Wilfred Mooij
Advertorial Columns

'Duurder uit met een goedkope zorgverzekering?’

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen.

Duurder uit met een goedkope zorgverzekering? Ja. Zeker met een zorgverzekering is dat heel goed mogelijk. Pas na afloop van het kalenderjaar weet je wat je beste zorgverzekering had moeten zijn.

Als je het hele jaar geen zorgkosten hebt gemaakt had je beter een vrijwillig eigen risico van 500 euro kunnen nemen waarmee je ongeveer 250 euro premiekorting kreeg.

Maar het kan in de getallen lopen als je een natura- of een budgetpolis had en toch naar een niet gecontracteerde zorgverlener ging. De zorgverzekeraar hoeft dan slechts 75% van het ‘marktconforme’ tarief aan je te vergoeden. Maar, en daar komt ‘ie, dat marktconforme tarief is het tarief dat de verzekeraar zelf heeft afgesproken met de zorgverleners. Dat uitgeknepen tarief kan zomaar de helft zijn van de nota die de door jou gekozen arts verstuurt. En juist als je ziek bent wil je de beste dokter, toch?

In 2018 moesten 25.000 patiënten van het failliete MC Slotervaart ziekenhuis naar een ander ziekenhuis om hun behandeling daar voort te zetten. In dat andere ziekenhuis wordt dan een nieuw behandelplan geopend (DBC). Ik gaf toen een voorbeeld van een patiënt met huidkanker waarbij de huisverzekeraar Zilveren Kruis van het Slotervaart ziekenhuis ongeveer 5.000 euro vergoedde, maar het niet gecontracteerde VU ziekenhuis ongeveer 12.000 euro rekende. Volgens de regeltjes had deze patiënt slechts recht op een vergoeding van 75 % van 5.000 euro (is 3.750 euro) terwijl er een rekening van 12.000 op de mat zou vallen.

Hopelijk heeft het Zilveren Kruis bij deze calamiteit de patiënten coulant behandeld, want anders kunnen er schrijnende situaties ontstaan (mail mij maar op wilfred.mooij@geijselkroon.nl). Een (wel wat duurdere) vrije keuze oftewel restitutie zorgverzekering had dit kunnen voorkomen, omdat dan ook niet gecontracteerde zorg zou zijn vergoed.

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.