Amstelveense woonfraude: circa 2000 meldingen Actie Schijnwerper

Amstelveen - Sinds 2015 zijn er circa tweeduizend meldingen gedaan van vermoedens van woonfraude in het kader van de 'Actie Schijnwerper'. Het aantal meldingen loopt echter (sterk) terug.

Inwoners en instanties kunnen via een speciaal meldpunt op de gemeentelijke website (klik hier) melding maken als zij  een vermoeden hebben van woonfraude.  Het aantal meldingen loopt sinds 2016, toen er net geen 700 meldingen binnenkwamen, terug. In 2017 waren het er net iets meer dan 500 en dit jaar stokt de teller (tot september) vooralsnog op 277. 

Aanpak Woonfraude

Binnen gemeente Amstelveen wordt woonfraude op 3 fronten aangepakt: via de algemene Actie Schijnwerper, maar ook via de 'Actie Schijnwerper in de Wijk' . Daarbij wordt ingezoomd op (delen van) wijken. De gemeente heeft in dat project ingezoomd op 265 woningen, waarbij diverse misstanden werden aangetroffen. Ook is er in de strijd tegen woonfraude een Actie Aanpak Hennep. Van begin 2016 tot september 2018 zijn al 69 Amstelveense wietwoningen in het slot gegooid.

Handhaving loopt achter

De handhaving op woonfraude in Amstelveen is echter achtergebleven bij de oorspronkelijke verwachtingen. Dit kan volgens burgemeester Bas Eenhoorn komen doordat er een mindere' meldingsbereidheid' is of omdat het meldpunt moeilijker vindbaar is op de gemeentelijke website. Ook blijken de onderzoeken in het project 'Schijnwerper in de wijk' lange doorlooptijden te kennen door de samenwerking met diverse exteren partners. Daarnaast was er omvoldoende beleid op het gebied van woningdelen, waardoor sommige onderzoeken stokten. Voor woningdelen is inmiddels nieuw beleid gemaakt.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 13:20

Woningen Oude Dorp en pastorie Annakerk tegen de vlakte voor verbreding A9

Amstelveen - Om ruimte te maken voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Amstelveen worden diverse woningen in het Oude Dorp, maar ook de pastorie naast de Annakerk, binnen enkele maanden gesloopt. De panden staan op de plek waar straks de extra rijstroken komen en de overkapping Oude Dorp wordt gerealiseerd.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:13

Vernieuwd kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan gaat eind juli open

Amstelveen - Het vernieuwde kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan opent naar verwachting vrijdag 31 juli 2020. Vanaf juni moet het verkeer rekening houden met veel wisselende omleidingen en afsluitingen om het kruispunt definitief gereed te kunnen maken.

Algemeen vandaag 10:01

5 keer een check om het op je werk leuk (en vol) te houden

Brigitte Kaandorp zong ‘Ik heb een zwaa-aa-aar leven’. Als jij daar zaken in herkent als het gaat om je werkzame leven, wordt het tijd om veranderingen aan te brengen. Hier volgen vijf adviezen om weer fris en fruitig naar je werk te gaan. 

Algemeen gisteren 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen.