Column Bianca Combee: Makelaars als cowboys?

Amstelveen - Recent is er in het nieuws veel aandacht besteed aan het makelaarsvak. In de tv-uitzending van Radar maandag 6 september 2021 worden makelaars als cowboys (en grote boeven) getypeerd. Als trotse makelaar in hart en nieren is zo’n voorstelling nou niet toejuichend. Dat waarheden boven water komen en dat er ‘cowboys’ bestaan betwist ik absoluut niet. Ik ben ervan overtuigd dat dit de uitzonderingen op de regel zijn en dat de meeste makelaars zich keihard inzetten voor hun klanten, zowel bij verkoop als aankoop.

In de tv-uitzending was er in het bijzonder aandacht voor het feit dat je als koper zonder aankoopmakelaar geen kans maakt. Cijfers van het NVM ontkrachten dit al grotendeels, want slechts bij 25% van alle verkooptransacties is een aan koopmakelaar gebruikt. Dit betekent dus dat dit bij 75% niet het geval is.

De meerderheid gaat de grootste aankoop uit hun leven aan op eigen kracht. We maken helaas vaak genoeg mee dat koop ontbonden wordt doordat er simpele zaken niet in orde zijn. Het proces loopt eenvoudiger door een aankoopmakelaar. Deze heeft jou vakkundig geadviseerd en gewezen op mogelijke risico’s.

Doorspelen

Waar ik mij ook graag tegen wil ‘verdedigen’ is het feit dat wij makelaars onderling woningen aan elkaar doorspelen en andere kopers hierdoor geen kans geven. Dat wij soms eerder weten dat een woning in de verkoop komt, daar is niets vreemds aan en dat is juist het ontstaan van de makelaar. Wij komen elkaar dagelijks tegen. Als we een woning bezichtigen met een klant, is de standaard vraag of ze nog iets soortgelijks in de verkoop hebben of krijgen. Kopers zonder aankoopmakelaar kunnen deze navraag ook altijd doen.

Funda

Voordat Funda populair was, was het makkelijker om aanbod ‘anoniem’ te houden en liep aanbod vaak tussen makelaars. Daar lagen ten slotte ook de zoekopdrachten. Sinds Funda wordt die brug overgeslagen. Een makelaar wilt nu juist zo snel mogelijk woningen bij het grote publiek hebben, want dat is het zoekkanaal geworden. Dat kopers het gevoel hebben te laat te zijn als iets op Funda verschijnt heeft te maken met het feit dat het aanbod nu vaak al wordt aangekondigd op social media. Voordat een woning op Funda staat, zit er vaak 48 uur tussen. Ook wij hebben al bezichtigingsaanvragen van woningen nog voordat het op Funda staat, terwijl het al wel voor het publiek openbaar is. De gouden tip, volg de makelaar.

Dat er klachten zijn over makelaars begrijp ik. Er zijn helaas cowboys in ons vakgebied en negatieve zaken worden altijd meer belicht dan positieve. Dit is iets wat al jarenlang bekend is, maar om hen de schuld te geven van de ‘verhitte’ woningmarkt is te kort door de bocht. Vraag en aanbod is helaas nooit in verhouding. Hoe kunnen we dat als gemeente oplossen?

Bianca Combee


Meer nieuws

Wonen vandaag 16:37

Droom komt uit: wonen in Barcelona in Amstelveen

Amstelveen - Wethouder Wonen Adam Elzakalai en Dennis Wedding van Amvest hebben symbolisch de eerste sleutel overhandigd aan de (eerste) huurders van het appartementengebouw Barcelona in het Amstelveense nieuwbouwproject Olympiade.

Sport vandaag 14:15

Maurits (17) kampt al hele leven met hersenletsel en organiseert nu sponsorloop voor Hersenstichting

Amstelveen - De nu 17-jarige Maurits Maessen werd als baby van 13 maanden oud getroffen door hersenvliesontsteking en liep daarbij blijvend hersenletsel op. Ondanks de uitdagingen die hij daar dagelijks van ondervindt haalt hij het maximale uit zijn leven en vrijdag 21 juni organiseert hij met BuentingSport Amstelveen een sponsorloop waarbij hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor de Hersenstichting. Doneren kan hier.     

Sport vandaag 11:18

NRT500-toernooi van start op Park Startbaan

Amstelveen - Op Park Startbaan is vandaag het nationale NRT500 tennistoernooi van start gegaan. 32 mannen en 24 vrouwen strijden de komende dagen om punten te verdienen voor de nationale ranking.