Het Amstelveense raadhuis aan Laan Nieuwer-Amstel

Amstelveen stelt speciale regeling voor zelfstandige ondernemers open

Amstelveen - Gemeente Amstelveen geeft extra tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen, zodat zij daarna hun bedrijf kunnen voortzetten. De extra tijdelijke inkomensvoorziening en bedrijfslening zelfstandigen is voor zelfstandige ondernemers die in financiële problemen komen door de Corona-crisis.

Voor hen wordt financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. De voorziening werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020, meldt de gemeente.

Wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen: “We wensen alle zelfstandige ondernemers veel sterkte. Het college hoopt dat deze regeling hen kan helpen om deze moeilijke tijd door te komen.” 

De tijdelijke voorziening kan bestaan uit:

- Een inkomensondersteuning is voor 3 maanden. Voor alleenstaanden is deze € 1.052 en voor gezinnen € 1.503 per maand. Dit is een aanvulling op het huidige inkomen tot aan het sociaal minimum. Die hoeft niet te worden terugbetaald.

- Een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157,-. Uitstel van aflossing is mogelijk. De gemeente toetst, in tegenstelling tot bij het Besluit bijstand zelfstandigen, niet naar de levensvatbaarheid van het bedrijf, het inkomen van eventuele huisgenoten of uw vermogen.

Waar moet zelfstandige ondernemers zijn?

Zelfstandige ondernemers kunnen zich voor de tijdelijke financiële ondersteuning door de gemeente digitaal (met DigiD) aanmelden via de website van gemeente Amstelveen. Daar kunnen gegevens over de onderneming in worden gevuld. Als ondernemers recht hebben op hulp, dan kan de aanvraag worden ingediend.

Binnen vier weken (normaal 13 weken) na uw aanvraag besluit de gemeente of u in aanmerking komt. Door grote drukte lukt dat mogelijk niet altijd. Dan kan de gemeente tot bevoorschotting overgaan. Na het besluit van de gemeente volgt betaling. De voorziening kan aangevraagd worden via de gemeentelijke website: www.amstelveen.nl/regelingzelfstandige.

Indienen hoeft niet per direct
Omdat de regeling een terugwerkende kracht kent vanaf 1 maart is het niet nodig per direct een aanvraag in te dienen. Als aanvragen gespreid binnenkomen ontlast dat de gemeente. Voorlopig kunnen zelfstandige ondernemers ervan uit gaan dat de regeling tot 1 juni 2020 blijft bestaan. Dus ook wanneer u pas in mei in de financiële problemen komt, kunt u op dat moment een aanvraag indienen.

Noodpakket
Het Rijk heeft op 17 maart 2020 een noodpakket banen en economie aangekondigd met maatregelen voor alle ondernemers om hun bedrijf door de coronacrisis te slepen. Het Rijk is nog bezig met de uitwerking van de extra tijdelijke financiële ondersteuning voor zelfstandige ondernemers.


Meer nieuws

Winkels vandaag 15:26

Massaal in de rij voor mini-Zwijntje: razendsnel uitverkocht

Amstelveen - Bij de receptie van winkelcentrum Stadshart Amstelveen in het Binnenhof vormde zich vanmiddag een lange rij nadat een gelimiteerde oplage van een mini-versie van het populaire Amstelveense beeld Het Zwijntje in de verkoop ging.

Winkels vandaag 14:08

Olcay Gulsen in zee met De Kapper in het Oude Dorp

Amstelveen - De bekende tv-personality en ondernemer Olcay Gulsen was gisteren bij De Kapper in het Oude Dorp van Amstelveen: De Kapper is partner geworden van Olcay Gulsen Beauty.

Winkels vandaag 09:37

Verkoopstart van mini-versie Zwijntje

Amstelveen - [Update: Het beeldje is inmiddels uitverkocht: er komt nog 1 verkoopmoment op woensdag 15 juli] De door Stadshart Amstelveen geproduceerde mini-versie van het geliefde Amstelveense beeld Het Zwijntje gaat vandaag vanaf 12.30 uur in de verkoop bij de receptie van het winkelcentrum in het Binnenhof.