Groene gevel bij restaurant Amber Garden

Amstelveners laten subsidie voor groene gevel en verticale tuin links liggen

Amstelveen - Ondanks dat er een ruime subsidieregeling beschikbaar is, heeft de gemeente Amstelveen dit jaar exact nul subsidie-aanvragen van inwoners gehad voor het aanleggen van een zogenoemde ‘groene gevel’ of ‘verticale tuin’. Wel is er vraag naar subsidie voor groene (sedum) daken en geveltuintjes, maar ook die blijven achter.

Dat blijkt uit beantwoording van vragen die GroenLinks en D66 hadden gesteld aan het College van B en W.  Een 'groene gevel' is een verticale constructie van planten die in de grond wortelen en al dan niet met klimbegeleiding tegen een gevel opgroeien. Een zogenoemde ‘verticale tuin’ is een groene constructie tegen of voor de gevel, waarbij planten niet in de grond, maar in de constructie zelf worden geplant.

Groen op bestaande gebouwen

Het aanleggen van een groene gevel of een verticale tuin valt onder de subsidieregeling Groen op bestaande Gebouwen. De gemeente vergoedt tot 50 procent van de gemaakte kosten voor een groene gevel of een verticale tuin tot een maximum van € 25.000,-.  Voor een groene gevel geldt een vergoeding van 30 euro per vierkante meter én voor een verticale tuin zelfs 50 euro per vierkante meter. Klik hier voor meer informatie over de subsidieregeling Groen op bestaande Gebouwen 

Groen dak meest in trek

Onder de regeling Groen op bestaande gebouwen valt ook de aanleg van een groen (sedum) dak.  De regeling voor een groen dak is veruit het populairst: in 2022 werd tot nu toe 2100m2 groen dak aangelegd met behulp van subsidie, maar naar verticaal groen is dus geen vraag. Een mogelijke oorzaak daarvan is dat veel inwoners denken dat een groene gevel schadelijk is voor de gevel. Dit hoeft echter niet zo te te zijn als de beplanting zorgvuldig uitgekozen wordt.

Geveltuintjesregeling

De aanvragen voor een geveltuintje (zie hier voor meer info) blijven ook achter. De geveltuintjesregeling valt niet onder de genoemde subsidieregeling, maar is er voor inwoners die geen voortuin hebben, maar wel behoefte hebben aan groen voor de deur. Zij mogen met toestemming van de gemeente een rij (gemeente-)tegels langs de gevel verwijderen en daar een geveltuin aanleggen. Een handjevol mensen maakten dit jaar gebruik van die mogelijkheid.

'Niet volgens verwachting'

Het aantal aanvragen voor de subsdidie 'Groen op gebouwen' is niet volgens de verwachtingen van het college, zoveel is duidelijk: ‘Er zijn naar onze mening te weinig aanvragen gedaan en daarom gaan we de regeling extra onder de aandacht brengen bij bewoners en bedrijven. Ja, wij gaan de subsidieregeling opnieuw in de media onder de aandacht brengen. Daarbij worden vooral de mogelijkheden voor het aanleggen van een groene gevel en verticale tuin onder de aandacht gebracht’.

Voorbeeldtuin klimaatdapatief

De gemeente is momenteel bezig met het opzetten van een klimaatadaptatie voorbeeldtuin op het plein bij Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4. Het doel van deze tuin is om bewoners van Amstelveen te stimuleren tot actie in hun eigen tuin.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.