Bert Rouwenhorst (CDA) bij een optop-project in Buitenveldert

'Bouw extra etages op bestaande appartementencomplexen in Amstelveen'

Amstelveen - Het CDA ziet in Amstelveen ruimte om zo'n 1300 nieuwe woningen in het koop-middensegment te creëren door simpelweg extra woonlagen op bestaande appertementencomplexen te bouwen.

Volgens CDA-burgerlid Bert Rouwenhorst kunnen circa 120 naoorlogse Amstelveense appartementsgebouwen  in Amstelveen probleemloos worden voorzien van een extra woonlaag. 

Naar voorbeeld Buitenveldert

CDA Amstelveen is zeer enthousiast over het concept, dat ook wel 'optoppen' wordt genoemd en momenteel succesvol wordt uitgevoerd in de A.J. Ernststraat Buitenveldert. Daar worden nu bestaande appartementen met drie verdiepingen voorzien van een extra woonlaag. 'Ook in het buitenland wordt de methode toegepast. In het voormalige Oost-Berlijn creëert woningbouwcorporatie Howoge extra verdiepingen op de platte daken van de iconische Plattenbau-flats.' 

1300 extra appartementen

‘Deze aanpak van de A.J. Ernststraat is volgens ons ook bijzonder goed toepasbaar in Amstelveen’, zegt Rouwenhorst. ‘In totaal kunnen op deze manier naar onze mening 1300 extra appartementen worden gecreëerd. Het is precies wat het CDA voorstaat: uitbreiding van het woningbestand zonder een claim te leggen op de bestaande ruimte. Deze woningen passen over het algemeen perfect in de klasse middeldure koop.'

Met het geld dat met het ‘optoppen’ wordt verdiend, kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) bovendien noodzakelijk groot onderhoud plegen en gewenste verduurzaming van hun complexen doorvoeren.

Bouwtechnische aspecten

Rouwenhorst heeft zich de afgelopen maanden intensief in het onderwerp verdiept. Hij heeft door jarenlange ervaring veel kennis over de bouwkundige aspecten van een dergelijke grootschalige ingreep. ‘Technisch zijn deze aanpassingen veelal goed uitvoerbaar. Immers de optopping wordt uitgevoerd in houtskeletbouw. Het gewicht van deze extra verdieping is een fractie van de bestaande gebouwstructuur.’ Bewoners zouden bovendien minimale overlast ondervinden tijdens de bouwwerkzaamheden, zo stelt Rouwenhorst, gebaseerd op ervaringen van de aanpak in de A.J. Ernststraat.

Enorme voordelen

De voordelen zijn enorm, volgens Rouwenhorst. ‘Het is bekend dat veel Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) armlastig zijn en dat dit een groot dilemma kan vormen voor de verduurzaming van de woonblokken. Ook leden zijn vaak financieel niet bij machte om een extra storting te doen om deze verduurzaming gerealiseerd te krijgen. Door de verkoop van woningen wordt er voldoende kapitaal gegenereerd, waarmee vaak het achterstallig groot onderhoud kan worden aangepakt. Daardoor verbetert het woongenot. Met het geld kan bijvoorbeeld ook een lift worden bekostigd, die er nu misschien niet is. Naast de noodzakelijke renovatie of kwaliteitsimpuls kan er geïnvesteerd worden in de verduurzaming van het woonblok, waarvoor normaal gesproken geen financiële middelen zijn.’

Het optoppen vereist volgens Rouwenhorst wel een degelijke voorbereiding: 'Bewoners worden door een gespecialiseerd bureau stapje voor stapje meegenomen in het proces.'

Huurwoningen

Volgens Rouwenhorst zou optoppen ook een mooie oplossing zijn voor huurwoningen. 'Maar dan ligt de organisatie bij de verhuurder, in dit geval woningcorporatie Eigen Haard,' aldus Rouwenhorst.

Eigen Haard voegt bij de complete renovatie van de Aquariusflat in de wijk Groenelaan overigens al een woonlaag toe, waarmee 40 extra huurappartementen gerealiseerd worden.

Alles aan doen om er succes van te maken

Volgens Rouwenhorst kan Amstelveen met optoppen een enorme stap voorwaarts maken. ‘Het CDA verwacht van het college dat men er alles aan zal doen om dit in Amstelveen tot een succes te maken, door juridisch hier de mogelijkheden voor te scheppen.’

Het CDA heeft het college gevraagd of de gemeente Amstelveen onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden van het optoppen van naoorlogse woonblokken. ‘Welke VvE’s komen in aanmerking voor een dergelijk ingrijpende aanpak?’ Ook wil het CDA weten op welke wijze de gemeente positieve ondersteuning kan bieden tijdens het proces van uitbreiding en verduurzaming.

 


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten vandaag 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen gisteren 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'

Sport 27 mei 2024 18:09

De Meerkamp kan buiten-wedstrijdbad eindelijk openstellen

Amstelveen - Het buitenwedstrijd van zwembad De Meerkamp gaat aanstaande donderdag 30 mei weer open. Vanaf 07.00 uur is men weer welkom voor banenzwemmen, nadat een hoge grondwaterstand een eerdere opening versperde.

Politiek 27 mei 2024 15:19

GLPvdA en VVD kruisen de degens in Europa Debat in P60 Amstelveen

Amstelveen - In het kader van de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni vindt er op zaterdag 1 juni 2024 een Europa Debat plaats in het Amstelveense poppodium P60 aan het Stadsplein: GL/PvdA en VVD kruisen de degens onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan.