Geertje Visser.

Column Geertje Visser: Powervrouwen

Amstelveen - Geertje Visser buigt zich over het recente plan van GroenLinks Amstelveen om vrouwonvriendelijke, seksistische of stereotype reclame-uitingen in het straatbeeld van Amstelveen te gaan verbieden. 'U weet wel, ál die abri’s waarin vrouwen naakt vastgeketend aan het aanrecht worden uitgebuit door wellustige mannen die de Amstelveense metrohaltes ontsieren.'

Of het een opportunistische verkiezingsstunt was, bedoeld om op nationale vrouwendag ook een graantje van de #metoo-discussie mee te pikken, ik weet het niet. In verkiezingstijd weet je sowieso niets zeker, behalve dat alle partijen Heel Graag willen vertellen dat ze álle denkbare problemen enorm gaan oplossen. Véél beter dan al die andere partijen, die ook alles ontzettend gaan oplossen.

Publiciteitsstunt

In dit speciale geval hoop ik echter dat het daadwerkelijk een publiciteitsstunt was van GroenLinks, eentje die heel snel in de la ‘onuitvoerbare onzinnige verkiezingsplannen’ belandt. Nee, niet het voorstel om een Wethouder Dierenwelzijn in het leven te roepen (die dan feestelijk kinderboerderijen mag openen en asieldieren gaat helpen aan betaalbare woonruimte), maar het initiatief om vrouwonvriendelijke, seksistische of stereotype reclame-uitingen in het straatbeeld van Amstelveen te gaan verbieden.

Campagnegeweld

U heeft het misschien gemist in al het campagnegeweld (of misschien was u als vrouw de was aan het strijken of de vaatwastabletjes in hun doosje aan het rangschikken), maar de ‘krachtvrouwen’ (dat woord heb ik niet bedacht) van GroenLinks werken aan een initiatiefvoorstel om alles wat ríekt naar ‘stereotype rolverhoudingen uit begin vorige eeuw’ uit Amstelveen te verbannen. Dat is namelijk goed voor de emancipatie. Die term ‘krachtvrouwen’ is denk ik bedoeld om die gelijkheid te benadrukken, want mannen doen dat immers ook altijd, zichzelf ‘powerkerel’ of ‘krachtvent’ noemen als ze gewoon iets alledaags aan het doen zijn als werken.

Wereldhoofdstad

Na Londen, Parijs, Berlijn en Genève is Amstelveen - immers toch wereldhoofdstad nummer 5 - wat GroenLinks betreft dus de volgende gemeente die dit soort reclames uit het straatbeeld weert. U weet wel, ál die abri’s waarin vrouwen naakt vastgeketend aan het aanrecht worden uitgebuit door wellustige mannen die de Amstelveense metrohaltes ontsieren. Daar wil GroenLinks ons vrouwtjes maar vooral ook onze kinderen tegen beschermen, omdat opvoeden immers een hele ingewikkelde taak is en die anders maar zouden denken dat dat zo hoort. Terwijl we allemaal weten dat wij vrouwen ook zónder ketens heus wel in die keuken blijven.  

Ambtenarencommissie

Ik stel voor om een aparte ambtenarencommissie in te stellen (uiteraard bestaande uit een genderneutrale, gelijkwaardige afspiegeling van de gehele wereldbevolking) die zich gaat buigen over alle posterverzoeken waar Amstelveense vrouwen mogelijk gekwetst door zouden kunnen raken.  Voortaan wordt maandverband in Amstelveen dan aangeprezen door lekkere stevige kerels (“bij ons is menstruatie iets wat we sámen beleven”) en lippenstift of sexy lingerie kan je ook heus mooi laten uitkomen op een gezellige bouvier, daar heb je die hele Doutzen niet voor nodig. Al betwijfel ik of lippenstift en sexy lingerie überhaupt nog wel passen binnen het feministische gelijkheidsprogramma dat we hier voorstaan.

Emancipatie

Ik denk inderdaad dat dat enorm gaat helpen bij onze emancipatie en dat we ons bovendien echt op de kaart zetten als gemeente waar het, naast voor expats en mensen met veel geld, ook goed toeven is voor vrouwen. En dat we onze kinderen leren dat je dingen gewoon kunt laten verbieden als het je niet helemaal zint in plaats van dat we ze leren om het erover te hébben, scheelt bovendien een zee van tijd. En die kan ik dan weer mooi gebruiken om de was op te vouwen.  

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.