De ideale hardloopbrandstof voor de AmstelveenZ Lentemarathon

AMSTELVEEN – ‘Alcohol vlak na de marathon voelt bijna als griep voor het lichaam,’ zo schrijft Kirsten Batavier van het Amstelveense paramedisch gezondheidscentrum Salvedo Health Clinic.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Optimaal gehydrateerd en voldoende energie hebben zijn daarom belangrijk. Optimaal gehydrateerd betekent niet dat u 2 liter vocht moet drinken voordat de marathon überhaupt gestart is. Het betekent wel: genoeg vocht gedronken hebben, zodat de urine zo licht mogelijk van kleur is. Voldoende energie betekent een goede maaltijd van te voren nuttigen, één waarbij u geen last krijgt van de maag: eet niet te vet (gebakken ei met spek) en niet te veel. Het is daarnaast verstandig om 2-3 uur voordat de wedstrijd van start gaat geen grote maaltijden meer te eten. Iets kleins (banaan, kleine krentenbol, sportreep) kunt u tot een half uur van te voren zeker nog eten.

Klaar voor de start…
Drink tijdens de marathon het liefst elk half uur minimaal een kwart bidon of een bekertje water. Eet daarnaast ongeveer elk uur iets kleins wat gemakkelijk te eten is tijdens het hardlopen. Denk aan een paar dextro-tabletten, een plakje ontbijtkoek. Lukt het eten tijdens het hardlopen niet? Zorg dan in ieder geval voor voldoende drinken. Drink in plaats van water een sportdrank, limonade of bijvoorbeeld verdunde appelsap. Op die manier krijgt dorst geen kans en komt er toch energie binnen. Zorg er wel voor dat de hoeveelheid koolhydraten in de sportdrank tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 ml sportdrank ligt (zie het etiket!). Daarboven of daaronder heeft het lichaam moeite met de vertering van de sportdrank. Oftewel, buikpijn of misselijk liggen op de loer.


Finish
Biertje?! Het zou u netjes staan als u daar in eerste instantie “nee dank u” op antwoord. Alcohol vlak na de marathon voelt bijna als griep voor het lichaam. Drink liever eerst water of een frisje. Eet daarbij eerst gezonde herstelvoeding, zoals fruit, brood, soep of een sportreep. Een gezonde maaltijd na de marathon zou nog beter zijn. Geniet daarna van de feestsfeer, als u hier de energie nog voor heeft natuurlijk. Één biertje en een lekker hapje zijn ná de gezonde herstelvoeding prima mogelijk.


Kirsten-Batavier-825x510

Kirsten Batavier, Msc. werkt als (sport)diëtist bij Salvedo Health Clinic





Informatie
Salvedo Health Clinic | Maalderij 38 (gratis parkeren) | Amstelveen | Telefoon: 020 700 93 43 | www.salvedo.nl | info@salvedo.nl
Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.13. Juli-Augustus – 2016


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.