Wethouder Floor Gordon (D66) doet voor hoe het moet

Amstelveen treft maatregelen tegen zwerfafval op ‘snoeproute’

Amstelveen – In het gebied tussen de winkelstrip aan de  Van der Hooplaan en de sportcomplexen cq. school aan de Sportlaan in Amstelveen Zuid is een achttal nieuwe grote afvalbakken geplaatst, in de strijd tegen het vele zwerfafval dat aldaar op straat terecht komt.

Het zwerfafval in het gebied was een bekend probleem bij de gemeente, aangegeven door omwonenden en het wijkbeheer. Bij de gemeente staat de route zelfs bekend als 'snoeproute'.  Scholieren van het Amstelveen College en bezoekers van de sportcomplexen zouden met name de veroorzakers zijn van het zwerfaval in het gebied.

Op straat

Het zwerf-afvalprobleem speelt met name op de route tussen de Sportlaan via De Meerkamp, Health City en het Amstelveen College richting supermarkt Coop aan de Van der Hooplaan. Maar ook op de grote parkeerplaats op de hoek Van der Hooplaan/Sportlaan wordt afval op straat gegooid door bezoekers.

Op aangeven van een betrokken buurtbewoner hebben het Amstelveen College, Coop, Health City, het zwembad, omwonenden en de organisatie van de  Keep It Clean Day met elkaar gesproken om het probleem aan te pakken; er werd zelfs een bureau gespecialiseerd in gedragsverandering ingeschakeld om het gesprek te begeleiden.

Wethouder 

‘Uiteindelijk gaat het er om dat bewoners hun afval niet meer achteloos weggooien. Dat gedrag is lastig te veranderen,’ zegt wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer en NME educatie, D66). De bestuurder laat weten samen met betrokkenen onder andere te hebben bekeken of de afvalbakken op de goede plaats staan en groot genoeg zijn: ‘Naar aanleiding daarvan hebben we de kleine blauwe prullenbakjes vervangen door de Amstelveense rode containers van 100 of 240 liter.'

Gordon vervolgt: 'Dankzij de zwerfafvalgelden kunnen we ook educatieve projecten organiseren voor scholen en opruimacties zoals de Keep it Clean Day. De Meerkamp houdt ook zelf de omgeving schoon. Scholen en inwoners krijgen hesjes en prikkers voor schoonmaakacties’, aldus Gordon. Het Amstelveen College is gevraagd hun leerlingen bewust te maken van het belang van een schone omgeving. De gemeente biedt daarbij ondersteuning aan.

Bushaltes

De gemeente bekijkt eveneens of de bushaltes bij de Coop netter ingericht kunnen worden. Volgens de gedragsverandering-specialist die betrokken was bij de gesprekken houdt een nette openbare ruimte namelijk de omgeving schoner. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.