Jacqueline Höcker (GvA) en Saloua Chaara (D66)

D66 en GvA vragen aandacht voor verlengde jeugdhulp: 'Zorg niet zomaar stopzetten op 18e levensjaar'

Amstelveen - De fracties van D66 en Goed voor Amstelveen willen dat de zorg voor kinderen en jongeren soepel doorloopt wanneer zij 18 jaar worden. Ook pleiten de fracties voor een sterkere positie van ouders en jongeren bij het beoordelen van de kwaliteit van zorg.

De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om jeugdhulp en ondersteuning te bieden aan kinderen, jongeren en ouders dit nodig hebben. Bijvoorbeeld bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen. Deze verantwoordelijkheid ligt vast in de Jeugdwet. Wanneer jeugdhulp wordt ingezet, stopt dit meestal wanneer jongeren 18 jaar worden. In sommige gevallen kan de jeugdhulp doorlopen tot jongeren maximaal 23 jaar zijn. Dit heet ‘verlengde jeugdhulp’. 

Van jeugd naar volwassenheid

Er is veel onbekendheid over verlengde jeugdhulp. De Amstelveense fracties van D66 en Goed voor Amstelveen horen dat Amstelveners niet altijd weten dat verlengde jeugdhulp een optie is en niet goed weten of en hoe zij deze vorm van jeugdhulp kunnen aanvragen.

Jacqueline Höcker, fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen: 'Naast de onduidelijkheid over verlengde jeugdhulp, horen wij dat zorgaanbieders soms zonder adequaat overleg trajecten beëindigen wanneer jongeren 18 jaar worden en dat ouders en jongeren soms onvoldoende betrokken zijn bij keuzes die zorgaanbieders maken. Hoewel wij weten dat het in het overgrote deel van de gevallen gewoon goed gaat, willen wij hier meer inzicht in. Daarom hebben wij hier vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.'

Zo willen de fracties weten hoe het proces van verlengde jeugdhulp in zijn werk gaat en hoe wordt geborgd dat jongeren na hun 18e levensjaar kunnen blijven rekenen op passende zorg. 

Communicatie en beoordelen

Daarnaast willen D66 en Goed voor Amstelveen aandacht voor de positie van ouders en jongeren. Zo willen zij dat duidelijker met inwoners wordt gecommuniceerd over de optie van verlengde jeugdhulp en willen zij dat ouders en jongeren een grote rol hebben bij het beoordelen van de kwaliteit zorgaanbieders.

Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66 zegt hierover: 'Voor ons is het allerbelangrijkst dat zorg maximaal aansluit bij de persoonlijke situatie van Amstelveners. Want zij weten als geen ander wat nodig is, wat er werkt en wat niet én hoe de kwaliteit van jeugdhulp steeds kan worden verbeterd. Wij vinden dan ook dat ouders/jongeren meer toetssteen moeten zijn bij het beoordelen van de kwaliteit van zorgaanbieders en dat ouders/jongeren een stevige stem moeten hebben in hoe de zorg wordt geleverd. Gelukkig hebben we hier in het coalitieakkoord al goede afspraken over gemaakt. We zien graag dat deze afspraken de komende tijd verder gestalte krijgen.'


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 21:10

Amstelveen van voorheen (408)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 408 een oude ansichtkaart van het Nicolaas Tulp Ziekenhuis (thans Ziekenhuis Amstelland).

Algemeen gisteren 16:55

Sponsorloop Maurits (17) voor Hersenstichting groot succes

Amstelveen, 24 juni 2024 – De door de Amstelveense student Maurits (17) georganiseerde sponsorloop is afgelopen vrijdag een groot succes geworden. Het oorspronkelijke streefbedrag van € 1.800,00 werd ruimschoots overschreden, met een uiteindelijke opbrengst van maar liefst € 6.705,00. Deze opbrengst komt ten goede aan de Hersenstichting, een organisatie die zich inzet voor mensen met hersenaandoeningen.

Algemeen gisteren 09:00

HV Myra en Toplenzen slaan handen ineen: goed zicht de sleutel tot hockeysucces

Amstelveen - Hockeyvereniging Myra en Toplenzen, de internetwinkel van Groenhof Optiek, hebben afgelopen week na drie jaar hun sponsordeal verlengd. Een match made in heaven; goed zicht is immers de sleutel tot hockeysucces. In de snelle wereld van hockey is een scherp zicht niet alleen een voordeel, maar vooral een noodzaak. Met het slogan ‘goed gezien’ is voor Toplenzen het sponsoren van HV Myra een logische keuze.

112 22 jun. 2024 20:36

Politie treft gestolen scooter aan in winkelwagentje

Amstelveen - Vanmiddag omstreeks 17.00 uur is op de Melkweg in Amstelveen een gestolen scooter aangetroffen. Een man zou met een Albert Heijn-karretje met daarin de scooter gelopen hebben en is er vandoor gegaan toen een omstander de politie belde. 

Algemeen 22 jun. 2024 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen 22 jun. 2024 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.