Pixabay.com

Gemeenteraad akkoord met bekostiging tweede omroep in Amstelveen

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen is gisterenavond akkoord gegaan met de bekostiging van een tweede lokale omroep in Amstelveen, naast licentiehouder RTVA. 

Het nieuwe media-initiatief AAN krijgt net als RTVA een subsidie van circa 60.000 euro. De beslissing voor de bekostiging van een tweede omroep komt na een ellenlange periode van touwtrekken en discussieren over de lokale omroep: 'Een soap', zo stelde Bert de Pijper van de ChristenUnie, die net als GroenLinks,  SP en Burgerbelangen Amstelveen tegen het voorstel stemde.

Maar met de steun van Actief Voor Amstelveen, Lijst Hocker en het CDA was er toch nog een aardige meerderheid voor het coalitieplan van VVD, D66, PvdA om een tweede Amstelveense omroep te subsidieren.

Om in de toekomst te voorkomen dat de gemeenteraad opnieuw in jarenlange omroepdiscussies belandt wordt onderzocht of er een onfhankelijke Adviesraad Lokale Media in het leven kan worden geroepen die daar over kan beslissen. Een motie daartoe van Actief voor Amstelveen kreeg een meerderheid in de gemeenteraad.

Een motie van Burgerbelangen Amstelveen om de omroepen AAN en RTVA te laten samenwerken met inzet van een mediator haalde het niet. Wethouder Ellermeijer (VVD) sloot overigens niet uit dat RTVA en AAN in de toekomst toch tot een nadere samenwerking kunnen komen. 'Geef ze die kans,' aldus Ellermeijer. 

Ellermeijer stelde dat AAN aan alle door de gemeenteraad opgestelde criteria voor bekostiging voldoet, onder meer door een door de gemeente uiterste belangrijk gevonden samenwerking met de regionale grootmacht NH Nieuws, maar dat het AAN alleen aan de uitzendlicentie ontbreekt: die kreeg RTVA namelijk toebedeeld tot 2024.

De wethouder noemde het aanvullend een karikatuur dat iedereen in rijen voor de deur van het gemeentehuis opgesteld kan gaan staan om even 60.000 euro omroepsubsidie op te halen. Deze week klopte een derde lokale omroep in Amstelveen aan de deur onder de noemer Amstelveen Centraal: met min of meer dezelfde plannen als AAN en RTVA.


Meer nieuws

Politiek gisteren 10:49

Politiek Plein Amstelveen: op naar de gemeenteraadsverkiezingen (1)

Amstelveen – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 worden lokale media in toenemende mate bestookt met politieke persberichten.  Om een beetje overzicht te creëren verzamelt AmstelveenZ in de rubriek Politiek Plein Amstelveen vanaf december 2021 wekelijks de diverse (pers-)berichten die de partijen in Amstelveen hebben uitgegeven in één verzamelbericht.

Onderwijs & Educatie gisteren 09:00

Noor & Amaya in de Kinderrijk Kinderraad

Amstelveen - Op 20 november is de jaarlijkse Internationale Dag van de Rechten van het Kind. KinderRijk vindt het belangrijk om kinderen de ruimte te geven hun stem te laten horen. De organisatie wil weten wat er in de kinderen omgaat en luistert naar wat hen bezighoudt. Om die reden is vorig jaar de KinderRijk KinderRaad opgericht. Het woord is aan leden Noor en Amaya.