Tjapko Poppens, burgemeester van Amstelveen [Beeld: gemeente Amstelveen]

Column Burgemeester Poppens: 'Uw stem telt!'

Amstelveen - Tjapko Poppens is burgemeester van Amstelveen. In het AmstelveenZ Magazine schrijft hij maandelijks over de uitoefening van zijn vak en over lokale vraagstukken, uitdagingen & ontwikkelingen. Deze maand: de verkiezingen staan voor de deur.

Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. U mag stemmen, twee keer zelfs. Voor de Provinciale Staten van Noord-Holland én voor het waterschap. In Amstelveen is dat het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht of het Hoogheem raadschap Rijnland. Het is belangrijk dat u gaat stemmen. Ik hoor regelmatig dat mensen nog niet weten of ze gaan stemmen, omdat de Provinciale Staten en de waterschappen wat verder van hen afstaan. Ik begrijp dat gevoel, maar niets is minder waar. Ook deze verkiezingen zijn belangrijk en gaan over actuele thema’s die uw directe omgeving raken.

Waar gaan de Statenverkiezingen over?

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten kiest u het bestuur van de provincie, de statenleden. Als volksvertegenwoordigers van de provincie bepalen zij het beleid voor de provincie. Bijvoorbeeld of en waar er zonneparken, nieuwe woningen of wegen moeten komen en wat belangrijk is bij de inrichting van natuur-, landbouw- en recreatiegebieden. Daarbij kiezen de statenleden de leden van de Eerste Kamer. Door te stemmen heeft u dus ook indirect invloed op wie er in de Eerste Kamer komen. De Eerste Kamer toetst de wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen.

Waar gaan de waterschapsverkiezingen over?

Ook de waterschapsverkiezingen gaan over belangrijke thema’s. Hoe gaan wij ons land beschermen tegen de stijgende zeespiegel? Hoe gaan we om met natte winters en droge zomers? De waterschappen zorgen namelijk voor het onderhoud van onze dijken, sluizen en gemalen, maar ook voor de waterstanden en schoon water. Door te stemmen bepaalt u mede wie er in het algemeen bestuur van het waterschap komt.

Doe een stemwijzer

KLIK HIER VOOR DE STEMWIJZER

Ik kan mij voorstellen dat het lastig is een keuze voor een partij te maken. Als u wilt weten hoe de verschillende partijen in de provincie en het waterschap over bepaalde onderwerpen denken, kunt u een stemwijzer invullen. Aan de hand van een aantal stellingen komt u erachter welke partij het beste bij uw standpunten past. Kijk voor een stemwijzer op: mijnstem.nl

Stemmen in alle stemlokalen

U kunt op 15 maart van 7.30 uur tot 21.00 uur stemmen in elk stembureau in Amstelveen. Op de achterkant van de kandidatenlijst die u begin maart heeft ontvangen staat een overzicht van de stembureaus. Om stemmen voor iedereen mogelijk te maken zijn alle stembureaus in Amstelveen toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Stembureau Wijksteunpunt Middenhof heeft dit jaar voor het eerst een speciale stemmal met audio-ondersteuning voorkiezers met een visuele beperking. Kunt u zelf niet stemmen op 15maart? Laat dan een ander voor u stemmen via een volmacht.

Elke stem telt!

Stemmen is een groot recht. Maak gebruik van uw stemrecht. Denk niet, mijn stem maakt niet uit. Elke stem telt en alle stemmen samen bepalen welke partijen de provincie of het waterschap gaan besturen. Ik hoop op een hoge opkomst in Amstelveen. Ik reken op u!

Dit artikel is eerder verschenen in AmstelveenZ magazine, nummer 76.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.