Tjapko Poppens, burgemeester van Amstelveen [Beeld: gemeente Amstelveen]

Column Burgemeester Poppens: 'Uw stem telt!'

Amstelveen - Tjapko Poppens is burgemeester van Amstelveen. In het AmstelveenZ Magazine schrijft hij maandelijks over de uitoefening van zijn vak en over lokale vraagstukken, uitdagingen & ontwikkelingen. Deze maand: de verkiezingen staan voor de deur.

Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. U mag stemmen, twee keer zelfs. Voor de Provinciale Staten van Noord-Holland én voor het waterschap. In Amstelveen is dat het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht of het Hoogheem raadschap Rijnland. Het is belangrijk dat u gaat stemmen. Ik hoor regelmatig dat mensen nog niet weten of ze gaan stemmen, omdat de Provinciale Staten en de waterschappen wat verder van hen afstaan. Ik begrijp dat gevoel, maar niets is minder waar. Ook deze verkiezingen zijn belangrijk en gaan over actuele thema’s die uw directe omgeving raken.

Waar gaan de Statenverkiezingen over?

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten kiest u het bestuur van de provincie, de statenleden. Als volksvertegenwoordigers van de provincie bepalen zij het beleid voor de provincie. Bijvoorbeeld of en waar er zonneparken, nieuwe woningen of wegen moeten komen en wat belangrijk is bij de inrichting van natuur-, landbouw- en recreatiegebieden. Daarbij kiezen de statenleden de leden van de Eerste Kamer. Door te stemmen heeft u dus ook indirect invloed op wie er in de Eerste Kamer komen. De Eerste Kamer toetst de wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen.

Waar gaan de waterschapsverkiezingen over?

Ook de waterschapsverkiezingen gaan over belangrijke thema’s. Hoe gaan wij ons land beschermen tegen de stijgende zeespiegel? Hoe gaan we om met natte winters en droge zomers? De waterschappen zorgen namelijk voor het onderhoud van onze dijken, sluizen en gemalen, maar ook voor de waterstanden en schoon water. Door te stemmen bepaalt u mede wie er in het algemeen bestuur van het waterschap komt.

Doe een stemwijzer

KLIK HIER VOOR DE STEMWIJZER

Ik kan mij voorstellen dat het lastig is een keuze voor een partij te maken. Als u wilt weten hoe de verschillende partijen in de provincie en het waterschap over bepaalde onderwerpen denken, kunt u een stemwijzer invullen. Aan de hand van een aantal stellingen komt u erachter welke partij het beste bij uw standpunten past. Kijk voor een stemwijzer op: mijnstem.nl

Stemmen in alle stemlokalen

U kunt op 15 maart van 7.30 uur tot 21.00 uur stemmen in elk stembureau in Amstelveen. Op de achterkant van de kandidatenlijst die u begin maart heeft ontvangen staat een overzicht van de stembureaus. Om stemmen voor iedereen mogelijk te maken zijn alle stembureaus in Amstelveen toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Stembureau Wijksteunpunt Middenhof heeft dit jaar voor het eerst een speciale stemmal met audio-ondersteuning voorkiezers met een visuele beperking. Kunt u zelf niet stemmen op 15maart? Laat dan een ander voor u stemmen via een volmacht.

Elke stem telt!

Stemmen is een groot recht. Maak gebruik van uw stemrecht. Denk niet, mijn stem maakt niet uit. Elke stem telt en alle stemmen samen bepalen welke partijen de provincie of het waterschap gaan besturen. Ik hoop op een hoge opkomst in Amstelveen. Ik reken op u!

Dit artikel is eerder verschenen in AmstelveenZ magazine, nummer 76.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:30

Online informatieavond over subsidies en leningen voor verduurzamen woning

Amstelveen - Voor inwoners van Amstelveen die meer willen weten over subsidies en geldzaken voor het verduurzamen van hun woning wordt op donderdag 29 februari om 19.30 uur een online informatiebijeenkomst gehouden. Aanmelden is ook nuttig als je deze avond geen tijd hebt, want je kan de bijeenkomst na aanmelding op een later moment terugkijken.

Algemeen gisteren 17:32

Code Oranje om zware windstoten

Amstelveen - Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd in verband met verwachte zware windstoten. In Noord-Holland geldt code oranje tussen 21.00 en 00.00 uur.

Algemeen gisteren 16:30

Gemeente en politie wijzen kinderen op gevaren internet met game HackShield

Amstelveen - Kinderen zijn steeds vaker online. Ze spelen games, appen en brengen veel tijd op social media door. Helaas zijn ze zich nauwelijks bewust van de gevaren die hier aan kleven. Samen met de politie zet de gemeente het online spel HackShield in, om kinderen weerbaar te maken op internet.

112 gisteren 14:18

Autobrand Oude Dorp: vermoedelijk technisch mankement

Amstelveen - Een korte maar hevige autobrand aan Zetveld in het Oude Dorp van Amstelveen waarbij afgelopen dinsdagnacht een personenwagen grotendeels in de as werd gelegd, is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement.