'De hond is geen melkkoe, afschaffen die hondenbelasting'

'De hond is geen melkkoe, afschaffen die hondenbelasting' Foto: AmstelveenZ

Amstelveen – De Socialistische Partij Amstelveen heeft gisterenavond in de gemeenteraadsvergadering bijval gekregen voor de wens om de hondenbelasting in Amstelveen af te schaffen.

SP-fractiewoordvoerder Patrick Adriaans gaf in een krachtig betoog aan de belasting oneerlijk te vinden, mede omdat er ook geen kattenbelasting is. ‘Waarom niet? Omdat het simpelweg niet hoort.’

Ook geen kinderbelasting

De partij vindt het bijvoorbeeld vreemd als hondenbelasting wordt besteed aan faciliteiten voor honden, want er wordt immers ook geen belasting doorgerekend aan fietsers om fietspaden te financieren, of kinderbelasting om kinderspeelplaatsen aan te leggen.

Maatschappelijk nut

De partij vindt daarnaast dat honden een maatschappelijk nut hebben, in bijvoorbeeld de strijd tegen eenzaamheid (met name onder ouderen) of in het kader van veiligheid.

Geen melkkoe

De partij diende de motie ‘de hond is geen melkkoe’ gezamenlijk in met onder andere AVA, bbA, VVD en CU. De SP is voor een verantwoorde afschaffing en zou ook kunnen leven met een verlaging van de belasting als daarmee financiële problemen bij de gemeente worden voorkomen.

Aan de slag

Het college van B en W heeft aangegeven aan de slag te gaan met de motie. Na de zomer zal meer duidelijk worden over een mogelijke afschaffing.


Reacties