Wilfred Mooij

'Duurder uit met een goedkope zorgverzekering?’

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen.

Duurder uit met een goedkope zorgverzekering? Ja. Zeker met een zorgverzekering is dat heel goed mogelijk. Pas na afloop van het kalenderjaar weet je wat je beste zorgverzekering had moeten zijn.

Als je het hele jaar geen zorgkosten hebt gemaakt had je beter een vrijwillig eigen risico van 500 euro kunnen nemen waarmee je ongeveer 250 euro premiekorting kreeg.

Maar het kan in de getallen lopen als je een natura- of een budgetpolis had en toch naar een niet gecontracteerde zorgverlener ging. De zorgverzekeraar hoeft dan slechts 75% van het ‘marktconforme’ tarief aan je te vergoeden. Maar, en daar komt ‘ie, dat marktconforme tarief is het tarief dat de verzekeraar zelf heeft afgesproken met de zorgverleners. Dat uitgeknepen tarief kan zomaar de helft zijn van de nota die de door jou gekozen arts verstuurt. En juist als je ziek bent wil je de beste dokter, toch?

In 2018 moesten 25.000 patiënten van het failliete MC Slotervaart ziekenhuis naar een ander ziekenhuis om hun behandeling daar voort te zetten. In dat andere ziekenhuis wordt dan een nieuw behandelplan geopend (DBC). Ik gaf toen een voorbeeld van een patiënt met huidkanker waarbij de huisverzekeraar Zilveren Kruis van het Slotervaart ziekenhuis ongeveer 5.000 euro vergoedde, maar het niet gecontracteerde VU ziekenhuis ongeveer 12.000 euro rekende. Volgens de regeltjes had deze patiënt slechts recht op een vergoeding van 75 % van 5.000 euro (is 3.750 euro) terwijl er een rekening van 12.000 op de mat zou vallen.

Hopelijk heeft het Zilveren Kruis bij deze calamiteit de patiënten coulant behandeld, want anders kunnen er schrijnende situaties ontstaan (mail mij maar op wilfred.mooij@geijselkroon.nl). Een (wel wat duurdere) vrije keuze oftewel restitutie zorgverzekering had dit kunnen voorkomen, omdat dan ook niet gecontracteerde zorg zou zijn vergoed.

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Horeca gisteren 17:58

'Terrasje pakken'; Amstelveen geniet

Amstelveen - De heropening van de Amstelveense horeca-terrassen is vanmiddag uitstekend verlopen: vrijwel iedereen hield zich keurig aan de regels en veel mensen genoten ervan om weer een terrasje te kunnen pakken.

Algemeen gisteren 08:24

Man dumpt afval naast container en scheldt BOA's de huid vol

Amstelveen - Een inwoner die op Eerste Pinksterdag werd getraceerd nadat hij afval naast een ondergrondse container had gezet, heeft handhavers de huid volgescholden. Wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) overweegt vervolgstappen tegen de agressieve bewoner.

Amstelveen van voorheen 31 mei 2020 21:00

Amstelveen van voorheen (197)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 197 een oude foto van de vroegere Middeldorpstraat (destijds Middendorpstraat), waarvan de huizen binnenkort gesloopt gaan worden voor de verbreding van de A9.

Algemeen 31 mei 2020 20:03

Fraaie legpuzzel Urbanuskerk uitgedeeld aan duizend ouderen

Amstelveen - Speciaal voor ouderen verstrekken de ouderenverenigingen KBO Bovenkerk-Aalsmeer en KBO Amstelveen/Ouderkerk (samen met het Bewonersplatform Bovenkerk) de komende periode duizend legpuzzels met een afbeelding van de Urbanuskerk. 

Algemeen 31 mei 2020 17:58

Handhaving Amstelveen op scherp: 'Morgen wordt een spannende dag'

Amstelveen - De gemeentelijke dienst Handhaving kijkt met gezonde spanning uit naar morgen (1 juni) als ook in Amstelveen de horeca weer open mag. De handhavers staan op scherp en houden morgen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.