstelveen - In de wijk Middenhoven moest de brandweer er gistermiddag aan te pas komen om een brandje in een papiercontainer te blussen. De brand was onststaan doordat kinderen klein vuurwerk in de klep hadden gegooid.

Advertorial Verkeer & Vervoer 28 nov. 2020 09:00

Elektrisch, hybride of waterstof? Hyundai heeft het

Amstelveen - Stil en schoon vervoer. Beter voor het milieu. Geen uitstoot. Hyundai zet vaart achter het elektrisch rijden in Nederland. Zij is het enige automerk dat keuze biedt uit alle denkbare elektrische aandrijflijnen: volledig elektrisch, hybride, plug-in hybride en waterstof. Welke duurzame mobiele oplossing je zoekt; Hyundai heeft het. Nu en in de toekomst! Nieuwsgierig? Kom de modellen bekijken bij Goldcar in Amstelveen.