De Bajes: Details uit het verleden

In aflevering 1 van ‘100 jaar Bajes Historie’ beschreven we in vogelvlucht de historie van De Bajes. Daarop kwamen diverse leuke reacties binnen van mensen die er vroeger hebben gewerkt, maar ook van inwoners die als jongere heel wat uurtjes in het toenmalige jongerencentrum, waar je ook kon sporten, hebben doorgebracht. Ook oud-ambtenaren meldden zich, die nog goed wisten dat vanaf de jaren 70 de Dienst Huisvesting van de gemeente in het gebouw was gevestigd.

JE MAINTIENDRAI

In deze tweede aflevering kijken we naar twee bijzondere details van De Bajes. De eerste is de prachtige hardstenen gevelplaat die al sinds 1921 boven de hoofdentree van het gebouw

is te zien, met daarop een fraaie versie van het Nederlandse (Rijks)wapen, met daaronder de spreuk ‘Je maintiendrai’, ofwel ‘Ik zal handhaven.’ Dat is sinds 1815 de wapenspreuk van Nederland. De gevelsteen herinnert aan de begintijd van het gebouw, dat oorspronkelijk dienst deed als marechausseekazerne voor de bereden marechaussee.

Genieten van professionele hospitality services en unieke vergaderlocaties

Een tweede leuk detail bevindt zich in De Bajes zelf: bij de ingrijpende renovatie in 2015 werd het achtergebouw van het complex compleet vervangen omdat het in zeer slechte staat verkeerde. In de binnenmuur die het nieuwe en het oude deel van De Bajes scheidt, zijn als knipoog naar het verleden namelijk 4 tralies verwerkt. Het gebouw kende vroeger immers ook een cellencomplex: eerst met 2 cellen en later zelfs 6. Vandaag de dag is De Bajes gelukkig het tegenovergestelde van een gevangenis: een bijzondere plek, waar gasten met alle egards worden ontvangen, gebruik kunnen maken van unieke vergaderlocaties én gebruik kunnen maken van het gerenommeerde (vis)restaurant The WineKitchen at Sea.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:00

Vergroen je tuin in zeven stappen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen helpt inwoners graag om hun tuin groener te maken, vooral door tegels te verwijderen. Maar hoe kan je een versteende tuin het beste groen maken en waar moet je op letten? Daarvoor zijn zeven stappen op een rijtje gezet. De gemeente Amstelveen helpt ook door onder de vlag van het NK Tegelwippen oude tuintegels gratis op te halen, als deze worden vervangen voor groen.

Algemeen gisteren 15:38

Fietspad-primeur aan Handweg Amstelveen: speciale platen beter bestand tegen wortelopdruk

Amstelveen - Het nieuwe fietspad aan de Handweg in Amstelveen ( het deel tussen de Keizer Karelweg en de Museumspoorlijn) wordt uitgerust met speciale prefab elementplaten van beton die gemakkelijk in elkaar schuiven en meebewegen met mogelijke opdrukkende boomwortels. Het gebruik van deze ondergrond is een primeur in Amstelveen.

Algemeen gisteren 15:21

Familiebedrijf Meijers in Top 5 van Nederland

Amstelveen - Senior Accountmanager Robert Smit is al 23 jaar actief in de verzekeringsmakelaardij. Een jaar geleden koos hij voor Meijers in Amstelveen. ‘Met stip op 1 omdat Meijers een echt familiebedrijf is’, vertelt hij enthousiast. ‘Het bedrijf is ook maatschappelijk enorm betrokken en geeft haar werknemers alle ruimte om Oekraïense vluchtelingen te helpen.’

112 24 mei 2022 19:02

Ongeval met deelscooter

Amstelveen - Twee opzittenden van een deelscooter zijn dinsdagavond ten val gekomen in de wijk Bankras-Kostverloren, vermoedelijk na een incident met een grijs busje waarvan de bestuurder is doorgereden.