AmstelveenZ

Eigen Haard: 'Geen zicht op nieuwbouw sociale woningen, dus ook geen verkoop'

Amstelveen - In reactie op een plan uit de Amstelveense politiek om sociale huurwoningen van Eigen Haard  te verkopen aan zittende huurders - om vervolgens voor elke verkochte woning een nieuwe sociale huurwoning bij te bouwen - stelt Woningcorproartie Eigen Haard dat er helemaal geen zicht is op nieuwbouw van sociale woningen in Amstelveen.

D66, VVD, AVA en CDA maakten gisterenavond laat wereldkundig dat zij Amstelveense huurders de kans willen bieden om bezit op te bouwen door bestaande sociale huurwoningen aan hen te verkopen. Voor elke verkochte woning mag Eigen Haard  dan een nieuwe sociale woning terugbouwen. 

Geen zicht

Een woordvoerder van Eigen Haard stelt in reactie op dat nieuwsbericht dat de woningcorporatie al eerder met gemeente Amstelveen en de bewonersraad Amstelveen heeft afgesproken dat zij woningen verkopen - als Eigen Haard een gelijk aantal nieuwe woningen kan bijbouwen in Amstelveen. 'Dus als we 10 nieuwe sociale huurwoningen kunnen bijbouwen, verkopen wij er 10. Op die nieuwbouw is op dit moment geen zicht. Dat betekent dus dat wij geen woningen te koop aanbieden in Amstelveen' legt Eigen Haard uit.

Volgens Eigen Haard zou verkoop van sociale woningen zonder dat er zicht is op nieuwbouw de problematiek op de woningmarkt alleen maar verergeren. 'De bewonersraad en Eigen Haard willen in Amstelveen het aantal betaalbare huurwoningen op peil houden omdat anders de wachttijd voor woningzoekenden nog verder oploopt', aldus Eigen Haard.

De vier partijen wezen Eigen Haard erop dat sociale huurwoningen van Eigen Haard in Amsterdam Nieuw-West wel te koop worden aangeboden aan huurders, maar dat Amstelveense huurders die jarenlang huur hebben betaald deze mogelijkheid tot op heden niet krijgen. Dat komt volgens Eigen Haard dus vooral omdat er geen zicht is op nieuwbouw van sociale huurwoningen.

Beperkt

Ook meldt Eigen Haard dat huurders in Amsterdam in zeer beperkte mate gebruik maken van het aanbod om te kopen. 'Wij verkopen ongeveer 50 woningen per jaar in buurten waar het aandeel sociale huurwoningen heel hoog is. Dat zijn buurten in Amsterdam Nieuw-West, Zuidoost en Noord. Een bijkomend probleem is dat veel scheefwoners in sociale huurwongen vaak al op leeftijd zijn en geen behoefte meer hebben om nog te kopen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.