Wilfred Mooij

Column Geijsel Kroon: Funderingsschade

Ook rondom Amstelveen ontstaat door bodemdaling en lage grondwaterstand paalrot, palenpest en verschilzetting aan funderingen, met als gevolg een enorme (onverzekerde?) schade.

Oorzaak
Tot 1970 waren paalfunderingen van hout, daarna van beton. Door verlaging van het grondwaterpeil kunnen de koppen van de funderingspalen droog komen te staan en krijgt paalrot en palenpest een kans en gaat het huis zakken. Bij panden op staal raakt de fundering zelf niet beschadigd maar kan het geheel verzakken door een te lage grondwaterstand. De herstelkosten zijn dan de schadepost en die is in Nederland meestal niet verzekerd. Als de Nederlandse verzekeraars dit wel hadden verzekerd waren de verzekeringspremies veel hoger geweest of de verzekeraars kwamen nu massaal in de problemen bij de uitbetaling van de enorme schade.

Meestal niet verzekerd
Een opstalverzekering dekt schade aan een woonhuis en optioneel ook aan de fundering. Maar die schade moet plotseling en onvoorzien zijn ontstaan en bovendien vallen onder een in de polis genoemd voorval. En daarnaast mag die oorzaak dan weer niet expliciet zijn uitgesloten. De bekende kleine lettertjes dus. Wel verzekerd is over het algemeen brand, ontploffing, (in)braak, aanrijding en bepaalde waterschade.

Schijnoplossing
In 2017 is door de Rijksoverheid het Fonds Duurzaam Funderingsherstel opgericht voor de financiering van noodzakelijk funderingsherstel. Uit deze pot van 100 miljoen euro kunnen gedupeerde woningeigenaren geld lenen. Op een totale schadelast van tientallen miljarden is dit natuurlijk een schijntje en bovendien een lening.

Massaclaim
Overigens kunnen benadeelden met de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie samen een schadeclaim indienen tegen de beheerder van het grondwaterpeil als zij van mening zijn dat dit de veroorzaker is van de funderingsschade omdat deze beheerder willens en wetens het grondwaterpeil heeft verlaagd. Ongetwijfeld zullen de ‘belangenbehartigers’ binnenkort weer als paddenstoelen uit de verzakte grond schieten.

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.