AmstelveenZ

Amstelveen zet oud-politieagenten in tegen inbraken

Amstelveen - Omdat niets helpt tegen het hoge aantal inbraken in Amstelveen, neemt de gemeente 'onorthodoxe maatregelen': Amstelveen gaat oud-politieagenten inzetten, die de politie gaan ondersteunen bij het bestrijden van inbrekers.

De maatregel komt nadat alle middelen zijn ingezet die van Rijkswege voor handen zijn en de verwachting desondanks is dat het aantal inbraken de  komende tijd verder gaat toenemen. 

Alles

Alles heeft de gemeente in de afgelopen jaren gedaan om de trend van het groeiend aantal inbraken te doorbreken. Van het verstrekken van subsidies voor inbraakpreventie in en rondom het huis tot het kosteloos laten uitvoeren van een schouw, voorlichting, de inzet van een tekstkar en het financieel ondersteunen van WhatsApp-buurtpreventiegroepen. Ook is samen met de politie dit voorjaar tijdelijk een inbrakenteam ingezet. Mede hierdoor daalde in die periode het aantal inbraken met 34 procent.

Onvoldoende

Ondanks grote inzet is er nog steeds onvoldoende benodigde structurele politiecapaciteit. Op 40.000 huishoudens en 90.000 inwoners rijdt er ‘s nachts één surveillanceauto door Amstelveen die de hele stad moet bedienen. Elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht zijn dat er twee. 'De politieagenten doen hun stinkende best, dat is het probleem niet. Het probleem is dat zij te weinig slagkracht hebben, omdat zij te maken hebben met ondercapaciteit vanuit de landelijke politieorganisatie', zegt VVD-wethouder Herbert Raat (Handhaving).

'Wij zijn al jaren bezig om Amstelveen veiliger te krijgen, maar moeten constateren dat het politiekorps qua capaciteit en prioriteiten aan haar grenzen zit. Als zij niet meer agenten kunnen leveren, dan zijn we zelf aan zet. Daarom heb ik samen met burgemeester Bas Eenhoorn besloten om dit te doen.'

300.000 euro

De gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met het vrijmaken van 300.000 euro voor de komende drie jaar om inbraken tegen te gaan. Hiermee gaat de gemeente een inbrakenteam samenstellen van voormalige politieagenten met ruime ervaring. 'Wij kiezen voor voormalige politieagenten vanwege hun expertise en kennis. Wij sturen ze op pad met één opdracht: het tegenhouden en betrappen van inbrekers en het inbraakcijfer naar beneden krijgen. Over deze aanpak wordt nog nader afgestemd met de politie. Ze zijn bij ons in dienst, maar we doen dit in samenwerking met de politie. Na drie jaar gaan we evalueren en kijken of we hiermee doorgaan.” Het kan zijn dat er meer geld nodig is om de oud-politieagenten voldoende uit te rusten om hun werk goed te kunnen uitvoeren. Mocht dit zo zijn dan wordt dit voorgelegd aan de gemeenteraad.

1 maart 2019

Het doel is om het inbraakteam vanaf 1 maart 2019 operationeel te hebben. Welke bevoegdheden de oud-politieagenten krijgen wordt nog nader uitgewerkt. Gekeken wordt naar wat er mogelijk is binnen de wet- en regelgeving.

Meer dan 400

Het college komt nu met dit plan, omdat uit cijfers blijkt dat 1 procent van de huishoudens te maken krijgt met inbraak. Vorig jaar vonden 402 inbraken plaats, een toename van 40 procent met het jaar daarvoor blijkt uit de regionale Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland. Raat: “Amstelveen heeft recht op een veilige woonomgeving. Als wij als overheid geen actie ondernemen dan gaan mensen zelf hun beveiliging regelen, waardoor er gated community’s en andere vormen van private beveiliging gaan ontstaan. Dat betekent dat de mensen die het zich kunnen veroorloven dit kunnen regelen en anderen niet. En dat wil ik niet.” 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.