Geertje Visser.

Column Geertje Visser: Powervrouwen

Amstelveen - Geertje Visser buigt zich over het recente plan van GroenLinks Amstelveen om vrouwonvriendelijke, seksistische of stereotype reclame-uitingen in het straatbeeld van Amstelveen te gaan verbieden. 'U weet wel, ál die abri’s waarin vrouwen naakt vastgeketend aan het aanrecht worden uitgebuit door wellustige mannen die de Amstelveense metrohaltes ontsieren.'

Of het een opportunistische verkiezingsstunt was, bedoeld om op nationale vrouwendag ook een graantje van de #metoo-discussie mee te pikken, ik weet het niet. In verkiezingstijd weet je sowieso niets zeker, behalve dat alle partijen Heel Graag willen vertellen dat ze álle denkbare problemen enorm gaan oplossen. Véél beter dan al die andere partijen, die ook alles ontzettend gaan oplossen.

Publiciteitsstunt

In dit speciale geval hoop ik echter dat het daadwerkelijk een publiciteitsstunt was van GroenLinks, eentje die heel snel in de la ‘onuitvoerbare onzinnige verkiezingsplannen’ belandt. Nee, niet het voorstel om een Wethouder Dierenwelzijn in het leven te roepen (die dan feestelijk kinderboerderijen mag openen en asieldieren gaat helpen aan betaalbare woonruimte), maar het initiatief om vrouwonvriendelijke, seksistische of stereotype reclame-uitingen in het straatbeeld van Amstelveen te gaan verbieden.

Campagnegeweld

U heeft het misschien gemist in al het campagnegeweld (of misschien was u als vrouw de was aan het strijken of de vaatwastabletjes in hun doosje aan het rangschikken), maar de ‘krachtvrouwen’ (dat woord heb ik niet bedacht) van GroenLinks werken aan een initiatiefvoorstel om alles wat ríekt naar ‘stereotype rolverhoudingen uit begin vorige eeuw’ uit Amstelveen te verbannen. Dat is namelijk goed voor de emancipatie. Die term ‘krachtvrouwen’ is denk ik bedoeld om die gelijkheid te benadrukken, want mannen doen dat immers ook altijd, zichzelf ‘powerkerel’ of ‘krachtvent’ noemen als ze gewoon iets alledaags aan het doen zijn als werken.

Wereldhoofdstad

Na Londen, Parijs, Berlijn en Genève is Amstelveen - immers toch wereldhoofdstad nummer 5 - wat GroenLinks betreft dus de volgende gemeente die dit soort reclames uit het straatbeeld weert. U weet wel, ál die abri’s waarin vrouwen naakt vastgeketend aan het aanrecht worden uitgebuit door wellustige mannen die de Amstelveense metrohaltes ontsieren. Daar wil GroenLinks ons vrouwtjes maar vooral ook onze kinderen tegen beschermen, omdat opvoeden immers een hele ingewikkelde taak is en die anders maar zouden denken dat dat zo hoort. Terwijl we allemaal weten dat wij vrouwen ook zónder ketens heus wel in die keuken blijven.  

Ambtenarencommissie

Ik stel voor om een aparte ambtenarencommissie in te stellen (uiteraard bestaande uit een genderneutrale, gelijkwaardige afspiegeling van de gehele wereldbevolking) die zich gaat buigen over alle posterverzoeken waar Amstelveense vrouwen mogelijk gekwetst door zouden kunnen raken.  Voortaan wordt maandverband in Amstelveen dan aangeprezen door lekkere stevige kerels (“bij ons is menstruatie iets wat we sámen beleven”) en lippenstift of sexy lingerie kan je ook heus mooi laten uitkomen op een gezellige bouvier, daar heb je die hele Doutzen niet voor nodig. Al betwijfel ik of lippenstift en sexy lingerie überhaupt nog wel passen binnen het feministische gelijkheidsprogramma dat we hier voorstaan.

Emancipatie

Ik denk inderdaad dat dat enorm gaat helpen bij onze emancipatie en dat we ons bovendien echt op de kaart zetten als gemeente waar het, naast voor expats en mensen met veel geld, ook goed toeven is voor vrouwen. En dat we onze kinderen leren dat je dingen gewoon kunt laten verbieden als het je niet helemaal zint in plaats van dat we ze leren om het erover te hébben, scheelt bovendien een zee van tijd. En die kan ik dan weer mooi gebruiken om de was op te vouwen.  

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.