De voormalige Kwik Fit-garage

Buurt op achterste benen na planpresentatie voormalige KwikFit-garage

Amstelveen - In de omgeving van het voormalige KwikFit-pand aan de Amsterdamseweg in de wijk Randwijck is grote onrust uitgebroken nadat een projectontwikkelaar plannen aan omwonenden heeft laten zien voor de bouw van een nieuw appartementencomplex. Bewoners zijn geschokt en geschrokken over het enorme bouwvolume.

Omwonenden kregen vorige week de plannen onder ogen via een zoom-meeting op initiatief van de projectontwikkelaar en sindsdien is het hommeles in Randwijck en omgeving. Het gaat om het pand aan de Amsterdamseweg 484-488 (foto) dat in 2018 nog  tot gemeentelijk monument werd verklaard en het naastgelegen ‘Vliegpand’ op nr. 490.

Geen plan van gemeente

Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66) laat weten dat de presentatie een initiatief was van de ontwikkelaar, zonder afstemming met de gemeente. Gordon laat in een reactie op de onrust weten: ‘Op dit moment is er géén ‘QuickScan’ vanuit de gemeente in voorbereiding. Vorig jaar heeft de eigenaar van de voormalige KwikFit-garage aan de Amsterdamseweg een viertal nieuwe voorstellen (scenario's) gedaan om met behoud van het monument te komen tot een herontwikkeling. In voorgaande jaren zijn er al diverse plannen voor herontwikkeling ingediend en beoordeeld, die wij niet verder hebben uitgewerkt, omdat ze onvoldoende pasten in onze gemeentelijke doelstellingen en ruimtelijke kaders.’

Participatieproces

Gordon geeft aan dat de gemeente heeft aangegevengraag eerst te zien dat de eigenaar de houten beplating verwijdert en het gemeentelijk monument opknapt, voordat de gemeente verder praat over een mogelijke herontwikkeling. Wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD)  laat weten dat de houten beplating inmiddels is verwijderd, terwijl Gordon benadrukt dat de participatie (bewonersbrief en planpresentatie) op het initiatief van de ontwikkelaar is genomen. Daarbij vult ze aan dat de gemeente wel het verloop van participatieproces volgt, om ervan te leren in het licht van de Omgevingswet, waarin de rol van initiatiefnemers in het betrekken van de belanghebbenden bij dit soort plannen groter wordt.

'Megalomane flat'

Bewoners noemen de plannen die tijdens een online zoom-presentatie te zien waren in verschillende ontwerpschetsen 'megalomaan'. 'Wij verwachtten dat van het monumentale KwikFitpand en het pand ernaast een paar mooie woningen gemaakt zouden worden, maar we worden nu geconfronteerd met een megalomane flat.'

AmstelveenZ heeft de projectontwikkelaar (MSolutions Real Estate) vrijdagmiddag om een reactie  gevraagd naar aanleiding van de ontstane onrust in de buurt en de status van het plan, maar heeft tot dusver nog geen reactie mogen ontvangen.

Volgens tientallen bewoners, die zich hebben verzameld in een app-groep waarin verontruste berichten worden uitgewisseld, bestaat het plan uit de bouw ‘een gigantisch appartementencomplex op een kleine stuk grond op de hoek Amsterdamseweg/Koen van Oosterwijklaan'.

Grote onrust

Een buurtbewoner laat desgevraagd aan AmstelveenZ weten dat de wijk op z'n achterste benen staat en de onrust enorm is, hetgeen bevestigd wordt door meerdere buurtbewoners. In een e-mail laten zij weten dat diverse ingebrachte vragen, bijvoorbeeld over  parkeerdruk, privacy, lichtinval voor omwonenden en inpassing binnen het straatbeeld, ontwijkend werden beantwoord.

Een bewoner die zelf architect is hekelde in de presentatie de gegeven voorstelling van zaken door voornamelijk perspectieven van bovenaf te laten zien, in plaats van zijaanzichten. 'Daarmee werd getracht de werkelijke grootte van de plannen te verhullen.'

'Terug naar de tekentafel'

Buurtbewoners zijn van mening dat in de eerste schetsen nog geen rekening lijkt te zijn gehouden met de belangen van de buurt en de gemeente. Dat laatste wordt dus bevestigd door wethouder Gordon. De bewoners zijn van mening dat de architect terug zal moeten naar de tekentafel voor een realistischer plan.

Pand

Het pand aan de Amsterdamseweg 484-488 is volgens de gemeente een bekend en markant historisch pand met kenmerken van de Amsterdamse School, dat in 2018 een monumentale status kreeg. Het heeft een unieke en opvallende vormgeving met veel glas-in-loodramen. Het is in 1924 gebouwd als garage Zenith met bovenwoningen en is een ontwerp van de gebroeders Esther. Eerdere plannen om het gebouw te slopen werden al door de gemeente van de kaart geveegd.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.