Wilfred Mooij

Column Geijsel Kroon: De Brexit en de reis- en zorgverzekering

Amstelveen - Het zal je niet zijn ontgaan dat per 2021 het Verenigd Koninkrijk (VK) een land buiten de EU is. Wat zijn de gevolgen voor de reis- en zorgverzekering?

Bij een reisverzekering kun je kiezen voor Europa of werelddekking. Veel vakantiegangers beperken hun reizen tot landen rondom de Middellandse Zee of de Europese skigebieden. Dan is Europa dekking voldoende. Het weekendje Londen (met de trein natuurlijk) valt nog steeds onder de Europa dekking. De polisvoorwaarden hebben het meestal over de geografische Europa dekking en niet over een EU dekking. Meestal is de module werelddekking dus geen vereiste.

De zorgverzekering.

Op grond van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet mag je wereldwijd voor onvoorziene zorg uit het basispakket naar een zorgaanbieder gaan. Maximaal het Nederlandse tarief wordt dan vergoed. Dit is natuurlijk altijd ongecontracteerde zorg. De basisdekking van de zorgverzekering verzekert dus onvoorzien noodzakelijke medische kosten tegen het Nederlandse tarief, binnen en buiten de EU. Daar heeft de Brexit geen invloed op. Maar ook hier krijg je toch te maken met de Brexit als je een beroep doet op je aanvullende zorgverzekering of op je reisverzekering.

De Europese ziekteverzekeringskaart (European Health Insurance Card, EHIC pas)

De EHIC pas geldt in de EU landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen (EER), Zwitserland, Australië en Noord-Macedonië. Maar het Verenigd Koninkrijk valt daar nu dus nog even buiten tot dat dit weer geregeld is. Je wordt met de pas in het buitenland in ieder geval makkelijker geholpen omdat de zorgverlener meer zekerheid heeft dat de rekening wordt betaald. Soms is dat een voorschot en moet je het bij terugkomst in Nederland uiteindelijk zelf terugbetalen.

De EHIC geeft recht op zorg volgens de voorwaarden van het wettelijke ziektekostenstelsel van het land waar de verzekerde verblijft, dus niet in privé-klinieken of -ziekenhuizen. De EHIC is geen alternatieve reisverzekering. De pas is bedoeld voor onvoorziene zorgkosten. Daar valt geplande zorg en vervoer niet onder.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.