[Archief: AmstelveenZ]

Einde dreigt voor Sinterklaasintocht Amstelveen

AMSTELVEEN – Er dreigt een einde te komen aan het grootste kinderfeest van Amstelveen: het lokale sinterklaascomité heeft besloten de handen van de Amstelveense Sinterklaasintocht af te trekken, door de steeds terugkerende pietendiscussie en de strenge vergunningsvoorwaarden rond het evenement.

Kleurenpieten
Het is geen geheim dat het lokale Sinterklaascomité strikt voorstander is van een traditionele intocht met Zwarte Pieten, terwijl de gemeente meer kleurenpieten in de intocht wil zien. Maar ook vergunning-technisch is de organisatie van de intocht een steeds zwaardere opgave voor het vrijwillige comité, mede door steeds strenger wordende veiligheidsvoorschriften.

Vertrouwen weg
Tijdens recentelijk overleg tussen gemeente en het comité, over de kleur van de pieten en de vergunning- en veiligheidsvoorschriften, wisten de partijen niet nader tot elkaar te komen. Het comité heeft daarop schriftelijk aan het gemeentebestuur aangegeven geen intocht meer te organiseren, omdat het geen vertrouwen heeft dat 'ontstane problemen' worden opgelost.

Reactie gemeentebestuur
Het college van B en W zoekt naar een oplossing en wil de intocht doorgang laten vinden, zo laat het vandaag in brief aan de gemeenteraad weten: 'We gaan de komende periode in overleg met organisaties om te zorgen dat het Sinterklaasfeest gewoon doorgaat voor alle kinderen in Amstelveen.'

'Zwarte piet moet niet weg'
Het gemeentebestuur vindt het van belang dat iedereen zich erkend en welkom voelt bij de intocht en zegt de traditie ook te willen behouden. 'Nadrukkelijk hebben wij aangegeven dat Zwarte Piet niet weg moet, maar vergezeld zou kunnen worden door veeg- dan wel gekleurde pieten. Zo blijft het een kinderfeest voor iedereen.'

Rekening houden met
Het college heeft het Sinterklaascomité 'gevraagd rekening te houden met mensen die ook graag andere pieten wilden zien, zoals ook in veel andere gemeenten gebeurt'. Het gemeentenbestuur betreurt het dat er geen overeenstemmimng is bereikt met het comité, maar is het comité ook dankbaar voor de inzet en organisatie de afgelopen jaren. 

Voorstellingen
Het lokale Sinterklaascomité, dat al tientallen jaren op vrijwillige basis de intocht organiseert, zou op 18 november (de dag dat de intocht was gepland) nog wel zoals ieder jaar voorstellingen willen geven in het gebouw van de Schouwburg en Muziek- en Dansschool aan het Stadsplein, waarbij kinderen Sinterklaas kunnen ontmoeten en een optreden van de geliefde clown Hoky Poky kunnen zien. Ook wil het comité actief blijven voor sociale en maatschappelijke instellingen in Amstelveen.

Duizenden
De Amstelveense Sinterklaasintocht heeft traditiegetrouw een van de grootste pietenstoeten in de regio. Vorig jaar telde de stoet zo’n 150 Zwarte Pieten. Jaarlijks staan er duizenden mensen langs de route.

LEES OOK: SINTINTOCHT GAAT DOOR MET GEKLEURDE EN ZWARTE PIETEN.

 

 

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.