De Bajes: Details uit het verleden

In aflevering 1 van ‘100 jaar Bajes Historie’ beschreven we in vogelvlucht de historie van De Bajes. Daarop kwamen diverse leuke reacties binnen van mensen die er vroeger hebben gewerkt, maar ook van inwoners die als jongere heel wat uurtjes in het toenmalige jongerencentrum, waar je ook kon sporten, hebben doorgebracht. Ook oud-ambtenaren meldden zich, die nog goed wisten dat vanaf de jaren 70 de Dienst Huisvesting van de gemeente in het gebouw was gevestigd.

JE MAINTIENDRAI

In deze tweede aflevering kijken we naar twee bijzondere details van De Bajes. De eerste is de prachtige hardstenen gevelplaat die al sinds 1921 boven de hoofdentree van het gebouw

is te zien, met daarop een fraaie versie van het Nederlandse (Rijks)wapen, met daaronder de spreuk ‘Je maintiendrai’, ofwel ‘Ik zal handhaven.’ Dat is sinds 1815 de wapenspreuk van Nederland. De gevelsteen herinnert aan de begintijd van het gebouw, dat oorspronkelijk dienst deed als marechausseekazerne voor de bereden marechaussee.

Genieten van professionele hospitality services en unieke vergaderlocaties

Een tweede leuk detail bevindt zich in De Bajes zelf: bij de ingrijpende renovatie in 2015 werd het achtergebouw van het complex compleet vervangen omdat het in zeer slechte staat verkeerde. In de binnenmuur die het nieuwe en het oude deel van De Bajes scheidt, zijn als knipoog naar het verleden namelijk 4 tralies verwerkt. Het gebouw kende vroeger immers ook een cellencomplex: eerst met 2 cellen en later zelfs 6. Vandaag de dag is De Bajes gelukkig het tegenovergestelde van een gevangenis: een bijzondere plek, waar gasten met alle egards worden ontvangen, gebruik kunnen maken van unieke vergaderlocaties én gebruik kunnen maken van het gerenommeerde (vis)restaurant The WineKitchen at Sea.


Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 11:00

Optometrie onder de loep

Amstelveen - Maar liefst 80% van het aantal patiënten met milde oogproblematiek kan worden onderzocht/verholpen door een optometrist. Alleen hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. Zelfs huisartsen zijn soms onbekend met het beroep.