Brainfood voor een geslaagd examen

AMSTELVEEN - ‘Zonder voldoende vocht komen een energietekort, sufheid en hoofdpijn al snel de hoek om kijken,’ zo schrijft Kirsten Batavier van het Amstelveense paramedisch gezondheidscentrum Salvedo Health Clinic.

Brainfood voor een geslaagd examen
Met de examens voor de deur kunnen de hersenen wel een opkikker gebruiken. Natuurlijk is goed studeren en uitgerust beginnen aan de examenweken ontzettend belangrijk. Toch komt het stressgevoel (en slaapgebrek) soms in alle hevigheid naar boven. Stressvolle weken zijn niet goed voor je weerstand. Een lagere weerstand maakt je gevoeliger voor het krijgen van een verkoudheid, koortslip, aften of een futloos gevoel. Goed en gezond eten is belangrijk om de weerstand op peil te houden.

Drink voldoende
Door goed te drinken zorg je ervoor dat er voldoende vocht in het lichaam en de bloedbaan zit. Op die manier kunnen belangrijke voedingsstoffen en zuurstof eenvoudig de hersenen bereiken. Tijdens een examen heb je dat nodig om te kunnen concentreren. Zonder voldoende vocht komen een energietekort, sufheid en hoofdpijn al snel de hoek om kijken. Zet daarom een flesje drinken op tafel tijdens het examen.


Vitamine boost
Het is niet nodig om speciaal voor de examenweken een vitaminesupplement te gaan slikken.

Het is wel belangrijk om voldoende groente (250 gram per dag) en fruit (2 stuks) te eten. In groente en fruit zitten namelijk veel vitaminen en belangrijke voedingsstoffen, zoals antioxidanten. Een extra vitamineboost kan daarom geen kwaad, neem bijvoorbeeld een extra groente- en fruitshake of voeg een handvol rood fruit toe aan je yoghurt.

Kirsten-Batavier-825x510

Kauwen tijdens het examen
Door het kauwen van bijvoorbeeld kauwgom worden de hersenen alerter, waardoor ook mogelijk de concentratie en het werkgeheugen in de hersenen worden verbeterd. Uit onderzoek komt naar voren dat kortdurend kauwen de hersenen meer activeert dan continue kauwen. Kauw daarom bijvoorbeeld even op een kauwgom en spuug het uit voordat je start met het examen, eet vervolgens halverwege het examen een klein beetje (gedroogd) fruit.


Meer weten?
Ben je op zoek naar een volwaardig voedingsadvies? Bel dan voor een afspraak via 020-7009343 of kijk op onze website. Succes met de laatste voorbereidingen!


Kirsten Batavier

Informatie
Salvedo Health Clinic | Maalderij 38 (gratis parkeren) | Amstelveen | Telefoon: 020 700 93 43 | www.salvedo.nl | info@salvedo.nl

Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.11. Mei – 2016


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.