Column Geertje Visser: Tjapko

Geertje Visser is vaste columniste voor AmstelveenZ Magazine. Maandelijks schrijft ze over al dan niet actuele onderwerpen. In de mei-editie over de nieuwe burgemeester Tjapko Poppens die op 28 mei 2019 zal worden geïnstalleerd. 

Geachte heer Poppens (broer van?), Beste Tjapko,

Eén ding wisten we zeker na burgemeester van ’t Veld. Het is allemaal goed en wel met die geëmancipeerde vrouwtjes, maar ze moeten niet zo jong en ambitieus zijn dat ze binnen no time weer de benen nemen. En dus zochten we een nieuwe burgemeester in de herfst van zijn carrière. Het liefste een uitgerangeerd Tweede Kamerlid dat hier nog een paar jaar lintjes wilde doorknippen en op zondagmiddag onder het genot van wat bitterballen naar de derby tussen Roda’23 en Martinus zou gaan kijken.

Maar die het daar dan ook wel bij zou laten. Eentje zonder eigen agenda en iemand die geen rare fratsen meer zou verzinnen, zoals het programma ‘Mensen Maken Amstelveen’. (Op www.mensenmakenamstelveen.nl kunt u zien wat dat behelsde. We zouden ‘middels een olievlekwerking leren hoe de inwoners uit de stad met elkaar om wensen te gaan’, omdat dat vooral de burgemeester zelf zo’n leuk idee leek. Zoals u ziet waren we in Amstelveen niet zo van het olievlekken want zowel de website als het programma zelf zijn al heel lang Temporarily Unavailable. Na haar vertrek hebben we het snel onder het tapijt geveegd – ook hoeveel het heeft gekost – eigenlijk zoals dat met alle in een bestuurskamer bedachte veranderprogramma’s gaat).

Afijn. Ik zat me in gedachten dus al voor te bereiden wat er te vertellen viel over Ivo Opstelten. Of Roger van Boxtel. Onno Hoes. Of iedere andere willekeurige politicus op leeftijd waarbij je je afvraagt ‘gunst, zou die nog leven, wat zou die dóen tegenwoordig?’. Bij een ander lokaal medium waren ze er ook al uit dat het Onno Hoes zou worden. Dat weet ik omdat ze in uw aankondiging per ongeluk ergens ‘Hoes werd maandagavond voorgedragen door de selectiecommissie van de gemeente Amstelveen’ hadden laten staan. We waren met z’n allen reuze benieuwd welke oude heer de baantjescarrousel nu weer uit ging spugen, maar toen werd u het. Tjapko Poppens.

Dát was even Googelen.

48 dus. Vader van drie kinderen. U bent niet bepaald de fossiel waarop we ons hadden ingesteld. Sterker nog, u bent net zo oud als onze vorige burgemeester – en dus hopen we maar dat u een enórm gebrek aan ambitie heeft. Maar u gaat van Wijk bij Duurstede naar gewoon een wijk in een dure stad, dus op dat vlak moet dat wel goed zitten. Waar onze vorige burgemeester koos voor een bijbaan bij Wakker Nederland, bent u in uw vrije tijd de voorman van de Nederlandse Brouwers – iets waar wij hier in Amstelveen bijzonder goed mee uit de voeten kunnen (tip: de Naeckte Brouwers in ANNA, Abina op Koningsdag en Jazz in het Dorp op 1 september).

Ook is één van uw wethouders in ‘Wijk’ de laan uit gestuurd wegens wiethandel, iets waar ook wij in uitmunten – altijd handig om zulke contacten te hebben dus. Als u dan ook nog ervaringen heeft met liquidaties of pogingen daartoe, zit het wel snor. Wanneer u straks een huis gaat zoeken dat groter is dan 100 m2 en goedkoper dan 8 ton komt u er vanzelf achter hoe de woningmarkt ervoor staat, als u überhaupt de stad inkomt, want dat is een uitdaging tegenwoordig. Daarom rest mij niets anders dan u van harte welkom te heten in Amstelveen. Maak er iets moois van, blijf vooral een poosje enne…als u van voetballen houdt; bij Roda’23 zijn ze altijd op zoek naar getalenteerde spelers. Regel ik de bitterballen na afloop!

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.