Het ondersteunende pijnteam van Ziekenhuis Amstelland. In witte jassen, Brigitte Dyrbye & Jet Koster [Ziekenhuis Amstelland]

De behandeling van chronische pijn

AMSTELVEEN - Brigitte Dyrbye en Jet Koster zijn de nieuwe pijnspecialisten in Ziekenhuis Amstelland. Naast hun werkzaamheden als anesthesioloog, geven zij advies en behandelen zij pijn die niet vanzelf over gaat.

Pijn is meestal het gevolg van weefselbeschadiging en heeft een waarschuwingsfunctie voor het lichaam. Het zenuwstelsel is daarbij de boodschapper en zorgt er voor dat de pijn in de hersenen wordt waargenomen. ‘Dan hebben we het over een ‘normale’ pijn zoals we dat allemaal wel eens ervaren bij een botbreuk, na een operatie of bij kiespijn. Natuurlijk is bij deze voorbeelden de pijnbeleving heel verschillend’, legt Dyrbye uit. ‘Maar, wanneer het zenuwstelstel zélf wordt aangetast spreken we van een zenuwpijn of neuropathische pijn. Deze pijn kan langdurig aanhouden en gaat niet zomaar over. Om te voorkomen dat hij chronisch wordt, is het heel belangrijk er iets aan te doen. Neuropatische pijn wordt vaak als brandend, stekend of schietend omschreven. Het voelt anders dan we gewend zijn.’ 
 
Route  
Pijnspecialisten Dyrbye en Koster volgden een bijna gelijke route tot pijnspecialist. Beiden studeerden geneeskunde en specialiseerden zich tot anesthesioloog. Daarna volgden zij gespecialiseerde opleidingen tot pijnspecialist in AMC en Diakonessenhuis in Utrecht-Zeist. Koster werkte daarna als pijnspecialist in het OLVG en Dyrbye werkte meerdere jaren bij een gespecialiseerde focuskliniek voor pijnbestrijding. ‘Wat voor mij het werken in Ziekenhuis Amstelland zo bijzonder maakt, is dat ik in het voormalige ‘Tulp’ ziekenhuis ben geboren!’, vertelt Dyrbye enthousiast. 

Pijnen 
‘Bekende centrale oorzaken van neuropathische pijn zijn multiple sclerose (MS) of een herseninfarct (CVA). De pijn kan ook in een aftakking van de zenuw naar een arm of been zitten. Daarvan is een bekend voorbeeld het carpaal tunnel syndroom, waarbij je een pijnlijke en tintelende hand hebt als gevolg van een beknelde zenuw in de pols’, legt Dyrbye uit. ‘Pijn kan sterk invaliderend zijn en invloed hebben op het functioneren thuis en op het werk. Het vaststellen door de arts of er sprake is van neuropathische pijn, gebeurt in eerste instantie op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Bij verdenking op zenuwschade kan aanvullend onderzoek worden verricht. Voor het opsporen van centrale oorzaken als een herseninfarct of MS zal gekozen worden voor een MRI scan. Voor oorzaken in een aftakking van de zenuw is een spier- zenuwonderzoek (EMG) het onderzoek van eerste keus. Een polyneuropathie bijvoorbeeld bij diabetes kan door middel van het EMG worden aangetoond. Polyneuropathie betreft meerdere zenuwen.’ 

Behandelingsmogelijkheden 
Het is belangrijk dat zowel de onderliggende aandoening, als deze wordt gevonden, en de symptomen worden behandeld. Dit gebeurt in Ziekenhuis Amstelland in een multidisciplinair team. 

‘Neuropatische pijn reageert niet goed genoeg op gewone pijnstillers zoals paracetamol en diclofenac. Sommige morfine-achtige medicatie kan goede resultaten geven, maar pijn reageert beter op middelen die het pijnsignaal wat rustiger maken. Deze zorgen er voor dat de hersenen de pijnprikkel veranderen. Dan hebben we het over medicatie of de toepassing van TENS, een apparaatje dat elektrische stroompjes door de huid geeft. Maar ook de Qutenza pleister geeft goede resultaten bij neuropathische pijn waarbij de kleine oppervlakkige zenuwen zijn aangedaan. Bij sommige zenuwen treedt er verlichting op door een injectie met een pijnstiller in combinatie met een ontstekingsremmer vlakbij de zenuw. Eventueel in combinatie met een gepulseerde radiofrequente behandeling van de zenuw (PRF).’


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.