Amstelveen wil helpen bij opvang verweesde asielkinderen uit Griekenland

Amstelveen – Amstelveen is bereid om in een gepaste verhouding verantwoordelijkheid te nemen voor de opvang van 500 verweesde kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen.

Dat heeft de Amstelveense gemeenteraad laten weten in een brief aan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol. De Amstelveense gemeenteraad steunt daarmee unaniem en in volle breedte een oproep van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children, die Nederland en Nederlandse gemeenten opriepen om zich in te spannen om 500 van de 2.500 (meest) kwetsbare kinderen op te vangen.

Vluchtelingenkampen
Er leven ruim 22.000 mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden. Onder deze vluchtelingen bevinden zich volgens de vluchtelingenorganisaties ruim 2.500 extreem kwetsbare alleenstaande kinderen. Landen als Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal, Finland en Kroatië zegden al toe een bijdrage te leveren, maar Nederland geeft vooralsnog géén gehoor aan de oproep van Griekenland en de Europese Commissie.

Oplossing
De voltallige Amstelveense gemeenteraad ondersteunt de aansporing van de vluchtelingeneorganisaties. In de brief aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie roept de gemeenteraad het Kabinet op om onderdeel te zijn van de oplossing van het schrijnende probleem.

Verantwoordelijkheid nemen
‘Stel gemeenten in staat om hun aandeel in deze opgave te leveren, zodat deze 500 vluchtelingenkinderen kunnen rekenen op een veilige thuishaven en een kansrijke toekomst. In Amstelveen zijn wij bereid hier in een gepaste verhouding een verantwoordelijkheid in te nemen’, aldus de gemeenteraad.

Met de boodschap wil Amstelveen zich in deze moeilijke coronatijden ook internationaal solidair tonen om vluchtelingenkinderen een veilige toekomst met perspectief te bieden.

Extreem kwetsbare kinderen
‘Het gaat om extreem kwetsbare kinderen die geen onderdak hebben, geen eten, geen water, geen medische zorg en geen onderwijs. Ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit het zicht. Voor deze kinderen willen we er zijn. Moeten we er zijn', zo staat in de brief te lezen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen. 

Advertorial Evenementen & Activiteiten gisteren 11:51

Uitje in de buurt: bamboelabyrint Nirwana

Amstelveen/De Kwakel – Niet ver van Amstelveen bevindt zich bamboelabyrint Nirwana. Het in De Kwakel gelegen labyrint biedt speciaal in deze coronatijden de mogelijkheid tot een exclusief gezinsuitje.