Openbaar Ministerie

Eis van twaalf jaar na moord in Amstelveen

Amstelveen - Een 45-jarige in Duitsland geboren man heeft bekend dat hij zijn destijds 50-jarige vriendin heeft gewurgd in haar woning in Amstelveen. Het Openbaar  Ministerie heeft vanmiddag een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist tegen de verdachte.

Het 50-jarige Poolse slachtoffer werd volgens een bericht op de website van het Openbaar Ministerie in de avond van 19 september 2017 door huisgenoten naast haar bed gevonden in een woning aan de Prunuslaan in Amstelveen. De gewaarschuwde schouwarts dacht dat de Poolse vrouw al 24 tot 36 uur dood was.

Geweld

Hij zag geen duidelijke sporen van geweld op het lichaam, maar heeft wel twijfels omdat de vrouw in een onnatuurlijke houding met een bloedneus naast haar bed op de grond lag. Het OM gelaste op grond van het verslag van de schouwarts een sectie. Hieruit bleek dat de vrouw was gewurgd en gestikt en door geweld om het leven was gebracht.

De politie deed uitgebreid onderzoek naar de feiten en omstandigheden voor, tijdens en na het overlijden van het slachtoffer. Getuigen in Nederland, Polen en Duitsland  werden gehoord, buurtonderzoek werd gedaan en het werkschema van het slachtoffer, die als schoonmaakster werkte bij mensen thuis, werd in kaart gebracht.

Alibi

Uit dat onderzoek bleek onder meer dat de vrouw één dag voordat ze werd gevonden in de middag niet op haar werkafspraak was verschenen. Ook op dinsdag 19 september 2017 verscheen zij niet op haar schoonmaakafspraak.

De huurders en huisgenoten van het slachtoffer hadden een alibi en daarom richtte het onderzoek zich op de 45-jarige vriend van het slachtoffer die bij haar in de woning verbleef.  Omdat de verdachte volgens een getuige naar Polen was vertrokken, heeft het OM een Europees arrestatiebevel (EAB) uitgevaardigd. Op grond hiervan hielden de Poolse autoriteiten hem aan en werd hij in november 2017 aan Nederland overgeleverd.

Spelletje

De politie heeft de 45-jarige man verschillende keren verhoord. Hij heeft aangegeven dat hij zijn vriendin had omarmd, verwurgd en tegen zich aan had gedrukt. In zijn eerste verhoor vertelde hij dat de vrouw ‘door een stommiteit stopte met ademen, door een spelletje’. Later verklaarde hij dat hij zijn vriendin had gewurgd omdat hij haar uit haar lijden wilde verlossen omdat ze verdriet had om haar moeder.

De officier van justitie vindt dat de rechtbank de 45-jarige man voor doodslag moet veroordelen tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. “Uit niets blijkt dat er in deze zaak sprake was van een ongeval. Of een ongelukje. Verdachte heeft een bewuste keuze gemaakt. Hij heeft niet de politie gebeld en niemand gewaarschuwd”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.