Tjapko Poppens, burgemeester van Amstelveen [Beeld: gemeente Amstelveen]

Column Burgemeester Poppens: 'Uw stem telt!'

Amstelveen - Tjapko Poppens is burgemeester van Amstelveen. In het AmstelveenZ Magazine schrijft hij maandelijks over de uitoefening van zijn vak en over lokale vraagstukken, uitdagingen & ontwikkelingen. Deze maand: de verkiezingen staan voor de deur.

Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. U mag stemmen, twee keer zelfs. Voor de Provinciale Staten van Noord-Holland én voor het waterschap. In Amstelveen is dat het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht of het Hoogheem raadschap Rijnland. Het is belangrijk dat u gaat stemmen. Ik hoor regelmatig dat mensen nog niet weten of ze gaan stemmen, omdat de Provinciale Staten en de waterschappen wat verder van hen afstaan. Ik begrijp dat gevoel, maar niets is minder waar. Ook deze verkiezingen zijn belangrijk en gaan over actuele thema’s die uw directe omgeving raken.

Waar gaan de Statenverkiezingen over?

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten kiest u het bestuur van de provincie, de statenleden. Als volksvertegenwoordigers van de provincie bepalen zij het beleid voor de provincie. Bijvoorbeeld of en waar er zonneparken, nieuwe woningen of wegen moeten komen en wat belangrijk is bij de inrichting van natuur-, landbouw- en recreatiegebieden. Daarbij kiezen de statenleden de leden van de Eerste Kamer. Door te stemmen heeft u dus ook indirect invloed op wie er in de Eerste Kamer komen. De Eerste Kamer toetst de wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen.

Waar gaan de waterschapsverkiezingen over?

Ook de waterschapsverkiezingen gaan over belangrijke thema’s. Hoe gaan wij ons land beschermen tegen de stijgende zeespiegel? Hoe gaan we om met natte winters en droge zomers? De waterschappen zorgen namelijk voor het onderhoud van onze dijken, sluizen en gemalen, maar ook voor de waterstanden en schoon water. Door te stemmen bepaalt u mede wie er in het algemeen bestuur van het waterschap komt.

Doe een stemwijzer

KLIK HIER VOOR DE STEMWIJZER

Ik kan mij voorstellen dat het lastig is een keuze voor een partij te maken. Als u wilt weten hoe de verschillende partijen in de provincie en het waterschap over bepaalde onderwerpen denken, kunt u een stemwijzer invullen. Aan de hand van een aantal stellingen komt u erachter welke partij het beste bij uw standpunten past. Kijk voor een stemwijzer op: mijnstem.nl

Stemmen in alle stemlokalen

U kunt op 15 maart van 7.30 uur tot 21.00 uur stemmen in elk stembureau in Amstelveen. Op de achterkant van de kandidatenlijst die u begin maart heeft ontvangen staat een overzicht van de stembureaus. Om stemmen voor iedereen mogelijk te maken zijn alle stembureaus in Amstelveen toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Stembureau Wijksteunpunt Middenhof heeft dit jaar voor het eerst een speciale stemmal met audio-ondersteuning voorkiezers met een visuele beperking. Kunt u zelf niet stemmen op 15maart? Laat dan een ander voor u stemmen via een volmacht.

Elke stem telt!

Stemmen is een groot recht. Maak gebruik van uw stemrecht. Denk niet, mijn stem maakt niet uit. Elke stem telt en alle stemmen samen bepalen welke partijen de provincie of het waterschap gaan besturen. Ik hoop op een hoge opkomst in Amstelveen. Ik reken op u!

Dit artikel is eerder verschenen in AmstelveenZ magazine, nummer 76.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen vandaag 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur gisteren 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen gisteren 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen gisteren 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen gisteren 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.