Wilfred Mooij
Advertorial Columns

'Duurder uit met een goedkope zorgverzekering?’

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen.

Duurder uit met een goedkope zorgverzekering? Ja. Zeker met een zorgverzekering is dat heel goed mogelijk. Pas na afloop van het kalenderjaar weet je wat je beste zorgverzekering had moeten zijn.

Als je het hele jaar geen zorgkosten hebt gemaakt had je beter een vrijwillig eigen risico van 500 euro kunnen nemen waarmee je ongeveer 250 euro premiekorting kreeg.

Maar het kan in de getallen lopen als je een natura- of een budgetpolis had en toch naar een niet gecontracteerde zorgverlener ging. De zorgverzekeraar hoeft dan slechts 75% van het ‘marktconforme’ tarief aan je te vergoeden. Maar, en daar komt ‘ie, dat marktconforme tarief is het tarief dat de verzekeraar zelf heeft afgesproken met de zorgverleners. Dat uitgeknepen tarief kan zomaar de helft zijn van de nota die de door jou gekozen arts verstuurt. En juist als je ziek bent wil je de beste dokter, toch?

In 2018 moesten 25.000 patiënten van het failliete MC Slotervaart ziekenhuis naar een ander ziekenhuis om hun behandeling daar voort te zetten. In dat andere ziekenhuis wordt dan een nieuw behandelplan geopend (DBC). Ik gaf toen een voorbeeld van een patiënt met huidkanker waarbij de huisverzekeraar Zilveren Kruis van het Slotervaart ziekenhuis ongeveer 5.000 euro vergoedde, maar het niet gecontracteerde VU ziekenhuis ongeveer 12.000 euro rekende. Volgens de regeltjes had deze patiënt slechts recht op een vergoeding van 75 % van 5.000 euro (is 3.750 euro) terwijl er een rekening van 12.000 op de mat zou vallen.

Hopelijk heeft het Zilveren Kruis bij deze calamiteit de patiënten coulant behandeld, want anders kunnen er schrijnende situaties ontstaan (mail mij maar op wilfred.mooij@geijselkroon.nl). Een (wel wat duurdere) vrije keuze oftewel restitutie zorgverzekering had dit kunnen voorkomen, omdat dan ook niet gecontracteerde zorg zou zijn vergoed.

Wilfred Mooij


Meer nieuws

112 vandaag 19:51

Overval op supermarkt Lindenlaan Amstelveen

Amstelveen - Aan de Lindenlaan in Amstelveen Zuid is maandagavond even voor 19.30 uur een supermarkt overvallen. Daarbij is gedreigd met een wapen; een onbekend geldbedrag is buitgemaakt.

Politiek vandaag 10:07

Burgerbelangen Amstelveen: biedt RTVA reële kans, pak uitgestoken hand aan

Amstelveen – Nu de lokale omroep RTVA tot 2024 de uitzendlicentie heeft gekregen van het Commissariaat voor de Media, vindt de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dat de gemeente er voor moet zorgen dat RTVA op basis van een reëel subsidiebedrag haar werkzaamheden kan hervatten en dat de hand die de omroep nu heeft uitgestoken aangepakt moet worden.