Bert Rouwenhorst (CDA) bij een optop-project in Buitenveldert

'Bouw extra etages op bestaande appartementencomplexen in Amstelveen'

Amstelveen - Het CDA ziet in Amstelveen ruimte om zo'n 1300 nieuwe woningen in het koop-middensegment te creëren door simpelweg extra woonlagen op bestaande appertementencomplexen te bouwen.

Volgens CDA-burgerlid Bert Rouwenhorst kunnen circa 120 naoorlogse Amstelveense appartementsgebouwen  in Amstelveen probleemloos worden voorzien van een extra woonlaag. 

Naar voorbeeld Buitenveldert

CDA Amstelveen is zeer enthousiast over het concept, dat ook wel 'optoppen' wordt genoemd en momenteel succesvol wordt uitgevoerd in de A.J. Ernststraat Buitenveldert. Daar worden nu bestaande appartementen met drie verdiepingen voorzien van een extra woonlaag. 'Ook in het buitenland wordt de methode toegepast. In het voormalige Oost-Berlijn creëert woningbouwcorporatie Howoge extra verdiepingen op de platte daken van de iconische Plattenbau-flats.' 

1300 extra appartementen

‘Deze aanpak van de A.J. Ernststraat is volgens ons ook bijzonder goed toepasbaar in Amstelveen’, zegt Rouwenhorst. ‘In totaal kunnen op deze manier naar onze mening 1300 extra appartementen worden gecreëerd. Het is precies wat het CDA voorstaat: uitbreiding van het woningbestand zonder een claim te leggen op de bestaande ruimte. Deze woningen passen over het algemeen perfect in de klasse middeldure koop.'

Met het geld dat met het ‘optoppen’ wordt verdiend, kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) bovendien noodzakelijk groot onderhoud plegen en gewenste verduurzaming van hun complexen doorvoeren.

Bouwtechnische aspecten

Rouwenhorst heeft zich de afgelopen maanden intensief in het onderwerp verdiept. Hij heeft door jarenlange ervaring veel kennis over de bouwkundige aspecten van een dergelijke grootschalige ingreep. ‘Technisch zijn deze aanpassingen veelal goed uitvoerbaar. Immers de optopping wordt uitgevoerd in houtskeletbouw. Het gewicht van deze extra verdieping is een fractie van de bestaande gebouwstructuur.’ Bewoners zouden bovendien minimale overlast ondervinden tijdens de bouwwerkzaamheden, zo stelt Rouwenhorst, gebaseerd op ervaringen van de aanpak in de A.J. Ernststraat.

Enorme voordelen

De voordelen zijn enorm, volgens Rouwenhorst. ‘Het is bekend dat veel Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) armlastig zijn en dat dit een groot dilemma kan vormen voor de verduurzaming van de woonblokken. Ook leden zijn vaak financieel niet bij machte om een extra storting te doen om deze verduurzaming gerealiseerd te krijgen. Door de verkoop van woningen wordt er voldoende kapitaal gegenereerd, waarmee vaak het achterstallig groot onderhoud kan worden aangepakt. Daardoor verbetert het woongenot. Met het geld kan bijvoorbeeld ook een lift worden bekostigd, die er nu misschien niet is. Naast de noodzakelijke renovatie of kwaliteitsimpuls kan er geïnvesteerd worden in de verduurzaming van het woonblok, waarvoor normaal gesproken geen financiële middelen zijn.’

Het optoppen vereist volgens Rouwenhorst wel een degelijke voorbereiding: 'Bewoners worden door een gespecialiseerd bureau stapje voor stapje meegenomen in het proces.'

Huurwoningen

Volgens Rouwenhorst zou optoppen ook een mooie oplossing zijn voor huurwoningen. 'Maar dan ligt de organisatie bij de verhuurder, in dit geval woningcorporatie Eigen Haard,' aldus Rouwenhorst.

Eigen Haard voegt bij de complete renovatie van de Aquariusflat in de wijk Groenelaan overigens al een woonlaag toe, waarmee 40 extra huurappartementen gerealiseerd worden.

Alles aan doen om er succes van te maken

Volgens Rouwenhorst kan Amstelveen met optoppen een enorme stap voorwaarts maken. ‘Het CDA verwacht van het college dat men er alles aan zal doen om dit in Amstelveen tot een succes te maken, door juridisch hier de mogelijkheden voor te scheppen.’

Het CDA heeft het college gevraagd of de gemeente Amstelveen onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden van het optoppen van naoorlogse woonblokken. ‘Welke VvE’s komen in aanmerking voor een dergelijk ingrijpende aanpak?’ Ook wil het CDA weten op welke wijze de gemeente positieve ondersteuning kan bieden tijdens het proces van uitbreiding en verduurzaming.

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.