De Bajes: Details uit het verleden

In aflevering 1 van ‘100 jaar Bajes Historie’ beschreven we in vogelvlucht de historie van De Bajes. Daarop kwamen diverse leuke reacties binnen van mensen die er vroeger hebben gewerkt, maar ook van inwoners die als jongere heel wat uurtjes in het toenmalige jongerencentrum, waar je ook kon sporten, hebben doorgebracht. Ook oud-ambtenaren meldden zich, die nog goed wisten dat vanaf de jaren 70 de Dienst Huisvesting van de gemeente in het gebouw was gevestigd.

JE MAINTIENDRAI

In deze tweede aflevering kijken we naar twee bijzondere details van De Bajes. De eerste is de prachtige hardstenen gevelplaat die al sinds 1921 boven de hoofdentree van het gebouw

is te zien, met daarop een fraaie versie van het Nederlandse (Rijks)wapen, met daaronder de spreuk ‘Je maintiendrai’, ofwel ‘Ik zal handhaven.’ Dat is sinds 1815 de wapenspreuk van Nederland. De gevelsteen herinnert aan de begintijd van het gebouw, dat oorspronkelijk dienst deed als marechausseekazerne voor de bereden marechaussee.

Genieten van professionele hospitality services en unieke vergaderlocaties

Een tweede leuk detail bevindt zich in De Bajes zelf: bij de ingrijpende renovatie in 2015 werd het achtergebouw van het complex compleet vervangen omdat het in zeer slechte staat verkeerde. In de binnenmuur die het nieuwe en het oude deel van De Bajes scheidt, zijn als knipoog naar het verleden namelijk 4 tralies verwerkt. Het gebouw kende vroeger immers ook een cellencomplex: eerst met 2 cellen en later zelfs 6. Vandaag de dag is De Bajes gelukkig het tegenovergestelde van een gevangenis: een bijzondere plek, waar gasten met alle egards worden ontvangen, gebruik kunnen maken van unieke vergaderlocaties én gebruik kunnen maken van het gerenommeerde (vis)restaurant The WineKitchen at Sea.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.