AmstelveenZ

Amstelveen pleit (opnieuw) voor luchthaven in zee

Amstelveen – Het Amstelveense college van B en W heeft bij monde van VVD-wethouder Herbert Raat (Schipholzaken) wederom aangegeven voorstander te zijn van een luchthaven in zee om het groeiende aantal vliegtuigbewegingen rond Schiphol te spreiden.

‘Wij zien dat er op de lange termijn gedacht en gewerkt moet worden aan oplossingen out of the box en dat zou wat ons betreft dus ook heel goed ‘out of the land’ kunnen zijn’, liet wethouder Raat weten weten naar aanleiding van raadsvragen van de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen gisteravond.

Politiek Akkoord

Die partij wilde weten of Raat, die al eerder kenbaar maakte voorstander te zijn van een luchthaven in zee, toen namens het college sprak. ‘Het college spreekt natuurlijk met één mond’, bevestigde Raat. Volgens de wethouder sluit een zee-luchthaven ook aan op het Politiek Akkoord dat VVD, D66 en PvdA vorig jaar in Amstelveen sloten. Daarin staat een voorkeur om vliegtuigbewegingen over verschillende luchthavens te verspreiden. ‘Via Lelystad, maar ook via zee’, vulde Raat aan. 

Discussie op de kaart

Het Amstelveense college van B & W vindt dat het zeker geen kwaad kan om de discussie over een luchthaven in zee landelijk op de kaart te zetten. Wethouder Raat voelt zich gesteund door VNO-voorzitter Hans de Boer die al eerder voor een luchthaven in zee pleitte en hij meldt ook dat regeringspartij D66 en Forum voor Democratie het eens met het standpunt van Amstelveen.   

Eenzijdig

‘Waar een wil is, is een weg. En dat zeg ik nadrukkelijk ook tegen VVD-premier Mark Rutte en zijn kabinet’, aldus Raat. Raat vindt dat zijn partij landelijk ‘te eenzijdig naar Schiphol kijkt’, zo laat hij desgevraagd in een reactie weten. 'Dat is zeker op lange termijn niet te handhaven, de rek is uit Schiphol.' Hij trekt een parellel met de gaswinning in Groningen, waar de overlast ook maar bleef toenemen, zonder dat er voldoende werd gekeken naar andere oplossingen. 'We weten allemaal dat dat gigantisch uit de klauwen is gelopen door een regering die niet tijdig acteerde.' 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.