Léoni Kok van KOK Advies

Column Léoni Kok: Financiële rust in 2023

Amstelveen - Léoni Kok is Hypothecair Planner bij KOK Advies in Amstelveen. KOK Advies behoort volgens VVP tot de top 3 meest klantvriendelijke advieskantoren van Nederland. Léoni geeft via een periodieke column lezers van AmstelveenZ Magazine inzicht, tips en adviezen.

Anno 2023 is onze missie ‘Leef je leven met financiële rust’ actueler dan ooit. Sinds de oorlog uitbrak in Oekraïne is er veel veranderd en dat heeft invloed op de financiële situatie van ons allemaal. Gestegen energieprijzen, de hoogste inflatie sinds jaren en hogere hypotheekrentes. Tegelijkertijd zien we dalingen in de prijzen van woningen en het is onzeker of die dalingen doorzetten. Tel daarbij op dat er een tekort aan woningen is en het feit dat we dit jaar een nieuw pensioenstelsel krijgen en het mag duidelijk zijn: als financieel adviseur krijgen we meer vragen dan ooit over de betaalbaarheid van maandlasten – nu en in de toekomst.

Gaat de hypotheekrente verder stijgen?

Mijn antwoord is steevast “Als ik dat wist, zat ik nu op de Bahama’s”. Of Hawaï, lijkt me ook wel wat. Als je de afgelopen jaren de rente lang hebt vastgezet ben je spekkoper, dan heb je zekerheid dat de rentelasten niet stijgen. Wat veel mensen niet weten, is dat je jouw huidige rentecontract kunt meenemen als je een andere woning koopt. De voorwaarden verschillen per bank, maar het is meestal mogelijk je lage rente te houden. Er liggen dus kansen voor doorstromers.

Energielabel en je woning

De gas- en energierekening is voor velen een pijnpunt. Al geeft het energieplafond daarvoor -deels- lucht. Een goed geïsoleerd huis geeft lagere energiekosten en daarmee brengt het verduurzamen van je huis direct de maandlasten omlaag. En het geeft ook nog extra wooncomfort. Voor de financiering daarvan zijn er overheidsregelingen. Vaak zijn er ook mogelijkheden dit mee te nemen in je hypotheek. De verkoop van woningen staat dan onder druk, maar woningen met energielabel A of hoger verkopen nog steeds snél en voor een goede prijs. Verduurzamen loont dus (drie) dubbelop!

Wat is de maximale hypotheek?

De leennormen van de banken zijn gebaseerd op ‘Meneer en/of Mevrouw Gemiddeld’. Die heb ik (gelukkig) nog nooit ontmoet, lijken me ook erg saaie types trouwens. Welke maandlasten bij jouw situatie passen, hangt af van jouw levensstijl. En van je inkomen, dat blijft de basis. Daarbij kijken wij ook altijd naar de betaalbaarheid bij overlijden (van je partner), arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen.

Financiële rust in 2023.

Een hypotheek loopt doorgaans dertig jaar. In die tijd verandert er veel. Ook in jouw persoonlijke situatie en wensen. Misschien wil je wel eerder stoppen of minder gaan werken? En wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jou? Een periodieke fi nanciële scan geeft inzicht. En dat geeft rust.


Meer nieuws

Wonen vandaag 16:37

Droom komt uit: wonen in Barcelona in Amstelveen

Amstelveen - Wethouder Wonen Adam Elzakalai en Dennis Wedding van Amvest hebben symbolisch de eerste sleutel overhandigd aan de (eerste) huurders van het appartementengebouw Barcelona in het Amstelveense nieuwbouwproject Olympiade.

Sport vandaag 14:15

Maurits (17) kampt al hele leven met hersenletsel en organiseert nu sponsorloop voor Hersenstichting

Amstelveen - De nu 17-jarige Maurits Maessen werd als baby van 13 maanden oud getroffen door hersenvliesontsteking en liep daarbij blijvend hersenletsel op. Ondanks de uitdagingen die hij daar dagelijks van ondervindt haalt hij het maximale uit zijn leven en vrijdag 21 juni organiseert hij met BuentingSport Amstelveen een sponsorloop waarbij hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor de Hersenstichting. Doneren kan hier.     

Sport vandaag 11:18

NRT500-toernooi van start op Park Startbaan

Amstelveen - Op Park Startbaan is vandaag het nationale NRT500 tennistoernooi van start gegaan. 32 mannen en 24 vrouwen strijden de komende dagen om punten te verdienen voor de nationale ranking.