© Worcflow 2018-2019

Amstelvener in pioniersteam waterstofraceauto

Amstelveen - De Amstelvener Jonathan Linssen maakt deel uit van het pioniersteam dat dinsdagavond 9 juli op het toekomstige Formule 1 circuit van Zandvoort een zelfgebouwde waterstofraceauto, de Forze VIII, gaat testen. Het team bestaat uit studenten van de Technische Universiteit Delft en heeft zich ten doel gesteld om de eerste waterstofraceauto in de autosportwereld te zijn die bezineraceauto's verslaat tijdens een wedstrijd.       

In deze laatste en cruciale test zal blijken of de rondetijden die de Forze VIII rijdt op Zandvoort genoeg zijn om de overwinning te bezorgen tijdens de Dutch Supercar Challenge. De wagen zal dit jaar viermaal in actie komen. Tweemaal tijdens de Dutch Supercar Challenge in Zandvoort op 13 en 14 juli en tweemaal tijdens de 'Gamma Racing Days' op het TT Assen Circuit, op 17 en 18 augustus.

Een wereldwijde primeur

 “Twee jaar geleden waren wij het eerste team ter wereld dat meedeed aan een officiële race met een waterstofvoertuig. Sterker nog, de door ons ontwikkelde wagen was de eerste fullsize waterstof-elektrische racewagen die ooit het daglicht zag”, aldus teammanager Zhi Wei Cai. “Die eerste keer was vooral een proof of concept, met de verbeteringen die we in het daaropvolgende jaar hebben doorgevoerd lukte het de race ook daadwerkelijk uit te rijden. Dit jaar gaan we voor resultaat. Nu moeten we laten zien wat we waard zijn en de auto’s met traditionele verbrandingsmotoren achter ons laten.”

Stadgenoot werkt mee

Stadgenoot Jonathan Linssen is als Vehicle Dynamics Engineer verantwoordelijk voor de ophanging van de wagen en daarmee voor de wegligging. Top Gear omschreef de Forze VIII recentelijk als "een stabiele en vertrouwenswekkende auto", een mooi compliment voor het werk van de Amstelvener.

De missie van studententeam Forze is om een waterstof-elektrische racewagen te bouwen die het op kan nemen tegen benzinewagens. Hiermee willen de studenten laten zien dat waterstoftechnologie al ver ontwikkeld is en een belangrijke rol kan spelen in de overgang naar schonere energiebronnen en in het schoner maken van transport. Cai: “Wij geloven dat waterstoftechnologie een onmisbare schakel is in het vervangen van verbrandingsmotoren, door de mogelijkheid die het biedt om enorme hoeveelheden (duurzame) energie op te slaan en binnen een paar minuten bij te kunnen tanken. Als pioniers in waterstofrace-technologie nemen we het op tegen high-tech benzinewagens, waarmee we laten zien dat het gebruik van deze technologie betrouwbaar en haalbaar is, maar vooral ook ontzettend snel kan zijn.”

Formule 1 kleur

De Forze VIII heeft het bodywork van een duurracer en een felroze kleurtje. Het kleurtje heeft het team te danken aan hoofdsponsor BWT, tevens sponsor van een gelijkgekleurd Formule 1 team. Of de roze racewagen even snel is als de zusterwagen in de koningsklasse van autosport zal tijdens de test blijken, schoner is ze in ieder geval. 

Het grootste verschil tussen de Forze VIII en andere sportwagens zit echter niet in de prestaties, maar in hoe die prestaties tot stand komen. In de zogenaamde brandstofcel wordt waterstof uit een tank gecombineerd met zuurstof uit de buitenlucht. Deze reactie heeft twee restproducten: elektriciteit en puur water. De elektriciteit gaat naar de twee elektromotoren die de achterwielen aandrijven en het water wordt verneveld in de buitenlucht.  


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:29

Bloemen bij Amstelveens ‘Hart van Medeleven’

Amstelveen - Het gemeentebestuur heeft vanmiddag samen met diverse inwoners bloemen gelegd bij het Amstelveense ‘Hart van Medeleven’, dat momenteel in de vijver van park De Stadstuinen ligt.

Wonen vandaag 10:36

Weerstand tegen nieuwe woontoren Groenelaan leidt tot aanpassing plan

Amstelveen – De ferme weerstand van buurtbewoners tegen een nieuwe geplande hoge woontoren op de plek van het tankstation op de hoek Sportlaan/Groenelaan (Newa) heeft ertoe geleid dat de projectontwikkelaar opnieuw naar de tekentafel gaat en buurtbewoners bij de planontwikkeling gaat betrekken.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Weer fietsen langs Beneluxbaan

Amstelveen - Het duurt niet heel lang meer voordat de fietsroute langs de Beneluxbaan weer volledig toegankelijk is voor fietsers. Diverse delen zijn inmiddels opengesteld en de gemeente verwacht dat vanaf half augustus volledig gebruik kan worden gemaakt van alle fietspaden die langs de Beneluxbaan in Amstelveen lopen.