'Blijkbaar heeft de accountant jaren liggen snurken'

AMSTELVEEN - Fraude, ontbrekende contracten en missers in het inkoop- en aanbestedingstraject: het financiële huishoudboekje van gemeente Amstelveen over 2014 was allesbehalve op orde. Het leidde tot een (zeldzame) accountantsverklaring met beperking. De lokale politiek boog zich er gisterenavond over

 in de commissievergadering Algemeen Bestuur & Middelen (ABM).

Waar alle partijen verontrust waren over de aan het licht gekomen tekortkomingen, eisten onder andere oppositiepartijen SP (Joep van Erp: 'Dit is zeer ernstig') en GroenLinks (Axel Boomgaars: 'Wij voelen ons in ons pak genaaid)) in stevige bewoordingen opheldering over de gang van zaken.

Cultuur
Wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD), al jaren verantwoordelijk voor de gemeentelijke cijfers, weerde zich gisterenavond uiterst tactisch door de financiële affaire te gooien op een positieve cultuuromslag binnen het Amstelveense ambtenarenapparaat: ‘De enige reden dat we het er nu over kunnen hebben, is dankzij onze interne financieel controller: hij heeft de misstanden vorig jaar ontdekt en aangekaart; anders hadden we nu nog steeds niets geweten. Het klinkt misschien stom, maar daar ben ik blij mee.'

Illusie
Volgens Raat, die zegt vorig jaar direct na de melding van de ambtenaar te hebben ingegrepen, zegt het iets over de nieuwe cultuur binnen de gemeentelijke organisatie: 'Mensen moeten zich vrij genoeg voelen om te melden dat zaken intern niet goed gaan. Het is een illusie dat het gemeentebestuur, de directie of de gemeenteraad dit soort fouten kan ontdekken: daar hebben we de werkvloer voor nodig. En dat gebeurt gelukkig in deze organisatie.'

5 uur naar huis
De oude cultuur (‘waarin ambtenaren om problemen heenlopen en om 5 uur naar huis gaan,’ aldus de wethouder) is volgens Raat verleden tijd. ‘De oude cultuur is over. De hele systematiek dat we alles maar via papier en regeltjes moeten afdwingen  is een schijnwerkelijkheid: het gaat om verantwoordelijkheid  en mentaliteit.’ De wethouder zegde toe de gemeenteraad te informeren over elke stap die genomen zal worden in het verbeterproces, een proces dat vorig jaar al werd ingezet.

Snurken
VVD’er Kees Noomen zette vorige week in een gepeperde blog al vraagtekens bij het functioneren van het externe accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC).  ‘Blijkbaar heeft de accountant een aantal jaar liggen snurken,’ herhaalde Noomen zijn kritiek gisterenavond. De liberaal vroeg zich zelfs af of een refund kan worden geclaimd.  Het gerenommeerde accountantsbureau voert immers al jaren de gemeentelijke controles uit, waarbij het al die tijd  nagenoeg stil bleef rond het kennelijk al jaren tekortschietende inkoop- en aanbestedingsproces.

Wissel
Gemeente Amstelveen neemt na volgend jaar afscheid van PwC, omdat voorgeschreven is dat na een bepaalde termijn verplicht gewisseld moet worden van accountant. 'Omdat we in de raad hebben afgesproken dat we alleen met duurzame partijen in zee gaan, zal het vast een accountant met groene daken worden. Dat zal wel duurder zijn,' waarschuwde Noomen gister ook nog.

Aalsmeer
Ondanks vergaande ambtelijke samenwerking tussen Amstelveen en Aalsmeer, heeft laatstgenoemde gemeente ervoor  gekozen een eigen extern accountantsbureau in te schakelen, waardoor voorlopig geen schaalvoordeel zal worden behaald.

Op de foto
VVD-fractievoorzitter Kees Noomen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.