Davey Photography, Davey Baas

Gedenksteen voor neergeschoten hoofdagent Gabrielle Cevat (28): 'Ze wordt nog steeds gemist'

Amstelveen - Aan de Piet de Winterlaan in Amstelveen is vandaag, 9 juli 2021, een gedenksteen onthuld ter herinnering aan agente Gabrielle Cevat die op 9 juli 2008 op deze plek werd neergeschoten en overleed. Ze was 28 jaar. 

Bij de onthulling van de gedenktegel waren naast Gabrielles familie en een aantal collega’s van de politie, burgemeester Tjapko Poppens, wethouder Herbert Raat, politiechef Frank Paauw en teamchef Eric Aldewereld (basisteam Amstelveen) aanwezig. 

Op 9 juli werd in de Piet de Winterlaan een gedenksteen onthuld ter herinnering aan agente Gabrielle Cevat die op 9 juli 2008 op deze plek werd neergeschoten..jpg

Op de tegel staat: 'Hier kwam op 28-jarige om het leven voor onze veiligheid hoofdagent van politie Gabrielle Cevat - 9-7-2008'.

Nog steeds gemist

Voorafgaand aan de onthulling vond een korte plechtigheid plaats. Burgemeester Tjapko Poppens zei dat de tragische dood van de jonge agente de samenleving diep heeft geraakt en dat geweld tegen politiemensen zoals Gabrielle nooit te rechtvaardigen is. Politiechef Frank Paauw benadrukte dat de dood van Gabrielle Cevat diepe indruk heeft gemaakt op de collega’s en dat zij nog steeds wordt gemist.

28 jaar

Gabrielle Cevat woonde en werkte in Amstelveen. Zij was onderweg naar haar werk op het politiebureau in Amstelveen-Noord, toen zij een automobilist zag met uitzonderlijk rijgedrag. Zij volgde hem en toen hij stopte, sprak zij hem aan. De man schoot haar vrijwel onmiddellijk door haar hoofd. Kort daarop overleed zij aan haar verwondingen in het ziekenhuis. Gabrielle Cevat werd 28 jaar.

gedenksteen_gabriellecevat_2021_dpdb.jpg
Foto: Davey Photography, Davey Baas

Straatnaam

In 2016 maakte de gemeente bekend dat Gabrielle Cevat wordt geëerd met een eigen straatnaam in Amstelveen. Na een oproep aan Amstelveners om mensen, die veel voor de Amstelveense samenleving hebben betekend, voor te dragen voor een straatnaam, werd haar naam veelvuldig genoemd. De straat komt in de nog te bouwen wijk de Scheg.

gedenktegeldprf.jpg
Foto: Davey Photography, Rob Franken


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.