Cafe De Manen

Gemeente grijpt hard in bij Café De Manen en trekt vergunningen in

Amstelveen - Gemeente Amstelveen grijpt hard in bij café De Manen in Bovenkerk dat in verbouwing is en middels een houten noodgebouw nog iets van omzet probeert binnen te halen.

De huidige exploitatievergunning, alsmede de drank én horecavergunning, inclusief de terrasvergunning van het Bovenkerkse café worden door de gemeente ingetrokken omdat deze niet (meer) in orde zijn. Dat meldt het College van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Houten bijgebouw

De gemeente blijkt naar aanleiding van diverse meldingen afgelopen april een controle te hebben uitgevoerd bij het café, waarbij bleek dat het café ‘zonder vergunning een bouwwerk had bijgebouwd en een nieuw terras had ingericht waar zonder de benodigde vergunningen alcohol wordt geschonken.’

Bij de controle kwam volgens de gemeente ook aan het licht dat een deel van het nieuwe gebouw en terras op grond van de gemeente staat. ‘Op die grond staan beeldbepalende bomen die bedreigd worden, omdat ze in het terras zijn gemetseld. Al langer loopt een vergunningtraject met de gemeente,’ aldus het College, dat stelt dat dat de exploitant nalaat om de situatie op orde te krijgen.

Op orde

De gemeente meldt al langere tijd met de exploitant in gesprek te zijn. De Manen sloot de deuren voor een verbouwing van het pand, toen enkele maanden daarna de coronacrisis uitbrak. Sindsdien verkeert de situatie rond het café in een impasse.

De gemeente spreekt van een complexe, langlopende zaak, waarin de aangevraagde vergunningen voor het café op grond van de Bibobtoets nog niet zijn verleend. Om diezelfde reden werd de vergunningaanvraag voor de verbouwing van het huidige pand (waarvan het dak al werd gesloopt) geweigerd. In mei werd reeds een bouwstop opgelegd.

Zware slag

De exploitant van het Bovenkerkse café, Irene Isselmann is geschrokken en kreeg het nieuws van het intrekken van de huidige vergunningen vanmorgen te horen. Dat was een zware slag, zeker net nu het café via het houten noodgebouw weer een beetje op gang is gekomen. Ze had eerder al de wens uitgesproken om de huidige vergunningen te actualiseren.

Ze erkent dat het houten noodgebouw deels op gemeentegrond staat, door een misverstand met de aannemer. ‘Dat valt op te lossen,’ zegt ze emotioneel. Ze hoopt dat ze met de gemeente tot een oplossing kan komen en dat ze in ieder geval open kan blijven in afwachting van benodigde nieuwe vergunningen. Ze geeft aan morgen een gesprek te hebben met de gemeente.

'Regels gelden voor iedereen'

Het College onderkent in de brief dat Café De Manen een belangrijke functie voor de wijk heeft. ’Maar voor Café De Manen gelden dezelfde regels als voor alle andere (horeca)gelegenheden in Amstelveen’, zegt het College in de brief.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.