Het Amstelveense raadhuis aan Laan Nieuwer-Amstel

Amstelveen krijgt bamboe-raadhuis: werkzaamheden starten 15 augustus

Amstelveen - De houten gevel van het raadhuis in Amstelveen wordt in de komende anderhalf jaar compleet vervangen voor bamboe. In totaal gaat het om liefst 2.500m2 bamboe dat zal worden aangebracht. De werkzaamheden starten komende maandag en het bamboe-raadhuis is vermoedelijk aan het einde van 2023 gereed.

De oude houten gevel (van cederhout) voldoet niet meer aan de eisen van het bouwbesluit (onder andere op het gebied van brandveiligheid) en moet worden vervangen. Bamboe is volgens de gemeente een duurzaam alternatief voor hout, omdat bamboe vele malen sneller groeit dan hout. De bamboegevel is volgens de gemeente bovendien onderhoudsarm en brandvertragend.

Extra isolatie

De nieuwe bamboe-gevel wordt gelijk uitgerust met een extra isolatielaag van 12 cm tussen de gevel en de bamboeplaten. De huidige isolatielaag is 3 cm dik. Hierdoor moet het energieverbruik van het raadhuis omlaag gaan. 

raadhuis_amstelveen_zon.jpg
Raadhuis aan de Poelzijde

Het oude hout van de huidige gevel zal worden hergebruikt; een deel gaat naar de herinrichting van de publiekshal, het overige deel wordt gebruikt in andere vastgoedprojecten van de gemeente.

balie_raadhuis_amstelveen.jpg
De huidige publiekshal

De voorgevel van het raadhuis wordt eerst in de steigers gezet en gerenoveerd tussen 15 augustus en 9 december 2022. Na de winterstop is de achterkant van het raadhuis aan de beurt. Deze fase duurt van maart tot en met oktober 2023. Naast het vervangen van het hout door bamboe, worden er nog andere werkzaamheden uitgevoerd. De gevel wordt verder geïsoleerd en de kozijnen krijgen een waslaag. De betonnen elementen worden fris geschilderd.  

Bereikbaarheid ingang raadhuis met tunnel

Tijdens de gehele renovatie blijft het raadhuis en de entree toegankelijk. Er komt een ruime ‘tunnel’ onder de steigers om een veilige doorgang te creëren. Ook blijft er ruimte om fietsen te parkeren voor het raadhuis en blijft de laad- en losstrook voor leveranciers intact. Mensen die een huwelijk gepland in het raadhuis hebben worden door de gemeente ingelicht.

De gemeente heeft de afgelopen jaren gigantisch geinvesteerd in de vernieuwing van het raadhuis, dat uit 1980 stamt. In 2018 werd een slordige 10 miljoen uitgetrokken voor de interne vernieuwing van het gemeentepaleis.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.