Wethouders Gordon en Berkhout met basisschoolleerlingen van De Bloeiwijzer.

Amstelveen start bomenkwekerij voor kinderen: de Kinderbomenbank

Amstelveen – Een kwekerij waar basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente bijna 900 bomen gaan kweken, die over een aantal jaar elders in de stad worden aangeplant. Amstelveen beleefde gisteren een primeur met de start van de eerste Kinderbomenbank van Nederland.  

Met het planten van diverse lindebomen door leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer bij de schooltuinencomplex De Akkerbloem zag de Kinderbomenbank gisteren het levenslicht.

Plantervaring

Wethouder Frank Berkhout (Onderwijs, D66): ‘ Ook leerlingen van basisscholen De Horizon, De Linde en Vrije School Parcival gaan boompjes opkweken. Voorafgaand aan de plantactie krijgen de kinderen les in het planten en verzorgen van bomen. Vervolgens kunnen ze de theorie meteen in praktijk brengen. Een unieke ervaring.' 

De gemeente gunt elk kind tijdens de basisschooltijd naar eigen zeggen 'een plantervaring' . De kinderbomenbank is niet de enige actie die op touw wordt gezet. Wethouder Floor Gordon (Groenbeheer en Natuur- en milieu-educatie, D66): 'Op de Kinderbomenbank kan onze basisschooljeugd zo’n tien inheemse soorten bomen die in Nederland voorkomen gaan opkweken. Zo zijn kinderen verantwoordelijk voor een boompje dat ook nog een plek gaat krijgen in hun eigen woonomgeving.'

900 kinderen, 900 bomen

De komende drie weken worden 900 bomen geplant door 900 kinderen. Het gaat onder andere om winterlindes, haagbeuken en kornoeljes. Daarna nemen kinderen ook de verzorging voor hun rekening. De gemeente wil ook basisscholen die nog niet bekend zijn met schooltuinieren benaderen en het aanbod aan lesmateriaal uitbreiden met zomer- én winterlessen.

Floor Gordon: 'Het geven van plantervaringen aan basisschoolleerlingen staat nog in de kinderschoenen. We willen bij succes mogelijk het aantal kwekerijen in de stad gaan uitbreiden.' Amstelveen beschouwt het groen in haar stad als één van haar kernkwaliteiten, omdat het de leefbaarheid van de stad vergroot en bijdraagt aan het welzijn van alle inwoners.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:37

Amstelveen van voorheen (223)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 223 weer eens een fraaie ansichtkaart van Plein 1960, genomen in de richting van de Rembrandtweg.

112 gisteren 17:07

Jonge straatrover gepakt dankzij hulp buurtbewoner; mes gevonden

Amstelveen - De politie heeft zondag aan het einde van de middag mede dankzij een alerte buurtbewoner een verdachte van een straatroof gearresteerd in Amstelveen Zuid. De politie vond ook een mes dat de verdachte had weggegooid op een schoolplein aan Orion. 

Algemeen 28 nov. 2020 11:06

Kinderen betuigen spijt na brandje in papiercontainer

Amstelveen - In de wijk Middenhoven moest de brandweer er gistermiddag aan te pas komen om een brandje in een papiercontainer te blussen. De brand was onststaan doordat kinderen klein vuurwerk in de klep hadden gegooid.

Advertorial Verkeer & Vervoer 28 nov. 2020 09:00

Elektrisch, hybride of waterstof? Hyundai heeft het

Amstelveen - Stil en schoon vervoer. Beter voor het milieu. Geen uitstoot. Hyundai zet vaart achter het elektrisch rijden in Nederland. Zij is het enige automerk dat keuze biedt uit alle denkbare elektrische aandrijflijnen: volledig elektrisch, hybride, plug-in hybride en waterstof. Welke duurzame mobiele oplossing je zoekt; Hyundai heeft het. Nu en in de toekomst! Nieuwsgierig? Kom de modellen bekijken bij Goldcar in Amstelveen.