Pixabay.com

AVA: Te weinig aandacht voor bescherming van kwetsbare inwoners in coronatijd

Amstelveen – De politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) vindt dat er (veel) meer aandacht moet komen voor de bescherming van kwetsbare inwoners en risicogroepen in de huidige coronatijden.

‘Vanwege het gevaar van besmetting met het coronavirus worden mensen opgeroepen maatregelen na te leven', meldt AVA-raadslid Jacqueline Höcker. 'Helaas zijn er risicogroepen en kwetsbare inwoners zoals mindervalide mensen, invalide mensen en mensen met een verstandelijke beperking die de maatregelen wel goed willen naleven, maar daartoe niet altijd in staat zijn’,.

Op straat en in winkelcentra

AVA heeft mensen van kwetsbare groepen gesproken en in de praktijk blijkt dat er weinig aandacht uitgaat naar kwetsbaren. 'Op straat en in winkelcentra wordt weinig rekening met hen gehouden. Desinfectie-apparaten zijn vaak te hoog afgesteld voor mensen in een rolstoel, valide mensen houden te weinig afstand en zo zijn er veel voorbeelden’, zegt Höcker. 

jacqueline_hocker_ava.jpg
Jacqueline Höcker (AVA).

Vrijwel niets

Höcker vervolgt: 'Tijdens de coronacrisis kregen ouderen in verpleeghuizen terecht aandacht. Maar er werd vrijwel niets vernomen over de groepen kwetsbaren zoals minder valide, invalide mensen en met een verstandelijke beperking. AVA constateert dat binnen de gemeente Amstelveen eveneens geen extra informatie wordt verstrekt via waarschuwingsborden, of informatie in de media hoe met deze groepen rekening moet worden gehouden om te voorkomen dat zij besmet raken.'

'Het lijkt er op dat deze groepen er qua aandacht vaak maar een beetje bij hangt. Ook landelijk krijgt deze groep mensen te weinig aandacht, los van sommige acties, waaronder Geen Dor Hout., zegt Höcker. 'In de aankomende periode zal in regionaal en landelijk nieuws hopelijk meer aandacht besteed gaan worden aan deze problematiek'.

Schriftelijke vragen

AVA heeft het gemeentebestuur om opheldering gevraagd waarom er zo weinig aandacht is voor de kwestbare groepen en heeft de volgende vragen aan het College van B & W gesteld:

- Kan het college ons informeren over wat inmiddels ondernomen is om groepen kwetsbaren, zoals mensen met een verstandelijke beperking, minder valide en invalide mensen, onder de aandacht te brengen in verband met het voorkomen van besmetting door het Coronavirus?

- Is het college bereid, nu het aantal besmettingen behoorlijk oploopt, aandacht te vragen in de media om op straat, in winkelcentra, gedurende huisbezoeken, in parken en andere plaatsen rekening te houden met deze groepen kwetsbaren?

- Kan het college ons informeren over mogelijke klachten die bekend zijn bij de gemeente over het naleven van maatregelen in de omgeving van risicogroepen en zo ja, waaruit bestaan die klachten dan? Zo nee, is het college bereid hiernaar onderzoek te doen?

- AVA, College van B&W en gemeente Amstelveen staan voor een inclusieve samenleving. Is het College het met ons eens dat ook de in punt 1 genoemde kwetsbare groepen mensen extra aandacht vanuit de samenleving moet krijgen om besmetting met het coronavirus te voorkomen?

- Heeft het college nog andere suggesties om deze groepen te voorzien van extra aandacht en welke suggesties zijn dat dan?


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.