Het Amstelveense raadhuis aan Laan Nieuwer-Amstel

Amstelveen krijgt bamboe-raadhuis: werkzaamheden starten 15 augustus

Amstelveen - De houten gevel van het raadhuis in Amstelveen wordt in de komende anderhalf jaar compleet vervangen voor bamboe. In totaal gaat het om liefst 2.500m2 bamboe dat zal worden aangebracht. De werkzaamheden starten komende maandag en het bamboe-raadhuis is vermoedelijk aan het einde van 2023 gereed.

De oude houten gevel (van cederhout) voldoet niet meer aan de eisen van het bouwbesluit (onder andere op het gebied van brandveiligheid) en moet worden vervangen. Bamboe is volgens de gemeente een duurzaam alternatief voor hout, omdat bamboe vele malen sneller groeit dan hout. De bamboegevel is volgens de gemeente bovendien onderhoudsarm en brandvertragend.

Extra isolatie

De nieuwe bamboe-gevel wordt gelijk uitgerust met een extra isolatielaag van 12 cm tussen de gevel en de bamboeplaten. De huidige isolatielaag is 3 cm dik. Hierdoor moet het energieverbruik van het raadhuis omlaag gaan. 

raadhuis_amstelveen_zon.jpg
Raadhuis aan de Poelzijde

Het oude hout van de huidige gevel zal worden hergebruikt; een deel gaat naar de herinrichting van de publiekshal, het overige deel wordt gebruikt in andere vastgoedprojecten van de gemeente.

balie_raadhuis_amstelveen.jpg
De huidige publiekshal

De voorgevel van het raadhuis wordt eerst in de steigers gezet en gerenoveerd tussen 15 augustus en 9 december 2022. Na de winterstop is de achterkant van het raadhuis aan de beurt. Deze fase duurt van maart tot en met oktober 2023. Naast het vervangen van het hout door bamboe, worden er nog andere werkzaamheden uitgevoerd. De gevel wordt verder geïsoleerd en de kozijnen krijgen een waslaag. De betonnen elementen worden fris geschilderd.  

Bereikbaarheid ingang raadhuis met tunnel

Tijdens de gehele renovatie blijft het raadhuis en de entree toegankelijk. Er komt een ruime ‘tunnel’ onder de steigers om een veilige doorgang te creëren. Ook blijft er ruimte om fietsen te parkeren voor het raadhuis en blijft de laad- en losstrook voor leveranciers intact. Mensen die een huwelijk gepland in het raadhuis hebben worden door de gemeente ingelicht.

De gemeente heeft de afgelopen jaren gigantisch geinvesteerd in de vernieuwing van het raadhuis, dat uit 1980 stamt. In 2018 werd een slordige 10 miljoen uitgetrokken voor de interne vernieuwing van het gemeentepaleis.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:15

Befaamd 'Rondje Poel' uit roulatie door onderhoud bruggen

Amstelveen - Omdat binnenkort wordt gestart met het renoveren en op orde maken van bruggen langs De Poel in Amstelveen zullen wandelaars diverse periodes geen rondje poel meer kunnen lopen. Zowel paden aan de zuid- als oostzijde van de Poel worden gedurende de werkzaamheden tijdelijk afgesloten.

Algemeen gisteren 14:14

AmstelveenZ Dierendagshow.... show je huisdier!

Amstelveen - Het is weer Dierendag! Heb jij een leuke, aandoenlijke, lieve of gekke foto (of kort filmpje) van jouw  huisdier? Stuur ‘m in en maak met jouw Amstelveense huisdier (of dieren) kans op een waardebon van 50 euro van Van Noord's Dierenvoeders.

Algemeen gisteren 09:26

Stemmen op nieuw kunstwerk in wijkpark Middenhoven

Amstelveen - In Wijkpark Middenhoven komt een nieuw kunstvriendelijk kunstwerk. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft kunstenaar Cindy Bakker geselecteerd voor dit kunstwerk. Zij maakte twee schetsontwerpen. Amstelveners kunnen via denkmee.amstelveen.nl stemmen op een van de twee werken.

Algemeen 3 okt. 2022 15:53

Amstelveners laten subsidie voor groene gevel en verticale tuin links liggen

Amstelveen - Ondanks dat er een ruime subsidieregeling beschikbaar is, heeft de gemeente Amstelveen dit jaar exact nul subsidie-aanvragen van inwoners gehad voor het aanleggen van een zogenoemde ‘groene gevel’ of ‘verticale tuin’. Wel is er vraag naar subsidie voor groene (sedum) daken en geveltuintjes, maar ook die blijven achter.