Blog: 'Buik vol met suiker'

AMSTELVEEN - Kirsten Batavier is (sport)diëtist bij Salvedo Health Clinic. Ze blogt met regelmaat over haar vakgebied.

Nederlanders eten over het algemeen te veel eenvoudige suikers, dat is zo klaar als een suikerklontje. Dit eenvoudige suikertype zorgt er in het lichaam voor dat het bloedsuikergehalte te snel stijgt, het is een bron van voeding voor de bacteriën in de darmen (zorgt voor winderigheid) en het is een energiedip veroorzaker vlak na het eten.

Halt
Op de lange termijn vormen deze eenvoudige suikers een risicofactor voor het ontwikkelen van een te hoge bloeddruk, diabetes type 2 (suikerziekte), overgewicht of zelfs hart- en vaatziekten. Tijd om de gezondheidsnadelen van suiker een halt toe te roepen.

Een aantal suikernamen:
fruitsuiker, dextrose, bietsuiker, maltose,
glucose, honing, invertsuiker, maïsstroop,
sucrose, rijststroop, karamel, moutstroop en kandij.


Verstopte suikernamen
Eenvoudige suikers staan in veel verschillende namen op het etiket van een product. Dat maakt het nog complexer om te begrijpen of er veel of weinig suiker in een product zit. Soms is het daarom eenvoudiger om niet de ingrediënten te lezen, maar te letten op de voedingswaarde van een product. Maak daarbij onderscheid tussen de hoeveelheid ‘koolhydraten’ (hoeveelheid eenvoudige en complexe suikers) en de hoeveelheid ‘suikers’ (hoeveelheid eenvoudige suikers) in een product. Vergelijk vervolgens van bijvoorbeeld twee verschillende merken ontbijtkoek de hoeveelheid suikers op de verpakking en kies het product met de minste aantal suikers per 100 gram.

Zo eet u minder sKirsten-Batavier-825x510uiker
Om de risico’s op de hierboven genoemde ziekten te verminderen is het belangrijk om minder eenvoudige suikers te eten. Zo eet u al veel minder eenvoudige suikers door geen wit brood of witte pasta of rijst te eten, maar volkoren brood en pasta en zilvervliesrijst te eten. Hetzelfde geldt voor fruit. Drink geen fruitsap, maar eet liever twee stuks fruit op een dag. Let ook op bij kant-en-klare producten: soepen, pastasauzen, maaltijdsauzen, yoghurtdrank, tomatenketchup en andere (sla)sauzen. Deze producten bevatten vaak onnodig toegevoegde suikers.

Bent u op zoek naar een volwaardig voedingsadvies? Bel dan voor een afspraak via 020-7009343 of kijk op www.salvedo.nl.

Kirsten Batavier, MSc. (sport)diëtist, Salvedo Health Clinic


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.