Column Bianca Combee: Makelaars als cowboys?

Amstelveen - Recent is er in het nieuws veel aandacht besteed aan het makelaarsvak. In de tv-uitzending van Radar maandag 6 september 2021 worden makelaars als cowboys (en grote boeven) getypeerd. Als trotse makelaar in hart en nieren is zo’n voorstelling nou niet toejuichend. Dat waarheden boven water komen en dat er ‘cowboys’ bestaan betwist ik absoluut niet. Ik ben ervan overtuigd dat dit de uitzonderingen op de regel zijn en dat de meeste makelaars zich keihard inzetten voor hun klanten, zowel bij verkoop als aankoop.

In de tv-uitzending was er in het bijzonder aandacht voor het feit dat je als koper zonder aankoopmakelaar geen kans maakt. Cijfers van het NVM ontkrachten dit al grotendeels, want slechts bij 25% van alle verkooptransacties is een aan koopmakelaar gebruikt. Dit betekent dus dat dit bij 75% niet het geval is.

De meerderheid gaat de grootste aankoop uit hun leven aan op eigen kracht. We maken helaas vaak genoeg mee dat koop ontbonden wordt doordat er simpele zaken niet in orde zijn. Het proces loopt eenvoudiger door een aankoopmakelaar. Deze heeft jou vakkundig geadviseerd en gewezen op mogelijke risico’s.

Doorspelen

Waar ik mij ook graag tegen wil ‘verdedigen’ is het feit dat wij makelaars onderling woningen aan elkaar doorspelen en andere kopers hierdoor geen kans geven. Dat wij soms eerder weten dat een woning in de verkoop komt, daar is niets vreemds aan en dat is juist het ontstaan van de makelaar. Wij komen elkaar dagelijks tegen. Als we een woning bezichtigen met een klant, is de standaard vraag of ze nog iets soortgelijks in de verkoop hebben of krijgen. Kopers zonder aankoopmakelaar kunnen deze navraag ook altijd doen.

Funda

Voordat Funda populair was, was het makkelijker om aanbod ‘anoniem’ te houden en liep aanbod vaak tussen makelaars. Daar lagen ten slotte ook de zoekopdrachten. Sinds Funda wordt die brug overgeslagen. Een makelaar wilt nu juist zo snel mogelijk woningen bij het grote publiek hebben, want dat is het zoekkanaal geworden. Dat kopers het gevoel hebben te laat te zijn als iets op Funda verschijnt heeft te maken met het feit dat het aanbod nu vaak al wordt aangekondigd op social media. Voordat een woning op Funda staat, zit er vaak 48 uur tussen. Ook wij hebben al bezichtigingsaanvragen van woningen nog voordat het op Funda staat, terwijl het al wel voor het publiek openbaar is. De gouden tip, volg de makelaar.

Dat er klachten zijn over makelaars begrijp ik. Er zijn helaas cowboys in ons vakgebied en negatieve zaken worden altijd meer belicht dan positieve. Dit is iets wat al jarenlang bekend is, maar om hen de schuld te geven van de ‘verhitte’ woningmarkt is te kort door de bocht. Vraag en aanbod is helaas nooit in verhouding. Hoe kunnen we dat als gemeente oplossen?

Bianca Combee


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:21

Amstelveen van voorheen (270)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 270 een foto van het Augustinuspark, die we kregen toegestuurd door Bert van den Broek van Hubo Lambertus van den Broek. 

Algemeen 23 okt. 2021 13:02

Energiebesparen: Amstelveen zet vol in op Klimaatweek

Amstelveen - Gemeente Amstelveen doet ook dit jaar doet mee aan de Nationale Klimaatweek, die loopt van 27 oktober tot en met 5 november 2021. Tijdens deze Klimaatweek attendeert gemeente Amstelveen inwoners extra op diverse duurzame  acties en helpt het inwoners op weg om energie te besparen.

112 22 okt. 2021 19:46

Brandweer blust keukenbrand aan Kringloop

Amstelveen - De brandweer is vrijdagavond uitgerukt naar Kringloop in de wijk Groenelaan naar aanleiding van een keukenbrand in een bungalow.