Saloua Chaara (D66 Amstelveen)

D66-raadslid: ‘Er is géén ruimte voor (politiek) getreuzel’

Amstelveen - Het Amstelveense D66-raadslid Saloua Chaara is van mening dat er géén ruimte is voor (politiek) getreuzel als het aankomt op het klimaat(debat). Dat schrijft ze in een column getiteld ‘De klimaattransitie als sociale opgave’.

Het Amstelveense raadslid schrijft dat we deze zomer opnieuw met onze neus op de feiten gedrukt: ‘Het was een zomer vol extreem weer. Er waren overstromingen, bosbranden en hittegolven. Op verschillende plaatsen in de wereld zagen we heel duidelijk: de klimaatcrisis laat niet op zich wachten en komt steeds dichterbij.’

Laatste generatie

Chaara wijst erop dat de afgelopen zomer 1.400 klimaatwetenschappers uit 150 landen de noodklok luidden: ‘Alleen als we de uitstoot van broeikasgassen snel en op grote schaal weten terug te dringen, is het mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken en de grootste rampen voor volgende generaties af te wenden. Sigrid Kaag zei het volgens Chaara goed: “Wij zijn de laatste generatie (politici) die onze manier van leven kunnen beschermen. Het is nu of nooit.” En zo is het. Nu of nooit. Er is géén ruimte voor (politiek) getreuzel,’ aldus Chaara.

Sociale omwenteling

Het D66-raadslid heeft zich in het klimaatdebat het meest verbaasd is hoe smal en versnipperd het klimaatdebat inNederland is. ‘Het gaat vooral over – overigens zeer noodzakelijke- techniek, instrumenten, alternatieve energiebronnen, isolatie én emissies en veel te weinig over wat de klimaattransitie in essentie is: namelijk een sociale omwenteling die de samenleving in haar volle omvang raakt. Willen we in Nederland onze klimaatdoelen halen en serieus verschil maken, dan komen we er – platgezegd- niet met alleen een energieneutraal huis. Nee. We moeten anders leven, anders reizen, anders werken en wezenlijk anders consumeren.’

Werk van maken

Volgens Chaara heeft de klimaattransitie progressieve sociaal liberale politiek nodig, zodat het op rechtvaardige manier plaatsvindt. ‘Op een manier waarop iedereen maximaal vrij is, maar we niemand laten vallen. Laten we hier de komende tijd topprioriteit van maken, ’roept ze op.

De volledige column van Saloua Chaara is te lezen op de website van D66 Amstelveen.


Meer nieuws

Sport vandaag 08:00

Geen voetbal, geen hockey maar honkbal!

Amstelveen - Jongetjes gaan op voetbal. Althans, zo gaat het vaak. Jelmer en Timo maakten beiden een andere keuze; zij gingen op honkbal. Deze sport beoefenen zij nog altijd met ontzettend veel plezier. ‘Slaan, vangen, rennen en gooien; honkbal heeft het allemaal’, vertelt Timo. ‘Dat maakt het zo afwisselend en leuk. Het is misschien niet zo bekend, maar ik kan iedereen uitnodigen het zelf eens te ervaren.’

112 gisteren 19:13

Motorrijder gewond bij ongeval op N201

Regio - Een motorrijder is woensdagavond gewond geraakt bij een ongeval op de provinciale weg N201. De motor kwam in botsing met een graafmachine.

Sport gisteren 16:00

Hockey tweeling met basketbal DNA

Amstelveen - De tweelingzusjes Isa en Norah Goedhart startten op jonge leeftijd met basketbal. Niet zo gek met een oma en tante die uitkwamen voor het Nederlands basketbalteam en ouders in het Noord-Hollands team.’ Hoewel ze beschikken over de ideale lengte voor de basketbalsport, ligt hun hart echter bij hockey. Inmiddels spelen ze al sinds hun 6e met veel plezier bij hockeyclub Pinoké.