Annakerk

Annakerk, Dorpskerk en Urbanuskerk in Amstelveen kleuren oranje

Amstelveen - De Annakerk aan de Amsterdamseweg, de Dorpskerk in het Oude Dorp en de Urbanuskerk in Bovenkerk en kleuren op maandag 25 november 2019 oranje.

Met de oranje uitlichting van de kerken sluit gemeente Amstelveen zich aan bij de internationale campagne ‘Orange the World’ en wordt nee gezegd tegen geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Eerder werd al bekend dat het ook in de bedoeling ligt de fontein op het Stadshart oranje uit te lichten. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november 2019 door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne trapt die dag af. Wethouder Floor Gordon (Emancipatie en Discriminatie) geeft bij de Urbanuskerk in Amstelveen rond 17.45 uur het startsein om de twee Amstelveense iconen een avond oranje te kleuren.

Bewustwording

Bij huiselijk geweld zijn vrouwen vijf keer meer dan mannen slachtoffer. De meeste meldingen zijn afkomstig van omstanders of politie. De overgrote meerderheid van vrouwen doet geen aangifte of melding omdat zij zich schaamt. Vooral als er sprake is van seksueel geweld.

Taboe doorbreken

Wethouder Floor Gordon: “Dit taboe moet worden doorbroken. Daarom vragen we met Orange the World aandacht voor geweld tegen vrouwen en roepen we op om alle vormen van geweld te melden, ook bijvoorbeeld kindermishandeling. Hulp zoeken is echt nodig, geweld stopt niet vanzelf. Een belangrijke stap hierin is bewustwording over de aard en omvang van het probleem”.

Hulp voor slachtoffers geweld

Bij een acuut dreigende situatie kan 112 worden gebeld. Slachtoffers en getuigen van huiselijk geweld kunnen Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, dag en nacht bellen via: 0800 - 2000. Een hulpverlener biedt een luisterend oor en kan advies geven of professionele hulp helpen zoeken. Het centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) biedt een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Naast met ziekenhuizen, werkt het CSG ook nauw samen met Veilig Thuis. Ook het CSG is 24/7 bereikbaar via: 0800 – 0188.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.

Algemeen gisteren 11:53

Bewoners Groenelaan in verzet tegen bouwplannen met spandoeken

Amstelveen - Bewoners van de Najade-flat hebben spandoeken opgehangen als protest tegen de bouwplannen voor een nieuw wooncomplex op de plek van het Sakko-tankstation en de aanpalige showroom aan Newa 2 in de wijk Groenelaan.

112 gisteren 11:07

Mercedes-rijder vlucht na aanrijding: politie op zoek naar witkleurige C-Klasse

Amstelveen – De Amstelveense politie is op zoek naar de bestuurder van een witkleurige Mercedes C-Klasse Estate (bouwjaar 2006), die er afgelopen zaterdagavond vandoor ging nadat hij in aanrijding was gekomen met een snorfiets aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen. Twee opzittenden raakten daarbij gewond.