Ewa Petiet (l) en Saloua Chaara (r), woordvoerders media voor respectievelijk Burgerbelangen Amstelveen en D66.

D66 en Burgerbelangen pleiten voor versterking lokale journalistiek

Amstelveen - De fracties van de politieke partijen Burgerbelangen Amstelveen en D66 willen dat in nieuw mediabeleid voorstellen worden gedaan om een sterke(re) journalistieke basis in Amstelveen te creëren.

Ook willen zij het Mediafonds Amstelveen, dat in 2020 werd ingesteld, continueren. Een motie hiertoe werd gisterenavond (op 14 december 2022) door de gemeenteraad aangenomen. De motie werd mede ingediend door VVD en Goed voor Amstelveen en bovendien gesteund door GroenLinks, de PvdA, SP, CDA en de ChristenUnie. 

Evaluatie mediafonds

In 2020 stelde de Amstelveense gemeenteraad het Mediafonds in. 'Het doel van dit fonds is om goede, onafhankelijke en diepgaande (onderzoeks-)journalistiek in Amstelveen te versterken.  Alle onafhankelijke journalisten en mediabedrijven die dit willen kunnen een aanvraag doen om voor bijvoorbeeld een artikel, videoserie of podcast subsidie te krijgen uit het Mediafonds,' melden bbA en D66 in een gezamenlijk persbericht.

'De inzendingen worden door een groep van externe deskundigen (de Mediaraad) beoordeeld. Dit jaar is dit fonds geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat er behoefte is aan het Mediafonds. Ook blijkt dat er meer moet gebeuren om het bereik en de benutting van het fonds te vergroten. Want nu vinden journalisten de aanvraagprocedure soms ingewikkeld en weten zij niet altijd af van het bestaan van dit fonds.' 

Journalistieke basisinfrastructuur ontbreekt

Uit de evaluatie is verder ook gebleken dat het ontbreekt aan een goede journalistieke basisinfrastructuur in Amstelveen, zo stellen de partijen: 'Dit komt veelal doordat de lokale mediapartijen onvoldoende middelen en capaciteit hebben om een journalistieke waakhondfunctie te vervullen met een onafhankelijke, feitelijke en objectieve blik.'

Raadsleden Ewa Petiet (bbA) en Saloua Chaara (D66) woordvoerders media namens hun partij vinden dat dit 'op orde moet worden gebracht':  'Als de basis niet op orde is, dan lukt geen enkele goedbedoelde ambitie om de lokale journalistiek naar een hoger plan te tillen. Daarom willen wij dat het college van burgemeester en wethouders goed met mediapartijen kijkt naar hoe de basis op orde gebracht kan worden en hoe het bereik van het Mediafonds kan worden vergroot.'

Uitgangspunten nieuw mediabeleid

Om dit voor elkaar te krijgen, dienden Chaara en Petiet gisteren een motie in. 'Deze motie roept op om het bereik van het Mediafonds te vergroten, voor de basissubsidies van gevestigde media uit te gaan van een langerjarige subsidieperiode en om aan de slag te gaan met een sterkere journalistieke basis in Amstelveen,'aldus Petiet en Chaara die het College van B en W  hier snel mee aan de slag te gaan en in het nieuwe mediabeleid concrete voorstellen voor te doen. 


Meer nieuws

112 vandaag 18:26

Bestuurder bestelbus in aanrijding met jongetje op fiets

Amstelveen - In Westwijk is dinsdagavond een bestuurder van een bestelbus (pakketdienst) in aanrijding gekomen met een jongetje op een fiets. Het ongeval vond plaats op de kruising van de Guldenroedelaan en de Burgemeester Wiegelweg.

Algemeen vandaag 11:18

Amstelveen tussen grootste stijgers toeristenbelasting: bijna 50%+

Amstelveen - Toeristen die overnachten in een hotel, betalen dit jaar in Amstelveen € 4,45 toeristenbelasting per nacht. Amstelveen verhoogde deze vorm van belasting met bijna 50 procent en behoort daarmee tot de grootste stijgers van de provincie en het land.

112 vandaag 09:02

Chaos rond rotonde Sportlaan-Beneluxbaan na ongeval tussen auto en fatbike

Amstelveen - Een flinke chaos rond de rotonde van de Beneluxbaan/Sportlaan vanmorgen. Een automobilist kwam op de rotonde in aanrijding met de bestuurder van een fatbike, waarna diverse automobilisten die plaats poogden te maken voor de ambulance zich vastreden in de zachte berm.

Verkeer & Vervoer vandaag 08:48

196 hardrijders op de bon aan Sportlaan in Amstelveen

Amstelveen - Aan de Sportlaan in Amstelveen zijn gisteren (maandag 26 februari 2024) 196 weggebruikers betrapt op te hard rijden. Op de Sportlaan, waar veel scholen liggen en het vaak druk is, is 50 kilometer per uur toegestaan,