Pixabay

Aziatische tijgermug duikt weer op in Amstelveen

Amstelveen - Nadat de Aziatische tijgermug in 2020 verdwenen leek te zijn uit Amstelveen, is nu toch weer een exemplaar van het exotische insect waargenomen. 

Dat blijkt uit een update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoritiet (NVWA). De Aziatische tijgermug is waargenomen in Buitengebied Zuid in Amstelveen.

In 2019 werden de exotische muggen, die infectieziekten als knokkelkoorts en zikakoorts kunnen verzoorzaken, meerdere keren waargenomen in Amstelveen (21x). In buurgemeente Uithoorn ging het zelfs om 80 waarnemingen in dat jaar. Maar vorig jaar (2020) leek de mug verdwenen: in heel 2020 werden geen waarnemingen geregistreerd door de NVWA in Amstelveen of Uithoorn.

Bestrijding

De NVWA bestrijdt de Aziatische tijgermug als deze in Nederland opduikt. De bestrijding bestaat uit het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen. Indien broedplaatsen niet verwijderd kunnen worden, wordt gebruikt gemaakt van korrels, waar de larven van muggen van dood gaan. Ook worden speciale vallen ingezet die volwassen muggen lokken, om het besmette gebied in kaart te brengen en de populatie-ontwikkeling te monitoren.

Aziatische tijgermug

De Aziatische tijgermug is zuiver zwartwit van kleur en heeft ongevlekte vleugels. De voelsprieten van de mug zijn langer dan de kop. De mug is klein van formaat: aanzienlijk kleiner dan een muntje van 10 eurocent.

Omdat er in Nederland ruim 20 muggensoorten voorkomen, is het niet eenvoudig om een tijgermug te kunnen onderscheiden van de hier normaal voorkomende muggensoorten.

Het RIVM stelt overigens dat de kans dat tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten overbrengen klein is. Een steek van de mug wordt als pijnlijk ervaren.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:41

Bijna 4.500 afgedankte elektronische apparaten ingezameld door scholen

Amstelveen - Van afgedankte citruspersen tot dvd-spelers en van haardrogers tot keyboards: leerlingen van diverse Amstelveense scholen hebben de afgelopen weken tijdens een lokale E-Waste Race 4.461 afgedankte elektronische apparaten ingezameld. De International School of Amsterdam, gevestigd aan de Sportlaan in Amstelveen, spande de kroon en wist meer dan tweeduizend oude elektrische apparaten op te halen zodat deze gerecycled kunnen worden. 

Advertorial Winkels vandaag 08:00

Ook voor CBR keuring naar Groenhof Optiek

Amstelveen - Bij diverse aandoeningen is het CBR wettelijk verplicht om men te laten beoordelen door een medisch specialist, waaronder een oogarts. Groenhof Optiek is onlangs gestart met CBR keuringen in samenwerking met een oogarts. Een fijne bijkomstigheid is dat de wachttijd hiermee aanzienlijk wordt verkort. Mitchel de Koning, optometrist en mede-bedrijfsleider, vertelt waarom hij deze samenwerking met het CBR heeft opgezet.

Horeca gisteren 19:00

Stadshart Horeca Hits (3): Kara Age van Izakaya Tanuki

Amstelveen - Nu de horeca weer volop open mag, belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In deze aflevering: Kara Age van Izakaya Tanuki.