Café De Zwarte Kat

Buurtschap De Zwarte Kat fel tegen drie villa’s op plek café

Amstelveen - Het buurtschap De Zwarte Kat, gelegen in Amstelveen, blijft fel tegen de bouw van drie villa’s op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat aan de Amsteldijk en sluit een gang naar de rechter niet uit om de ontwikkeling tegen te houden.

Het buurtschap verzet zich tegen de voorgenomen aanpassing van het bestemmingsplan, die noodzakelijk is voor de bouw van de villa’s. Het buurtschap meent ook dat een wijziging van het bestemmingsplan juridisch geen standhoudt. ‘Buurtschap De Zwarte Kat ligt namelijk in het landelijk gebied. De bouw van drie grote villa’s is hier niet toegestaan,’ meldt het buurtschap in een persbericht.

Koesteren

Jan van Schaik, woordvoeder van de bewonerscommissie De Zwarte Kat, stelt dat juist in de overvolle Randstad de ruimte en het eigene gekoesterd moet worden: ‘Niet alles hoeft te wijken voor het groot kapitaal. Wel delen we de mening dat er iets moet gebeuren, want het huidige café is nu gesloten en is in slechte staat van onderhoud. Kleinschalige horeca, tiney houses, één woning in plaats van drie. Er zijn alternatieven genoeg binnen het huidige bestemmingsplan, we gaan graag in gesprek.'

Het buurtschap wil vooral voorkomen dat het  landelijke karakter van de historische en unieke plek aan de Amstel definitief verloren gaat 'met de bouw van drie grote villa’s'. ‘Dat moeten we met z’n allen niet willen’, zegt Van Schaik.

Ter inzage

Het buurtschap meldt dat de gemeenteraad van Amstelveen  nog een definitief besluit nemen en dat de voorgestelde aanpassing van het bestemmingsplan nu ter inzage ligt: ‘Belanghebbenden kunnen tot 24 december hun zienswijze geven. De verwachting is dat de gemeenteraad van Amstelveen in de zomer van 2021 een definitief besluit gaat nemen over de voorgestelde aanpassingen.

Desnoods naar de rechter

Het buurtschap meldt: ‘Wij hebben de gemeente Amstelveen leren kennen als een serieuze partij als het gaat om het groen houden van onze gemeente en het historisch besef. We zijn er dan ook van overtuigd dat het college en de raad tot een weloverwogen besluit komen. Mocht er toch verschil van inzicht blijven, dan gaan we als bewonerscommissie naar de rechter. Dit gaat immers om een uniek stukje Amstelland met een eigen karakter en historie, het beschermen waard.’


Meer nieuws

112 gisteren 21:16

Uitslaande brand in woning Ambrosiuslaan

Amstelveen - In een woning aan de Ambrosiuslaan is maandagavond een grote brand uitgebroken. De brandweer werd rond kwart voor 9 gealarmeerd en moest al snel opschalen.

Algemeen gisteren 21:00

Amstelveen by night (3)

Amstelveen - Tijdens de avondklokperiode deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. In deze derde aflevering een avondfoto van het terrein van de voormalige kruitfabriek in Amstelveen.

112 gisteren 18:25

Geschokte ME'er doet verhaal: 'Wij zijn ook mensen met een gezin thuis'

Amstelveen - Op de Facebook-pagina van Politie Amstelveen is het relaas verschenen van een ME'er uit het Amstelveense team die dienst had tijdens de rellen op het Museumplein. Geschokt door de agressie meldt de ME'er in kwestie dat achter elk uniform een mens schuilt. 'Wij zijn ook mensen met een gezin thuis'.

Politiek gisteren 11:42

'Onduidelijkheid bij ondernemers Oude Dorp over gebruik beveiligingscamera’s’

Amstelveen – Volgens VVD-raadslid Benajmin Smalhout hebben veel ondernemers in het Oude Dorp, nadat daar afgelopen weekeinde een bizarre slooptocht plaatsvond, aangegeven dat het voor hen niet duidelijk is in hoeverre zij beveiligingscamera’s mogen gebruiken om de eigen bezittingen te beschermen. ‘Ik wil dat dit duidelijker wordt voor ondernemers,’ zo pleit Smalhout na de gebeurtenissen in het oude centrum van Amstelveen.