'Blijkbaar heeft de accountant jaren liggen snurken'

AMSTELVEEN - Fraude, ontbrekende contracten en missers in het inkoop- en aanbestedingstraject: het financiële huishoudboekje van gemeente Amstelveen over 2014 was allesbehalve op orde. Het leidde tot een (zeldzame) accountantsverklaring met beperking. De lokale politiek boog zich er gisterenavond over

 in de commissievergadering Algemeen Bestuur & Middelen (ABM).

Waar alle partijen verontrust waren over de aan het licht gekomen tekortkomingen, eisten onder andere oppositiepartijen SP (Joep van Erp: 'Dit is zeer ernstig') en GroenLinks (Axel Boomgaars: 'Wij voelen ons in ons pak genaaid)) in stevige bewoordingen opheldering over de gang van zaken.

Cultuur
Wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD), al jaren verantwoordelijk voor de gemeentelijke cijfers, weerde zich gisterenavond uiterst tactisch door de financiële affaire te gooien op een positieve cultuuromslag binnen het Amstelveense ambtenarenapparaat: ‘De enige reden dat we het er nu over kunnen hebben, is dankzij onze interne financieel controller: hij heeft de misstanden vorig jaar ontdekt en aangekaart; anders hadden we nu nog steeds niets geweten. Het klinkt misschien stom, maar daar ben ik blij mee.'

Illusie
Volgens Raat, die zegt vorig jaar direct na de melding van de ambtenaar te hebben ingegrepen, zegt het iets over de nieuwe cultuur binnen de gemeentelijke organisatie: 'Mensen moeten zich vrij genoeg voelen om te melden dat zaken intern niet goed gaan. Het is een illusie dat het gemeentebestuur, de directie of de gemeenteraad dit soort fouten kan ontdekken: daar hebben we de werkvloer voor nodig. En dat gebeurt gelukkig in deze organisatie.'

5 uur naar huis
De oude cultuur (‘waarin ambtenaren om problemen heenlopen en om 5 uur naar huis gaan,’ aldus de wethouder) is volgens Raat verleden tijd. ‘De oude cultuur is over. De hele systematiek dat we alles maar via papier en regeltjes moeten afdwingen  is een schijnwerkelijkheid: het gaat om verantwoordelijkheid  en mentaliteit.’ De wethouder zegde toe de gemeenteraad te informeren over elke stap die genomen zal worden in het verbeterproces, een proces dat vorig jaar al werd ingezet.

Snurken
VVD’er Kees Noomen zette vorige week in een gepeperde blog al vraagtekens bij het functioneren van het externe accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC).  ‘Blijkbaar heeft de accountant een aantal jaar liggen snurken,’ herhaalde Noomen zijn kritiek gisterenavond. De liberaal vroeg zich zelfs af of een refund kan worden geclaimd.  Het gerenommeerde accountantsbureau voert immers al jaren de gemeentelijke controles uit, waarbij het al die tijd  nagenoeg stil bleef rond het kennelijk al jaren tekortschietende inkoop- en aanbestedingsproces.

Wissel
Gemeente Amstelveen neemt na volgend jaar afscheid van PwC, omdat voorgeschreven is dat na een bepaalde termijn verplicht gewisseld moet worden van accountant. 'Omdat we in de raad hebben afgesproken dat we alleen met duurzame partijen in zee gaan, zal het vast een accountant met groene daken worden. Dat zal wel duurder zijn,' waarschuwde Noomen gister ook nog.

Aalsmeer
Ondanks vergaande ambtelijke samenwerking tussen Amstelveen en Aalsmeer, heeft laatstgenoemde gemeente ervoor  gekozen een eigen extern accountantsbureau in te schakelen, waardoor voorlopig geen schaalvoordeel zal worden behaald.

Op de foto
VVD-fractievoorzitter Kees Noomen.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:52

Back to the Future bij NTC Amstelveen

Amstelveen - Van zondag 30 juni tot en met zondag 6 juli vinden er in Amstelveen twee grote internationale tennistoernooien plaats. 

112 vandaag 13:58

Zoekactie in Ouderkerkerplas naar 14-jarige: slachtoffer gevonden

Ouderkerk aan de Amstel - Dinsdagmiddag rond 13.00 uur is er in de Oudekerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel een zoekactie op touw gezet. De politiehelikopter en brandweerduikers zochten vanaf de straat Aan de Wind het water af omdat er een 14-jarige jongen vermist zou zijn. Het slachtoffer is inmiddels gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis.  

Rubriek: Onderweg op de A9 vandaag 10:54

27 juni: webinar over de werkzaamheden aan de A9

Amstelveen - Op donderdag 27 juni, van 20.00 uur tot 21.30 uur, wordt er een webinar georganiseerd (digitaal) over de werkzaamheden aan de A9 in Amstelveen. 

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:00

Bovenkerk verandert 13 juli tijdens Zomerfeest in olympisch dorp

Amstelveen - Zaterdag 13 juli van 14.00 tot 19.00 uur vindt in het Urbanuspark het jaarlijkse Zomerfeest in Bovenkerk plaats. Deze keer staat het feest in het teken van de Olympische Spelen. Voor één dag wordt Bovenkerk een heus olympisch dorp met o.a. leuke sportieve activiteiten voor jeugdige bezoekers. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook dit jaar weer langskomen voor Heel Bovenkerk Bakt, de braderie, de barbecue, heerlijke hapjes en drankjes en diverse optredens.

Evenementen & Activiteiten gisteren 17:32

Amstelveen Culinair 2024: Een culinair feest aan de Poeloever

Amstelveen - De zomer is begonnen en dat betekent dat het bijna tijd is voor hét fijnproevers evenement van het jaar: Amstelveen Culinair. Op zaterdag 6 juli wordt de prachtige poeloever, met uitzicht over De Poel en het Amsterdamse Bos, omgetoverd tot een culinaire ontmoetingsplaats. Dit jaar is het extra speciaal omdat het terrein nog nooit eerder voor een evenement is gebruikt. Met het mooie weer kunnen bezoekers hier genieten van de zonsondergang over De Poel.

Algemeen gisteren 13:51

Nieuwe naam ontmoetingsruimte Kastanjeflat onthuld: Kastanjehof

Amstelveen - Met trots is de nieuwe naam van de ontmoetingsruimte in de Kastanjeflat bekend gemaakt: Kastanjehof. Het naambord werd feestelijk onthuld door wethouder Marijn van Ballegooijen, waarmee de vernieuwde ontmoetingsplek officieel in gebruik is genomen.