Column Geertje Visser: Tjapko

Geertje Visser is vaste columniste voor AmstelveenZ Magazine. Maandelijks schrijft ze over al dan niet actuele onderwerpen. In de mei-editie over de nieuwe burgemeester Tjapko Poppens die op 28 mei 2019 zal worden geïnstalleerd. 

Geachte heer Poppens (broer van?), Beste Tjapko,

Eén ding wisten we zeker na burgemeester van ’t Veld. Het is allemaal goed en wel met die geëmancipeerde vrouwtjes, maar ze moeten niet zo jong en ambitieus zijn dat ze binnen no time weer de benen nemen. En dus zochten we een nieuwe burgemeester in de herfst van zijn carrière. Het liefste een uitgerangeerd Tweede Kamerlid dat hier nog een paar jaar lintjes wilde doorknippen en op zondagmiddag onder het genot van wat bitterballen naar de derby tussen Roda’23 en Martinus zou gaan kijken.

Maar die het daar dan ook wel bij zou laten. Eentje zonder eigen agenda en iemand die geen rare fratsen meer zou verzinnen, zoals het programma ‘Mensen Maken Amstelveen’. (Op www.mensenmakenamstelveen.nl kunt u zien wat dat behelsde. We zouden ‘middels een olievlekwerking leren hoe de inwoners uit de stad met elkaar om wensen te gaan’, omdat dat vooral de burgemeester zelf zo’n leuk idee leek. Zoals u ziet waren we in Amstelveen niet zo van het olievlekken want zowel de website als het programma zelf zijn al heel lang Temporarily Unavailable. Na haar vertrek hebben we het snel onder het tapijt geveegd – ook hoeveel het heeft gekost – eigenlijk zoals dat met alle in een bestuurskamer bedachte veranderprogramma’s gaat).

Afijn. Ik zat me in gedachten dus al voor te bereiden wat er te vertellen viel over Ivo Opstelten. Of Roger van Boxtel. Onno Hoes. Of iedere andere willekeurige politicus op leeftijd waarbij je je afvraagt ‘gunst, zou die nog leven, wat zou die dóen tegenwoordig?’. Bij een ander lokaal medium waren ze er ook al uit dat het Onno Hoes zou worden. Dat weet ik omdat ze in uw aankondiging per ongeluk ergens ‘Hoes werd maandagavond voorgedragen door de selectiecommissie van de gemeente Amstelveen’ hadden laten staan. We waren met z’n allen reuze benieuwd welke oude heer de baantjescarrousel nu weer uit ging spugen, maar toen werd u het. Tjapko Poppens.

Dát was even Googelen.

48 dus. Vader van drie kinderen. U bent niet bepaald de fossiel waarop we ons hadden ingesteld. Sterker nog, u bent net zo oud als onze vorige burgemeester – en dus hopen we maar dat u een enórm gebrek aan ambitie heeft. Maar u gaat van Wijk bij Duurstede naar gewoon een wijk in een dure stad, dus op dat vlak moet dat wel goed zitten. Waar onze vorige burgemeester koos voor een bijbaan bij Wakker Nederland, bent u in uw vrije tijd de voorman van de Nederlandse Brouwers – iets waar wij hier in Amstelveen bijzonder goed mee uit de voeten kunnen (tip: de Naeckte Brouwers in ANNA, Abina op Koningsdag en Jazz in het Dorp op 1 september).

Ook is één van uw wethouders in ‘Wijk’ de laan uit gestuurd wegens wiethandel, iets waar ook wij in uitmunten – altijd handig om zulke contacten te hebben dus. Als u dan ook nog ervaringen heeft met liquidaties of pogingen daartoe, zit het wel snor. Wanneer u straks een huis gaat zoeken dat groter is dan 100 m2 en goedkoper dan 8 ton komt u er vanzelf achter hoe de woningmarkt ervoor staat, als u überhaupt de stad inkomt, want dat is een uitdaging tegenwoordig. Daarom rest mij niets anders dan u van harte welkom te heten in Amstelveen. Maak er iets moois van, blijf vooral een poosje enne…als u van voetballen houdt; bij Roda’23 zijn ze altijd op zoek naar getalenteerde spelers. Regel ik de bitterballen na afloop!

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.