Léoni Kok van KOK Advies

Column Léoni Kok: Financiële rust in 2023

Amstelveen - Léoni Kok is Hypothecair Planner bij KOK Advies in Amstelveen. KOK Advies behoort volgens VVP tot de top 3 meest klantvriendelijke advieskantoren van Nederland. Léoni geeft via een periodieke column lezers van AmstelveenZ Magazine inzicht, tips en adviezen.

Anno 2023 is onze missie ‘Leef je leven met financiële rust’ actueler dan ooit. Sinds de oorlog uitbrak in Oekraïne is er veel veranderd en dat heeft invloed op de financiële situatie van ons allemaal. Gestegen energieprijzen, de hoogste inflatie sinds jaren en hogere hypotheekrentes. Tegelijkertijd zien we dalingen in de prijzen van woningen en het is onzeker of die dalingen doorzetten. Tel daarbij op dat er een tekort aan woningen is en het feit dat we dit jaar een nieuw pensioenstelsel krijgen en het mag duidelijk zijn: als financieel adviseur krijgen we meer vragen dan ooit over de betaalbaarheid van maandlasten – nu en in de toekomst.

Gaat de hypotheekrente verder stijgen?

Mijn antwoord is steevast “Als ik dat wist, zat ik nu op de Bahama’s”. Of Hawaï, lijkt me ook wel wat. Als je de afgelopen jaren de rente lang hebt vastgezet ben je spekkoper, dan heb je zekerheid dat de rentelasten niet stijgen. Wat veel mensen niet weten, is dat je jouw huidige rentecontract kunt meenemen als je een andere woning koopt. De voorwaarden verschillen per bank, maar het is meestal mogelijk je lage rente te houden. Er liggen dus kansen voor doorstromers.

Energielabel en je woning

De gas- en energierekening is voor velen een pijnpunt. Al geeft het energieplafond daarvoor -deels- lucht. Een goed geïsoleerd huis geeft lagere energiekosten en daarmee brengt het verduurzamen van je huis direct de maandlasten omlaag. En het geeft ook nog extra wooncomfort. Voor de financiering daarvan zijn er overheidsregelingen. Vaak zijn er ook mogelijkheden dit mee te nemen in je hypotheek. De verkoop van woningen staat dan onder druk, maar woningen met energielabel A of hoger verkopen nog steeds snél en voor een goede prijs. Verduurzamen loont dus (drie) dubbelop!

Wat is de maximale hypotheek?

De leennormen van de banken zijn gebaseerd op ‘Meneer en/of Mevrouw Gemiddeld’. Die heb ik (gelukkig) nog nooit ontmoet, lijken me ook erg saaie types trouwens. Welke maandlasten bij jouw situatie passen, hangt af van jouw levensstijl. En van je inkomen, dat blijft de basis. Daarbij kijken wij ook altijd naar de betaalbaarheid bij overlijden (van je partner), arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen.

Financiële rust in 2023.

Een hypotheek loopt doorgaans dertig jaar. In die tijd verandert er veel. Ook in jouw persoonlijke situatie en wensen. Misschien wil je wel eerder stoppen of minder gaan werken? En wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jou? Een periodieke fi nanciële scan geeft inzicht. En dat geeft rust.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.