Pixabay.com

Gemeenteraad akkoord met bekostiging tweede omroep in Amstelveen

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen is gisterenavond akkoord gegaan met de bekostiging van een tweede lokale omroep in Amstelveen, naast licentiehouder RTVA. 

Het nieuwe media-initiatief AAN krijgt net als RTVA een subsidie van circa 60.000 euro. De beslissing voor de bekostiging van een tweede omroep komt na een ellenlange periode van touwtrekken en discussieren over de lokale omroep: 'Een soap', zo stelde Bert de Pijper van de ChristenUnie, die net als GroenLinks,  SP en Burgerbelangen Amstelveen tegen het voorstel stemde.

Maar met de steun van Actief Voor Amstelveen, Lijst Hocker en het CDA was er toch nog een aardige meerderheid voor het coalitieplan van VVD, D66, PvdA om een tweede Amstelveense omroep te subsidieren.

Om in de toekomst te voorkomen dat de gemeenteraad opnieuw in jarenlange omroepdiscussies belandt wordt onderzocht of er een onfhankelijke Adviesraad Lokale Media in het leven kan worden geroepen die daar over kan beslissen. Een motie daartoe van Actief voor Amstelveen kreeg een meerderheid in de gemeenteraad.

Een motie van Burgerbelangen Amstelveen om de omroepen AAN en RTVA te laten samenwerken met inzet van een mediator haalde het niet. Wethouder Ellermeijer (VVD) sloot overigens niet uit dat RTVA en AAN in de toekomst toch tot een nadere samenwerking kunnen komen. 'Geef ze die kans,' aldus Ellermeijer. 

Ellermeijer stelde dat AAN aan alle door de gemeenteraad opgestelde criteria voor bekostiging voldoet, onder meer door een door de gemeente uiterste belangrijk gevonden samenwerking met de regionale grootmacht NH Nieuws, maar dat het AAN alleen aan de uitzendlicentie ontbreekt: die kreeg RTVA namelijk toebedeeld tot 2024.

De wethouder noemde het aanvullend een karikatuur dat iedereen in rijen voor de deur van het gemeentehuis opgesteld kan gaan staan om even 60.000 euro omroepsubsidie op te halen. Deze week klopte een derde lokale omroep in Amstelveen aan de deur onder de noemer Amstelveen Centraal: met min of meer dezelfde plannen als AAN en RTVA.


Meer nieuws

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.