Pixabay.com

AVA: Te weinig aandacht voor bescherming van kwetsbare inwoners in coronatijd

Amstelveen – De politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) vindt dat er (veel) meer aandacht moet komen voor de bescherming van kwetsbare inwoners en risicogroepen in de huidige coronatijden.

‘Vanwege het gevaar van besmetting met het coronavirus worden mensen opgeroepen maatregelen na te leven', meldt AVA-raadslid Jacqueline Höcker. 'Helaas zijn er risicogroepen en kwetsbare inwoners zoals mindervalide mensen, invalide mensen en mensen met een verstandelijke beperking die de maatregelen wel goed willen naleven, maar daartoe niet altijd in staat zijn’,.

Op straat en in winkelcentra

AVA heeft mensen van kwetsbare groepen gesproken en in de praktijk blijkt dat er weinig aandacht uitgaat naar kwetsbaren. 'Op straat en in winkelcentra wordt weinig rekening met hen gehouden. Desinfectie-apparaten zijn vaak te hoog afgesteld voor mensen in een rolstoel, valide mensen houden te weinig afstand en zo zijn er veel voorbeelden’, zegt Höcker. 

jacqueline_hocker_ava.jpg
Jacqueline Höcker (AVA).

Vrijwel niets

Höcker vervolgt: 'Tijdens de coronacrisis kregen ouderen in verpleeghuizen terecht aandacht. Maar er werd vrijwel niets vernomen over de groepen kwetsbaren zoals minder valide, invalide mensen en met een verstandelijke beperking. AVA constateert dat binnen de gemeente Amstelveen eveneens geen extra informatie wordt verstrekt via waarschuwingsborden, of informatie in de media hoe met deze groepen rekening moet worden gehouden om te voorkomen dat zij besmet raken.'

'Het lijkt er op dat deze groepen er qua aandacht vaak maar een beetje bij hangt. Ook landelijk krijgt deze groep mensen te weinig aandacht, los van sommige acties, waaronder Geen Dor Hout., zegt Höcker. 'In de aankomende periode zal in regionaal en landelijk nieuws hopelijk meer aandacht besteed gaan worden aan deze problematiek'.

Schriftelijke vragen

AVA heeft het gemeentebestuur om opheldering gevraagd waarom er zo weinig aandacht is voor de kwestbare groepen en heeft de volgende vragen aan het College van B & W gesteld:

- Kan het college ons informeren over wat inmiddels ondernomen is om groepen kwetsbaren, zoals mensen met een verstandelijke beperking, minder valide en invalide mensen, onder de aandacht te brengen in verband met het voorkomen van besmetting door het Coronavirus?

- Is het college bereid, nu het aantal besmettingen behoorlijk oploopt, aandacht te vragen in de media om op straat, in winkelcentra, gedurende huisbezoeken, in parken en andere plaatsen rekening te houden met deze groepen kwetsbaren?

- Kan het college ons informeren over mogelijke klachten die bekend zijn bij de gemeente over het naleven van maatregelen in de omgeving van risicogroepen en zo ja, waaruit bestaan die klachten dan? Zo nee, is het college bereid hiernaar onderzoek te doen?

- AVA, College van B&W en gemeente Amstelveen staan voor een inclusieve samenleving. Is het College het met ons eens dat ook de in punt 1 genoemde kwetsbare groepen mensen extra aandacht vanuit de samenleving moet krijgen om besmetting met het coronavirus te voorkomen?

- Heeft het college nog andere suggesties om deze groepen te voorzien van extra aandacht en welke suggesties zijn dat dan?


Meer nieuws

Politiek vandaag 11:48

D66 pleit voor inzet energiecoaches in Amstelveen

Amstelveen - D66 Amstelveen vindt dat Amstelveen 'energiecoaches' moet gaan inzetten, die wijkbewoners op vrijwillige basis gaan adviseren over energiegebruik, energiebesparing en energieopwekking.  

Beauty & Mode vandaag 11:38

Make-OverZ: Klaar voor verandering

Amstelveen - In de rubriek Make-OverZ krijgen lezers van AmstelveenZ Magazine een nieuwe look van De Kapper. Deze keer in de stoel van de Kapper: Froukje Hoekemeijer.

112 vandaag 08:23

Twee gewonden bij scooterongeval Oranjebaan

Amstelveen - Bij een ongeval met een scooter op het fietspad van de Oranjebaan, ter hoogte van de Bankrasweg, zijn maandagavond twee personen gewond geraakt. 

112 gisteren 21:01

Aanhouding na botsing tussen fietser en scooter op fietspad Beneluxbaan

Amstelveen - Op het fietspad van de Beneluxbaan ter hoogte van het viaduct Ouderkerkerlaan zijn maandagavond een (snor-)scooter en een fietser in aanrijding gekomen. De ter plaatse gekomen politie hield een van de betrokken aan omdat hij een politie-agent beledigde en onder invloed verkeerde.

Politiek gisteren 17:01

Modulaire schoolgebouwen zijn de toekomst volgens GroenLinks

Amstelveen - GroenLinks Amstelveen ziet kansen om modulair bouwen door te voeren voor komende onderwijsbouwprojecten in Amstelveen. 'Met modulair bouwen kan je flexibeler, duurzamer en op een circulaire wijze schoolgebouwen realiseren.'

Evenementen & Activiteiten gisteren 16:32

Streep door Kerstsamenzang en Kerstloop in Amstelveen

Amstelveen - Door de coronacrisis zal er dit jaar geen Kerstsamenzang worden gehouden op het Dorpsplein in Amstelveen. Ook de traditionele Kerstloop in Bovenkerk is uit voorzorg gecancelled.