Artistieke impressie studenthotel. [Gemeente Amstelveen]

Amstelveen krijgt komende jaren serie nieuwe hotels

Amstelveen – Amstelveen staat niet onwelwillend tegenover plannen om nieuwe hotels te vestigen in de gemeente, bijvoorbeeld langs Rijksweg A9. Zelfs het Amsterdamse bos wordt als (voorzichtige) optie genoemd.

Dat blijkt uit een nieuwe accommodatiestrategie die momenteel ter inzage ligt in het raadhuis. Het aantal hotels en hotelkamers in Amstelveen is de afgelopen jaren al sterk gegroeid. Amstelveen lijkt opmerkelijk veel ruimte te zien voor meer hotelontwikkelingen, maar zegt de komende drie jaar niet vol in te willen zetten op maximale groei.

Tot 2022 wil Amstelveen maximaal  500 kamers toevoegen, waarbij het zou gaan om 3 à 4 initiatieven. Dat is exclusief een extended stay-studentenhotel dat in de wijk Kroneburg-Uilenstede moet verrijzen en ook 500 kamers gaat tellen, dus eigenlijk gaat om duizend kamers in de komende drie jaar.

Forse verhoging toeristenbelasting

Amstelveen gaat ook de toeristenbelasting de komende jaren (relatief) fors verhogen, mede omdat deze te laag zou zijn in verhouding met Amsterdam. Thans bedraagt de belasting 1,75 per persoon per nacht, maar in 2020 wordt dat vermoedelijk opgetrokken naar 2,50  per overnachting tot drie euro in 2021. Dat levert de gemeente de komende jaren, in combinatie met een verwachte groei van hotelkamers, miljoenen euro’s extra op. In 2018 werden 455.000 hotelovernachtingen geregistreerd in Amstelveen, 5 x zoveel als in 2013. De verwachting is dat het aantal overnachtingen in 2020 groeit naar meer dan 700.000.

A9 Zone

De A9 zone wordt in de accommodatievisie aangewezen als een ‘zoekgebied’ voor nieuwe hotels. Het is volgens de gemeente een kansrijk gebied dat ‘interessant is voor grotere hotelontwikkelingen’. Wel moet nog zorgvuldig worden gekeken of nieuwe initiatieven wenselijk en haalbaar zijn, maar Amstelveen ziet bijvoorbeeld op het terrein Krijgsman langs de A9 kansen om met grotere hotels de ontwikkeling van dat gebied ‘aan te jagen’.

Amsterdamse bos

Een gebied aan de oostzijde van de Bosrandweg, ter hoogte van de boscamping in het Amsterdamse bos, is in de visie vastgelegd als ‘spiegelgebied’ voor accommodatieontwikkeling. Dat spiegelgebied betekent dat er nog zeker geen concrete plannen zijn en dat eerst nog extra onderzoek moet worden gedaan naar de haalbaarheid. Volgens gemeente Amstelveen staat het Amsterdamse bos open voor nadere ontwikkelingen, bovenop al bestaande accommodaties zoals Hotel Spa Zuiver, Renaissance Amsterdam, Schiphol Airport Hotel en camping het Amsterdamse bos. Bij nieuwe ontwikkelingen in het bos dient wel rekening gehouden te worden met diverse beperkingen, zoals natuurlijke diversiteit, landschappelijke waarden en bijvoorbeeld cultuurhistorie.

Meer kansen

Verder ziet Amstelveen hele goede kansen voor meer hotels in het Stadshart. Bovenkerk en het Oude Dorp zijn eveneens aangewezen als zoekgebied, maar dan vooral voor boutique hotels. Opmerkelijk is dat ook de oostzijde van De Poel is aangewezen als hotelzoekgebied, evenals het gebied rond rivier De Amstel.

De Accommodatiestrategie (zie hier het gemeentelijke persbericht) ligt tot 14 mei ter inzage in het raadhuis. Gedurende deze periode is het mogelijk om een inspraakreactie in te dienen. Deze reacties worden betrokken bij de besluitvorming van de gemeenteraad over de vaststelling van de nota. De Accommodatiestrategie is ook te vinden via de volgende link: www.amstelveen.nl/ondernemen/publicatie/economisch-beleid_inspraak-beleidsnota-accommodatiestrategie


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.